14 Mayıs 2014 14:56

Penguen medyası kafasını toprağa gömdü

Ekran başında ne olduğunu öğrenebilmek için bekleyen milyonlar... Kimi sosyal medyayı tarıyor kimi İnternet’ten sağlıklı bir bilgi alabilmenin peşinde... Ne mümkün.... Televizyon kanalları yine sus pus... Neyse ki, Soma’dan atılan twitlerden ulaşılmaya çalışan sağlıklı bilginin yanında Hayat Televizyonu, IMC TV, Halk TV gibi birkaç kanal vardı...

Penguen medyası kafasını toprağa gömdü
Paylaş

Çağrı SARI
İstanbul


Soma’daki katliamda en az 232  işçi hayatını kaybetti, onlarca da yaralı... Sayının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Bu açıklanan rakam.  Maden ocağının önü, hastanenin önü kıyamet günü...
Sevdiklerinden bir haber alabilmek için bekleyen ailelerden yükselen feryatlar... Ekran başında ise ne olduğunu öğrenebilmek için bekleyen milyonlar... Kimi sosyal medyayı tarıyor kimi İnternet’ten sağlıklı bir bilgi alabilmenin peşinde... Ne mümkün.... Televizyon kanalları yine sus pus...
Maden ocağının sahibi kim? Cevap yok. Haberlerde, “özel bir şirkete ait maden ocağı.” Sahibi zaten dile gelmiyor. Peki içerde kaç kişi var? Cevap yok... 200-300 rakamı telaffuz ediliyor ilk olarak, sonrasında rakam değişiyor; 500’den fazla...
Trafo patladı yangın çıktı. Peki ya grizu patlaması ise? Bu soru sorulmuyor bile. Madenden yaralı olarak çıkan işçilere mikrofon uzatmak mümkün mü? Elbette hayır. İçerde kaç kişinin olduğu belli değil ancak çevrede bulunanlar ya da sağ kurtulan işçiler aslında bir tahmin yürütüyor. “İçerde yüzler var.” İşçilerin söylediği rakam da dile getirilmiyor.

PENGUEN MEDYASI GÖREV BAŞINDA
Sonrası?... Bakan Taner Yıldız’ın açıklamaları doğrultusunda verilen haberler. Yıldız “kaç ölüm” derse rakam o, “kaç kişi içerde” derse bir fazla söylenmiyor. Manisa Belediye Başkanının 157 kişinin hayatını kaybettiğine dair açıklaması, ilk önce haber bültenlerinin alt yazısında (KJ) yer bulurken, sonra ne olduysa birden bire o rakam yok oluyor. Tek tip KJ aynı anda ekranlarda: Soma’da maden faciası 17 ölü...
Gazeteciler için böyle koşullarda çalışmak elbette zor. Ağlayan kadınların, feryat eden çocukların arasında görevlerini icra etmek... Bir tarafta gerçekler var dile getirilmek istenen ama diğer tarafta kamera karşısında kulağa fısıldanan ya da uzaktan işaretle belirtilen ‘sayı verme’ baskısı. Kanal D haberde yaşanan bu örnek, aslında medyanın da ahvali.
Bugün saat 10 gibi açıklandı ulusal yas ilanı. Erdoğan “3 gün” dedi. Televizyon kanalları hemen hazır etti siyah kurdelesini. Peki ya yas ilan edilmeseydi? İşçi mezarına dönen bu topraklarda bir kurdele koymak, ulusal yas ilan edilmesine mi bağlı...?

ALTERNATİF MEDYADAN YAYINCILIK DERSİ
Neyse ki haber alabileceğimiz mecralar yok değil. Sosyal medyada Soma’dan atılan twitlerden ulaşılmaya çalışan sağlıklı bilginin yanında Hayat Televizyonu, IMC TV, Halk TV gibi birkaç kanal... Gezi’den tanıdık. Roboski’den Reyhanlı’dan bildik... Yine görev düştü bu medyaya. Çekildi kurdeleler. Yas vardı ama yayın olmalıydı. Gerçeği ulaştırmak büyük sorumluluk ister. Mikrofonlar işçiye uzatıldı. İşçi yakınına, vekile, sendikacıya. Hem bilgi verildi hem de neden böyle olduğu soruldu? “Bir daha bu olayların yaşanmaması için ne yapmak gerektiği” bu kanallarda masaya yatırıldı.

DEVLET YEMEKTE
Peki o anda devletin kanalı TRT ne yapıyordu?  TRT 1 yemek programı yayınladı.
Türkiye ve dünya kamuoyunun bütün ilgisi madende yaşanan katliama yöneldiği günde, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın sorumlu olduğu ve “Türkiye’nin haber kanalı” sloganını kullanan TRT 1, “Eline sağlık” isimli yemek programında “Kel simit tiridi” yemeğin tarifini verdi.
Anadolu ajansı mı? Yüzlerce işçinin hayatını kaybettiği ve yine yüzlerce işçinin de ocakta mahsur kaldığı maden katliamına ilişkin "Soma Kömür İşletmeleri: ‘Alınan en yüksek ve sürekli denetimde olan tedbirlere rağmen yaşanan kazaya anında müdahale gerçekleştirildi.’ twiti attı... İnsan gerçekten hayret ediyor!

VE GEZİ FOBİSİ
Nasıl bir korkuymuş ki, katliam Gezi’ye bağlanıyor. Yandaş gazeteci Fatih Tezcan attığı twitle Gezi direnişine gönderme yaptı ve "zamanlama"ya dikkat çekti.
Tezcan "Gezi yıldönümden 2 hafta önce yaşanan Soma Faciası'na ne sebep oldu, çok merak ediyoruz. Bulunmalı!" dedi.
Haber 10 adlı İnternet sitesi ise akıl tutulması yaşadı, katliama tepki gösterenleri ‘halkı tahrik etmekle’ suçladı. Haber 10 şu ifadeleri kullandı: Ölümleri bile gözü dönmüşçesine kullanan bu çevreler, kirli yüzlerini bir kez daha gösterdi.
Haber 10, Ece Temelkuran, Can Dündar, Hasan Cemal, Devrim Evin, Emre Uslu, Mehmet Baransu gibi isimlerin yanı sıra Hayat Televizyonunu da işaret etti.

SOSYAL MEDYADA TEPKİ GÖRDÜLER
Soma faciasının ardından yapılan yorumlarda AKP’li Burhan Kuzu ile Prof. Orhan Kural'ın sözleri sosyal medyada büyük tepki çekti. Kuzu, maden ocağı için "Adeta köstebek yuvası" derken, Prof. Orhan Kural ise maden faciasında yaşanan ölümler için "tatlı ölüm" dedi.
Medya yayın yaptı evet. Saklamalarla, gizlemelerle Bakanın dediği çizgiden dışarı çıkmadan. Gazeteler siyah çıktı bugün, acıya dikkat çekti şirketin adını vermeden. Özelleştirmelere değinmeden.  Peki yayıncılık mı denir şimdi buna?

ÖNCEKİ HABER

EMO: Soma’da yaşananlar cinayet

SONRAKİ HABER

Diyarbakır\'da Soma için eylemler yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...