14 Mayıs 2014 13:44

Dış basın: Türkiye’nin en büyük maden felaketi

Arap medyası Soma katliamına geniş yer verdi. Al Arabiya televizyonu kazanın yaşandığı maden ocağından görüntülerle verdiği haberi “Türkiye’deki patlamada 200 ölü” spotu ile verdi.

Dış basın: Türkiye’nin en büyük maden felaketi
Paylaş

Arap medyası Soma katliamına geniş yer verdi. Al Arabiya televizyonu kazanın yaşandığı maden ocağından görüntülerle verdiği haberi “Türkiye’deki patlamada 200 ölü” spotu ile verdi.

Yüzlerce işçinin hâlâ yerin altında  ve hastanelerde olduğu ifade edildi. Yerin altında hapis kalan yüzlerce kişinin çıkarılamadığına vurgu yapıldı. Birçok işçinin yanarak ve oksijen eksikliğinden öldüğü belirtildi. Maden şirketinin mart ayında denetlendiği ve olumlu rapor aldığı hatırlatılırken olay “Türkiye tarihinin en büyük maden kazası” olarak nitelendirildi.

Haberde ayrıca bir işçinin ifadelerine de yer verildi. Adı verilmeyen ve televizyona konuşan işçi “Bu olanlar tesadüf değil, işçiler ölüyor ve biz bir şey yapamıyoruz. Bu işte biz kendimizi emniyette hissetmiyoruz” dedi.

Al kuds al Arabi gazetesi haberi “Türkiye’nin batısında yer alan madendeki patlamada 200’den fazla kişi öldü yüzlerce kişi yerin altında mahsur kaldı” başlığı ile duyurdu. Aynı habere el Cezire televizyonu  haber bültenin yanı sıra internet sayfasında ana sayfada yer verdi. Haberde vardiya değişimi sırasında gerçekleştiğine dikkat çekildi. Suriye’nin resmi haber ajansı SANA’da yer alan haberde Türkiye’deki maden kazaları haberde yer alırken 1992’deki patlamada 263 kişinin öldüğü hatırlatıldı.Lübnan’da yayınlanan annahar gazetesi somadaki durumu “Türkiye tarihinin en kötü sanayi felaketi” olarak nitelendirdi ve işçilerin ihmalden şikayetçi olduklarını aktardı.

Soma’da yaşanan katliam Batı basınında da geniş yer buldu. Yabancı ajanslar gelişmeleri dakika dakika aktardı. Yapılan haberlerde Türkiye’deki maden kazalarının fazlalığına dikkat çekildi. Reuters ülkenin en kötü maden felaketi olarak duyurduğu haberde içeride çok sayıda işçinin mahsur kaldığına dikkat çekti. Der Spiegel Soma’da yaşanan faciayı katliam başlığıyla gördü. Ajans ayrıca, Türkiye’deki sendikaların ‘katliam’ tabirini manşetine taşıdı.

Rus haber ajansı İnterfax, maden faciasını ana sayfadan gördü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

TTB: Soma\'da sağlık organizasyonu yetersiz

SONRAKİ HABER

Ruhsatsız kömür ocağında göçük: 1 işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...