15 Mayıs 2014 15:18

Binlerce madenci, taşeronlaştırmaya karşı iş bıraktı

Türkiye'nin dört bir yanında binlerce madenci, Soma'da yaşanan katliama tepki göstererek iş bıraktı. Madenciler, özelleştirme ve taşeronlaştırmanın madenlerde ölüm anlamına geldiğine dikkat çektiler.

Binlerce madenci, taşeronlaştırmaya karşı iş bıraktı
Paylaş

Türkiye'nin dört bir yanında binlerce madenci, Soma'da yaşanan katliama tepki göstererek iş bıraktı. Madenciler, özelleştirme ve taşeronlaştırmanın madenlerde ölüm anlamına geldiğine dikkat çektiler.

ZONGULDAK
Zonguldak'ta iş bırakan TTK maden işçileri, sabah maden ocakları önündeki anma programlarının ardından aileleriyle birlikte Soma'da ölen maden işçileri için yürüdü. Madenci Anıtı önünde toplanan madencilere çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin temsilcileri, üniversite ve lise öğrencileri destek verdi. Geçen yıl 7 Ocak'ta TTK Kozlu maden ocağındaki metan gazı püskürmesinde ölen 8 işçinin yakınlarının da katıldığı eylemde yaklaşık 2 bin kişi, 'Biz de ölmek istemiyoruz', 'Madenci feneri sönmeyecek', 'Taşerona hayır', 'Yüz karası değil kömür karası', 'Soma'daki can bizim canımız' sloganlarıyla yürüdü. Gazipaşa ve Liman caddelerini takiben Maden Şehitleri Anıtı'na kadar yürüyen kalabalık, burada ölen madenciler için saygı duruşunda bulundu.
Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Soma'daki kazanın önlenebilir bir kaza olduğunu savunarak, şöyle konuştu:
"İşverene kadar uzanan bir ihmalin devamında yeterli kontrol ve denetimi yapmayan asıl işveren Türkiye Kömür İşletmeleri'nin ve devletin diğer birimlerinin sorumluluğu vardır. Biz bu duyarsızlığı protesto etmek için 1 gün çalışmama hakkımızı kullanıyoruz. Bir kez daha tüm özelleştirmeleri ve taşeronlaştırmaları protesto ediyoruz. Bu facia ülkemizi taşeron cennetine çevirenlere, taşeronlaşmayı temel çalışma biçimi haline getirmeye çalışanlara ders olmalıdır. Bu ülkede köle düzeninin hakim kılmak isteyenler, emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidir."

YOZGAT-SORGUN
Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası nedeniyle Yozgat'ın Sorgun İlçesinde çalışan taşeron maden işçileri bir günlük iş bırakma eylemine katıldı. İşçi temsilcisi Kerim Bağıran, "Tüm maden işçileri sabah evlerinden helalleşerek yerin metrelerce altına giriyor. Akıllarındaki tek hesap, evlerine birer lokma helal ekmek götürebilmek. Artık tek bir madencinin daha burnu kanamasın istiyoruz" dedi.
Sorgun Yeni Çeltek Havza Madencilik önünde toplanan yaklaşık 130 taşeron maden işçisi, Soma İlçesinde yaşanan maden faciası nedeniyle iş bırakıp, hayatını kaybeden işçiler için Kuran-ı Kerim okuyup, dua ettiler. Soma Maden A.Ş.'de çalışan maden işçisi kardeşlerini kaybettiklerini belirten Havza Madencilik Maden iş Sendika İşçi Temsilcisi Kerim Bağıran, "Türkiye'nin en büyük maden faciasını yaşadık. Televizyonlarımızın başında oradaki ailelerin ocakları başında eşini, babasını ve yakınlarını nasıl merakla beklediklerini gördük. Evine bir lokma helal ekmek götürebilmek için yer altında ekmek parası çabasını veren ve ne yazık ki bizim burada belki Sorgun'da madenci olduğunu bilmeyen, Soma'da maden kültürünün daha çok olduğu 6 bin 500 çalışanı olan bir işyerinde hala ulaşılamayan arkadaşlarımız var. Biz bunun acısını hep birlikte yaşıyoruz" dedi.

Türk-İş ve Maden-İş olarak ortak bir kararla bugün iş durdurma eylemi yaparken yas ve acıyı yaşadıklarını belirten Kerim Bağıran, aynı zamanda acı ve yası yaşadıklarını belirten Kerim Bağıran, "Artık bir madencinin daha burnu kanamasın istiyoruz. Maden işçileri olarak sabah evlerinden helalleşerek yerin metrelerce altına girdiğini belirten Kerim Bağıran, "Akıllarındaki tek hesap, evlerine birer lokma helal ekmek götürebilmekti. Belki 5 dakika, belki de 10 dakika önce olsa yarısı kurtulabilecekti. Çocukları öksüz, babasız kaldı" dedi.

Yapılan basın açıklamasının ardından Kuran-ı Kerim okundu, ardından yapılan duaların ardından madencilerin eylemi sona erdi. Yozgat Şeker Fabrikası'nda 350 sendika çalışanı, fabrika yemekhanesinde toplanıp, Soma'da yaşanan maden faciası nedeniyle bir günlük iş bırakma eylemine katıldı.

RİZE-ÇAYELİ
Türkiye’nin en büyük yeraltı metal madeni şirketlerinden Kanadalı. Inmet Mining Corporation (INMET) firmasının işlettiği Çayeli Bakır İşletmeleri’nde çalışan Türkiye Maden İşçileri Sendikası üyesi işçiler, Soma’da hayatını kaybeden maden işçileri için 1 gün iş bırakarak anma programı düzenledi. Anma programına, yüzlerini kömür siyahına boyayan ilk ve ortaokulu öğrencileri de, 'Yanan kömür değil, yüreklerimiz' , 'Bir avuç kömür için öldüler' , '5 kuruş için canlarından oldular' pankartlarıyla katıldı. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Suriye sınırında şiddetli patlama

SONRAKİ HABER

Metal işçileri tam gün iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...