14 Mayıs 2014 13:56

Gür İplik işçileri iş bıraktı

Gaziantep Başpınar Organize Sanayii’nde faaliyet gösteren Gür İplik’te gece vardiyasının iş bırakmasının ardından sabah vardiyası da fabrikaya girmedi.

Gür İplik işçileri iş bıraktı
Paylaş

Gaziantep Başpınar Organize Sanayii’nde faaliyet gösteren Gür İplik’te gece vardiyasının iş bırakmasının ardından sabah vardiyası da fabrikaya girmedi.

Bir süredir işverenle ücretlerin geç ödenmesi gibi konularda karşı karşıya geldiklerini belirten işçiler, gece 24.00–08.00 vardiyası için fabrikaya geldiklerinde bir işçinin vardiyasının değiştirildiğini öğrendiklerini, itiraz ettiklerinde de amirlerden, “Çalışan çalışır beğenmeyen gider” karşılığını aldıklarını söylediler.

İşyeri önünde bekleyen işçiler gazetemize yaptıkları açıklamada işyerindeki sıkıntının uzun süredir devam ettiğini belirttiler. 160 civarında işçinin çalıştığı Gür İplik önünde bekleyen iki vardiyanın işçileri, 16.00–24.00 vardiyasını da yanlarına alarak direnişi sürdürmekte kararlı olduklarını söylediler.

AZ ADAMLA ÇOK İŞ YAPTIRILIYOR

Fabrika önünde konuştuğumuz bir işçi “Gür İplik’te 2 yıldır çalışıyorum. Az adamla çok iş peşindeler, işçinin bir değeri yok” diyor. Grevdeki diğer bir işçi de söze girerek, “İşçi sayısını sürekli azaltıyorlar. Makinelere devir veriliyor sürekli, 10 kişinin işi 6-7 kişiye yaptırılıyor” diyor.

‘BURADA HASTA OLMA HAKKIN YOK’

Yemeklerden, temizliğe kadar çok kötü koşullarda çalıştıklarını dile getiren işçiler, “12 saatlik zorunlu pazar mesaileri var. Mazeretin bile olsa, gelmediğimizde 200 liraya kadar kesinti yapılıyor. Rapor alsan performans primin kesiliyor. Hasta olmaya bile hakkın yok” diyorlar.

İŞÇİLERİN ÖRGÜTLENMESİ GEREK

Bir buçuk yıldır bu fabrikada çalıştığını söyleyen bir diğer işçi de ücretlerden şikayet ederek, çok kötü koşullarda çalıştıklarını anlatıyor ve “Mecburiyetten çalışıyoruz. Yeni giren bir sürü işçi koşulları görüp gidiyor” diyor. Ne ücretlerin tatmin edici olduğunu ne de işçi sağlığının önemsendiğini anlatan işçilerin ortak ifadesi ise “Biz örgütlenip mücadele etmedikçe hiçbir şey değişmeyecek” oluyor.

İş bırakma eylemini başlatan vardiyanın daha önce de defalarca işverene taleplerini ilettiğini fakat dikkate alınmadıklarını anlatan işçiler, “Son olarak bir arkadaşımızın vardiyasına müdahale edilmesi bardağı taşırdı” diyorlar. Hiçbir arkadaşlarının işten çıkarılmasına izin vermeyeceklerini, bir komite oluşturup sözcülerini seçeceklerini belirten işçiler, “Mücadelemizi daha örgütlü şekilde sürdüreceğiz” dediler. (Gaziantep/ERENSEL)

ÖNCEKİ HABER

\'Kapı kapı oy istemeye gelenler şimdi neredeler?\'

SONRAKİ HABER

Ankara\'da üniversiteler Soma için ayakta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...