14 Mayıs 2014 19:09

'Ellerim kırılsaydı da oğlumu madene sokmasaydım'

Soma'daki ölüm madeninde çalışan Karabüklü işçilerden 45 yaşındaki Şerafettin Kazancı, izinli olması nedeniyle faciadan kurtulurken, oğlu 19 yaşındaki Rıdvan Kazancı ocakta kurtarılmayı bekliyor. Şerafettin Kazancı, 'Ellerim kırılsaydı da oğlumu madene işe sokmasaydım' dedi.

\'Ellerim kırılsaydı da oğlumu madene sokmasaydım\'
Paylaş

Soma'daki ölüm madeninde çalışan Karabüklü işçilerden 45 yaşındaki Şerafettin Kazancı, izinli olması nedeniyle faciadan kurtulurken, oğlu 19 yaşındaki Rıdvan Kazancı ocakta kurtarılmayı bekliyor. Şerafettin Kazancı, "Ellerim kırılsaydı da oğlumu madene işe sokmasaydım" dedi.

Şerafettin Kazancı, yıllar önce Karabük'ün Yenice İlçesi'nden Edirne'nin Uzunköprü İlçesi'ne giderek maden ocağında çalışmaya başladı. 2011'de emekli olan Şerafettin Kazancı, 2 yıl önce yerleştiği Soma'da ölüm ocağına önce oğlu Rıdvan'ı yerleştirdi, sonra da kendisi iş başı yaptı. Facianın olduğu gün izinli olması nedeniyle işe gitmeyen Şerafettin Kazancı, oğlunun içeride kurtarılmayı bekleyen işçiler arasında olduğunu öğrenince kahroldu. Ocak önünde kurtarma çalışmalarını takip eden Şerafettin Kazancı, şöyle konuştu:

"’Emekli olduktan sonra Soma'ya yerleştik. Oğlum liseyi okumayınca ona maden ocağında iş buldum. Ardından ben de oğlumla birlikte çalışmaya başladım. Facianın olduğu gün izinliydim. Oğlum işe gitti. Kazayı öğrenince ocağa gittim. Oğlum içeride mahsur kalmış. Umutla bekliyorum. Ama içeriden cansız bedenlerin çıkarıldığını gördükçe umudum kalmadı. Ellerim kırılsaydı da oğlumu maden ocağına işe sokmasaydım, çok pişmanım."

MADENCİ İKİZLER SOMA'DA ÖLÜME DE BİRLİKTE GİTTİ

32 yaşındaki ikiz kardeşler İsmail ve Süleyman Çata da yaşamını yitirdi. Aynı gün asker giden, 11 yıl önce madende birlikte işe başlayan, aynı düğünle evlenen iki kardeş son yolculuklarına da birlikte uğurlandı.

Soma'nın Bayat Mahallesi'nde 1982 yılında, tek yumurta ikizi olarak dünyaya gelen İsmail ve Süleyman Çata, askere da aynı gün gitti. İki kardeşten birinin askerliği Kütahya, diğerininki Balıkesir'e düştü. İkiz kardeşleri, ayırmaya gönlü elvermeyen babaları Ahmet Çata, bir dilekçe ile aynı yerde askerlik yapmalarını sağladı. 11 yıl önce aynı madende işe başlayan İsmail ve Süleyman Çata, 4 yıl önce düğünlerini de birlikte yaptı.

Murside ile evli olan Süleyman'ın bu evlikten bir oğulları oldu. Fatma ile evlenen İsmail'in ise 'Sude' ve 'Buse' isimli ikiz kızları oldu. Yerin metrelerde altında soğuk ve karanlıkta aynı vardiyada çalışan madenciler, dün patlayan trafoda çıkan yangın nedeniyle diğer meslektaşları ile mahsur kaldı. Kurtarma ekipleri, ikiz kardeşlerin yan yana cesetlerine ulaştı. Çaka kardeşlerin cenazeleri, kaldırıldıkları Kırkağaç İlçesi'ndeki soğuk hava deposunda babaları tarafından teşhis edildi.

Oğullarının cenazesini teslim alan Ahmet Çata, Bayat Köyü'ne götürdü. Evlerinin önünde helallik alınmasının ardından iki kardeşin cenazeleri, ikindide Balat Camisi'ne götürüldü. Buradaki törene, ikizlerin annesi Sevim Çata, babası Ahmet Çata ile İsmail Çata'nın eşi Fatma Çata ve Süleyman Çata'nın eşi Mürşide Çata ile madenciler ve vatandaşlar katıldı.

Cenazede töreninde Çata kardeşlerin yakınları güçlükle ayakta durabilirken, gözyaşları sel oldu. İkiz evlatlarını kazada yitirmenin verdiği acı ile baygınlık geçiren Sevim Çata'ya yakınlarının destek olmaya çalıştı. Baba Ahmet Çata, "İkizlerim, birlikte okudu, birlikte büyüdü, birlikte evlendi. Usta birer madenci olan oğullarım ile hep övündüm. Bu acıyı yaşayacağım aklıma gelmezdi" dedi.

Kılınan cenaze namazların ardından iki kardeş, mahalle mezarlığında toprağa verildi.

ZONGULDAK'TA GEÇİNEMEYİNCE SOMA'YA GİTMİŞ

Maden faciasında ölen maden işçisi 34 yaşındaki Kenan Avcı'nın, 4 yıl önce 900 lira ücretle geçinemeyince Zonguldak'ta çalıştığı maden ocağından ayrılıp Soma'ya gittiği belirtildi.

Evli ve 3 çocuk babası Kenan Avcı'nın Zonguldak'a bağlı Himmetoğlu Köyü'ndeki baba ocağına ateş düştü. Oğlunun acı haberini alan Yıldız Avcı gözyaşlarına boğuldu. Emekli madenci olan babası 4 yıl önce kanserden ölen Kenan Avcı'nın, 4 yıl önce Soma'ya giderek ocakta çalışmaya başladığı belirtildi. Avcı'nın eniştesi Sadullah Yiğit, Kenan Avcı'nın 900 lira ücretle geçinemeyince Zonguldak'ta çalıştığı madenden ayrılıp  Soma'ya gittiğini söyledi. Yiğit, şöyle konuştu:

"Çoluk çocuk burada geçinemediler. Verilen para ancak karnına ve servis parasına gidiyordu. Orada daha rahattı. Daha çok kazanıyordu. Bin 600 lira alıyordu. Yeni araba aldı. Daha süremeden bu hale geldi. Çoluk çocuk bayramda buraya rahat gelmek için almıştı. Dişinden tırnağından artırıp aldı arabayı. Ama buraya gelmek nasip olmadı."

Amcası Nazım Avcı ise, "Burada geçinemedi. Ekmek kavgası. 2 çocuğu okuyordu. Eğitim masrafları var. Onları karşılamak için mecbur gitti" dedi. Kenan Avcı'nın cesedinin ocaktan çıkarılıp ailesine teslim edildiği ve yarın Zonguldak'ta toprağa verileceği belirtildi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

\'Firari\' Çalışma Bakanı ortaya çıktı

SONRAKİ HABER

Derik\'te DEDAŞ işçisi akıma kapılarak yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...