14 Mayıs 2014 15:02

Diyarbakır'da Soma için eylemler yapıldı

Soma'da meydana gelen maden faciasına ilişkin Diyarbakır'da açıklamalar yapıldı. İlk olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin çağrısıyla belediye binası önünde düzenlenen açıklamaya Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve işçiler katıldı. Siyasi parti ve sendikalar ise AZC Plaza önünde bir açıklama yaptı

Diyarbakır\'da Soma için eylemler yapıldı
Paylaş

Soma'da meydana gelen maden faciasına ilişkin Diyarbakır'da açıklamalar yapıldı. İlk olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin çağrısıyla belediye binası önünde düzenlenen açıklamaya Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı ve işçiler katıldı.
 
DİYARBAKIR HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIR


Burada ilk olarak konuşan Fırat Anlı, "Yüreğimizdeki acıyı paylaşmak için, Soma halkının yaşadığı acıyı aynı duygularla hissettiğimizi ifade etmek için buradayız. Bugün bizler o madenin altında göçükte kalan maden işçileriyiz" dedi. Diyarbakır olarak ellerinden geleni yapmanın arayışı içerisinde olduklarını kaydeden Anlı, "Bunu dün akşam yetkililere ilettik ama oradaki koordinasyonun henüz bu çağrıya cevap verecek durumda olmamasından kaynaklı yeterli iletişimi kuramadık ama mesajlarımızı verdik" dedi. "Bir kez daha tüm şehir adına acılara ortak olduğumuzu, işçilerin aileleriyle, mesai arkadaşlarıyla üzüntülerimizi paylaştığımızı belirtiyoruz" sözlerini kullanan Anlı, "Her gün alıştırılmaya çalıştığımız işçi cinayetlerinin son bulmasını istiyoruz" dedi. Türkçe konuştuktan sonra Kürtçe de konuşan Anlı, "Belki dilimizi anlamayacaklar ama yüreğimiz buluşacaktır" sözlerini kullandı.

SOMA HALKINI YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ

Anlı'nın ardından konuşan Gültan Kışanak, "Türkiye iş kazalarına çokça tanık olmuş bir ülke ancak dün yaşadığımız iş kazası ile tanımlanamayacak kadar büyük bir felaket" dedi. Amed'den acıyı yüreklerinde hissettiklerini vurgulayan Kışanak, "Bu hepimizin acısı, üzüntüsüdür. Hayatını kaybedenlerin yakınlarının ve Türkiye işçi sınıfının başı sağolsun" sözlerini kullandı. Hâlâ maden ocağında olan işçilerin sağ kurtulmalarını umut ettiklerini ifade eden Kışanak, "Bu olayın sorumluların açığa çıkarılması ve gerekli süreçlerin yaşanması olması gerekendir, böyle olmasını umut ediyoruz" şeklinde konuştu. Olayın duyulmasıyla birlikte yerel yöneticilere ulaşmak için büyük bir çaba içerisinde olduklarını aktaran Kışanak, "Belediye başkanına, kaymakama, valiye, kriz masalarına ulaşmaya çalıştık. Kendilerine destek için hazır olduğumuzu söyledik. Diyarbakır belediyesi ve halkı olarak elimizdeki tüm imkanları seferber etmeye hazırız" diye konuştu.

HESABI EMEKÇİLER SORACAK


Belediyenin ardından kentteki sendikalar ve partiler AZC Plaza önünde bir açıklama düzenledi. Burada açıklamayı okuyan KESK Dönem sözcüsü  Uğur Yaman, yaşananların kaza değil cinayet olduğunu söyledi. Türkiye'nin iş kazaları konusunda sicilinin kabarık olduğunu kaydeden Yaman, "12 yıllık AKP iktidarında 10.850 emekçi iş kazalarında yaşamını yitirmiştir" şeklinde konuştu. Soma'daki faciaya karşı iktidarın ocaklardaki işçileri kurtarmak yerine bölgeye çevre illerden takviye asker polis sevk ettiğini vurgulayan Yaman, iktidarın işvereni korumaya çalıştığını aktardı. Katliamdan sonra yapılan 'kader' açıklamalarının halkı aldatmaya yönelik olduğunu söyleyen Yaman, taşeronlaştırmanın onucu olarak kayıt dışı çalıştırılan işçilerin yok sayıldığını ifade etti. İktidarın kendisini kurtarmaya yönelik yalanlarının yüzlerce içinin katledildiği gerçeğini ortadan kaldıramayacağını anlatan Yaman, emekçilerin iktidardan hesap soracağını söyledi. Yaman'ın ardından DİSK ve Türk-İş temsilcileri de açıklamalar yaptı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Penguen medyası kafasını toprağa gömdü

SONRAKİ HABER

HDP bir haftalık yas ilan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...