15 Mayıs 2014 15:36

Metal işçileri tam gün iş bıraktı

Soma’da yaşanan ve 282 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan maden faciasıyla ilgili tam gün iş bırakma kararı, başta Ford, Renault, TOFAŞ gibi otomotiv fabrikalarının yanı sıra organize sanayi bölgelerindeki metal fabrikalarında da tam katılımla uygulandı.

Metal işçileri tam gün iş bıraktı
Paylaş

KOCAELİ
Türk-iş’in Soma’da yaşanan ve 284 işçinin yaşamını yitirmesine neden olan maden faciasıyla ilgili tam gün iş bırakma kararı Ford Otosan fabrikasında uygulandı. 24 saat boyunca üretimin yapılmayacağı fabrikada sabah vardiya girişinde temsilcilik odası önünde buluşan işçiler yaşamını yitiren sınıf kardeşleri anısına saygı duruşunda bulundular. Saygı duruşunun ardından yapılan açıklamada iş cinayetlerinin son bulması için gerekli önlemlerinin alınması istendi.
Temsilcilik Odası önünde işçilere seslenen Türk Metal Sendikası Gölcük Şube Başkanı Mehmet Şener, “Artık acıların sona ermesi gereken yerdeyiz. Artık insana, insan emeğine saygı duyulması, değer verilmesi gereken yerdeyiz. Artık açıklama yapma zamanı değil. Artık harekete geçme zamanı. Üreten insanlara en az ürettikleri kadar değer verme zamanı. Artık cinayet değil, hayat zamanı” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin dünya ekonomileri arasında zirvelerde olmakla övündüğünü söyleyen Şener “Ülkemizi iş kazalarındaki utanç tablosuyla yerin dibine sokan, vurdumduymaz zihniyete, tedbirsizliklere, denetimsizliklere son verme zamanıdır. İş kazalarında Türkiye’nin boynuna utanç madalyası taktıran, ucuz işçiliğin peşinde koşan basit işveren zihniyetine ‘dur’ deme zamanıdır. Artık  bu utançtan kurtulmak için, harekete geçme zamanıdır” diye konuştu.

Türk Metal Sendikası’nın örgütlü olduğu işyerleri Federal Mogul, Enpay, Magna Otomotiv Gölcük ve Suadiye fabrikalarında çalışan işçiler de bugün iş bıraktı.

İş bırakan metal işçileri Soma’da yaşamını yitiren madenciler için 3 dakikalık saygı duruşunda bulunurken yapılan konuşmalarda iş cinayetlerinin son bulması ve taşeron çalışmanın ortadan kaldırılmasını talebi dile getirildi. (Kocaeli/EVRENSEL)

BURSA
Bursa’da Türk Metal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Renault ve TOFAŞ fabrikaları olmak üzere birçok fabrikada eller şaltere uzandı ve üretim Soma’da ölen işçiler için durdu. Türk-Metal Sendikası işçilere 24 saat boyunca üretim olmayacağını söyledi ve “Fabrikaya gelmeyin” çağrısı yaptı.
Valeo fabrikasında da vardiyaya gelen işçiler üretimi durdurarak tam gün çalışmadı. Coşkunöz Fabrikasında ise işçiler bir saat üretimi durdurduktan sonra tekrar üretime devam etti. TÜMTİS’in örgütlü olduğu işyerlerinde de iş bırakma eylemi gerçekleşti. Birleşik Metal-İşçileri Sendikası Bursa Şubesine bağlı olan Prizmian, SCM Otomotiv ve Asil Çelik fabrikasında sabah saatlerinde birer saat iş bırakma eylemleri yapıldı. Fabrika içinde yapılan saygı duruşu ve açıklamalardan sonra 1 saat oturma eylemi yapıldı. Kristal-İş Sendikasının örgütlü olduğu Anadolu Cam, Trakya Cam fabrikalarında işçiler sabah saatlerinde üç saat iş bırakma eylemi yaptı. İşyerinde Soma işçileri için saygı duruşunda bulanan cam işçileri hükümetin iş cinayetlerine karşı önlem almamasını protesto etti. Bursa’da eğitim emekçileri de iş bıraktı. (Bursa/EVRENSEL)

ÇİĞLİ
Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde işçiler Soma’da yaşanan iş cinayetine tepki göstererek iş bıraktı.
ZF Lemförder, Totomak, Senkromeç, Schneider ve direnişte olan Luna işçileri fabrika önlerinde toplanarak sabah saatlerinde iş bıraktılar. Schneider fabrikasında bazı ustabaşları işçilerin iş bırakmasını engellemeye çalışmasına rağmen işyeri temsilcileri görüşme yaparak işçilerin alana çıkmasını sağladılar.
Organize yürüyüş gerçekleştiren işçiler “İş kazası değil bu bir cinayet” , “Genel grev, genel direniş” sloganları attılar. Yürüyüşün ardından açıklama yapan işçiler taşeron sistemine “Hayır” diyerek, Soma’da yaşananların iş cinayeti olduğuna dikkat çektiler.
Açıklama yapan Birleşik Metal-İş İzmir Şube Sekreteri Coşkun Yılmaz, “Onlar kendi politikalarıyla taşeron sistemini getirmek için uğraşıyorlarsa, bizler de emeğimiz sahip çıkmak için buna karşı çıkacağız” dedi.
Çiğli İşçi Kurultayı kararıyla birçok fabrikada ise işçiler iki gündür siyah kurdele takarak yaşanan iş cinayetini protesto etti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Binlerce madenci, taşeronlaştırmaya karşı iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Maden ocağını gezen Gül\'e tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...