14 Mayıs 2014 22:42

Çaykur işçileri: İşçilerin hayatı patronların insafına bırakılamaz

Soma Holding'e bağlı Soma Kömürleri adlı şirkete ait kömür ocağında yaşanan ölümler Rize’de DİSK’e bağlı Gıda İş sendikasına üye ÇAYKUR işçileri tarafından protesto edildi.

Çaykur işçileri: İşçilerin hayatı patronların insafına bırakılamaz
Paylaş

Gençağa KARAFAZLI / Ekrem BALTA
Rize

Soma Holding'e bağlı Soma Kömürleri adlı şirkete ait kömür ocağında yaşanan ölümler Rize’de DİSK’e bağlı Gıda İş sendikasına üye ÇAYKUR işçileri tarafından protesto edildi.

Fabrika önünde toplanan ÇAYKUR işçileri yakalarına siyah kurdele takıp ölen maden emekçileri için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

ÇAYKUR işçileri adına basın açıklamasını Gıda İş sendikasından Ergin Ay yaptı. Ay şunları söyledi; 

“Kara Elmas 200'ün üzerinde maden işçisine tabut oldu. Manisa ‘nın Soma ilçesinde kömür madenlerinde yüzlerce işçiden hala haber alınamıyor son açıklamalara göre 232 işçi hayatını kaybetmiştir yaralılarla birlikte yüzlerce ocağa da ateş düşmüştür. Her gün yeni bir işçi ölüm haberi ile sarsılıyoruz. Son 10 yılda 10 bin işçi iş kazasında can verdi. Bu rakamlar bile artık işçi ölümlerinin, kaza değil iş cinayeti olduğunu göstermektedir. 2014 yılı ilk dört ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı 396'dır. Bu ölümler maliyet hesabıyla hareket edenler için birer rakamdan ibarettir. Patronların rakam olarak gördüğü her işçi kardeştir, ağabeydir, çocuk için babadır, anne için evlattır. Hangi maliyet hesabı, bir çocuğun babasına bir annenin evladına denk gelebilir. Bir insanın hayatı parayla ölçülebilir mi?  Patronlar için kaç yaşamın döndüğünün, kaç ocağa kor düştüğünün bir önemi yok.Varsa yoksa daha fazla kar. Yılda en az, bin işçi ölüyor fakat yargılanan bir tane patron yok. Önlem almayan, çalışma koşullarını ağırlaştıran, 10- 12 hatta 16 saat çalıştıran, iş güvenliğiönlemleri almayan patronlar hep cezasız mı kalacak?İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda denetim görevi bulunan bakanların hiç mi suçu yoktur?

İKTİDAR OYLARIYLA ARAŞTIRMA REDDEDİLDİ

İş yerinde yapılan denetimlerde bulunan kusurla sadece bir kaç bin lira para cezası kesmekle yetinen devletin ve gelmiş geçiş hükümetlerin sorumlukları yok mudur iş güvenliği yasası dâhil yapılan yasal düzenlemeler işçi değil patronların karı düşünülerek yapılmaktadır soma kömür işletmelerinde sık sık madenci ölümlerinin yaşanması nedeniyle TBMM y 20 gün önce 3 muhalefet partisinin milletvekilleri tarafından verilen araştırma komisyonu kurulması önerisi iktidarmilletvekillerinin oyları ille reddedilmiştir.

15 YAŞINDA ÇOCUK KAÇAK ÇALIŞTIRILIYOR

Özeleştirme ve taşeronlaşma uygulamalarının sonuçları iş cinayetleri olmaktadır inşaattan metal sektörüne her alanda yaygınlaşan taşeron çalıştırmanın sonuçları iş cinayetleri olmaktadır.yüzlerce işçinin can verdiği bu madden de taşeron çalıştırmaktadır basına yansıyan yayınlanmadığına göre içeride 15 yaşında çocukların kaçak olarak çalıştırıldığı ortaya çıkmıştır daha bir kaç ay önce kömür çıkartmanın maliyetinin düşürüldüğünün söyleyen madden şirketinin düşürdüğü maliyeti sonucu olarak işçi ölümleri yaşanmıştır işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemi almayan iş verene sembolik para cezasıyla işçi ölümleri engellenemez işçinin hayatı patronların insafına bırakılamaz sorumluluk siyasal iktidarlarda ve hükümet temsilcilerindedir.

ÇAYKUR'DA YAŞANACAKLARIN HESABINI KİM VERECEK

ÇAYKUR’da gelişmeler iş kazalarına davetiye çıkartmaktadır şimdi ÇAYKUR’da da teknikte çalışan personel imalatta ve hiç çalışmadığı makinelerde görevlendirilmektedir ÇAYKUR’da ki işçi açlığı teknik personellerinimalatvb. yerlerde çalıştırılarak kapatmayla çalıştırılmaktadır yarın bir gün ÇAYKUR’da parmağı eli kopan ya dabaşkaca kaza geçiren işçiler olursa bunun hesabını kim verecektir?

Bir kamu kurulumu olan ÇAYKUR’un biran önce bu benzeri uygulamalardan vazgeçmesi bütün bölümlerde çalışan işçilerin çalıştıkları makinelerle iş alanlarına ilişkin verilmesi ve işin vasıflarına uygun personellerin görevlendirilerek ve her işçinin vasfına uygun kadrolarda çalıştırılmalıdır

Disk'e bağlı Gıda İş sendikası olarak özeleştirme ve taşeron uygulamalarının son bularak güvenceli iş ve güvenceli gelecek için her gün en az bir işçi kardeşinin kurban veren işçileri birleşerek mücadele etmeye çağırıyoruz.

SİYASİ SORUMLULAR İSTİFA ETMELİDİR

İşçi sınıfımıza ve ölen işçi kardeşlerimizin ailelerine baş sağlığı dilerken yaralılara acil şifalar diliyoruz. Başta çalışma ve sosyal güvenlik bakanı ve enerji tabi kaynaklar bakanı olmak üzere siyasi sorumluluğu olanlar istifa etmeli ve başta patronlar olmak üzere tüm sorumlular yargılanmalı ve ceza almalıdır. Bugün siyah Kurdelelerle Beraber Çalışacağız ve yemekhanede Ölen İşçiler İçin Saygı Duruşunda Bulunacağız.”
 

ÖNCEKİ HABER

Soma’da en kara gün

SONRAKİ HABER

Eskişehir’de binler Soma katliamını lanetledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...