14 Mayıs 2014 13:05

TTB: Soma'da sağlık organizasyonu yetersiz

Soma'da inceleme yapan Türk Tabipleri Birliği heyeti, Soma Kaymakamlığı’nda kurulan kriz masasında sağlık organizasyonun yeterli olmadığını açıkladı. Heyet, psikososyal travma ekiplerinin bu aşamadan sonra bölgeye gelerek yaralılara ve yakınlarını kaybedenlere destek olması gerektiği tespiti yaptı.

TTB: Soma\'da sağlık organizasyonu yetersiz
Paylaş

Soma Holding'e bağlı Soma Kömürleri adlı şirkete ait kömür ocağında yaşanan trafo patlaması sonrasında; Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Derya Pekbayık, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Fatih Sürenkök, TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu’ndan Dr. Mustafa Vatansever ve Manisa Tabip Odası’ndan 3 psikiyatri uzmanı olay yerine gittiler ve incelemelerde bulundular. İncelemelerin ardından Manisa Tabip Odası tarafından basın açıklaması yapıldı.
 
Heyetin, Manisa ve Kırkağaç devlet hastanelerindeki gözlemlerinde; yaralıların karbon monoksit zehirlenmesine bağlı solunum sıkıntısı çektiği belirlendi. Yaralıların hastanelere nakli gece 03.00’e değin sürerken, saat 04.30’da ise madene gaz dolması nedeniyle bir süre arama kurtarma hizmetlerine ara verildi.

14 Mayıs sabahı saat 09.00 itibariyle Soma Devlet Hastanesi’nde 65, Akhisar Devlet Hastanesi’nde 14 Bergama Devlet Hastanesi’nde 18, Savaştepe Devlet Hastanesi’nde 4, Kırkağaç Devlet Hastanesi’nde 2, özel bir hastanede ise 15 civarında yaralı madenci olduğu belirlendi. Yaralılardan 4’ü ise basınçlı oksijen tedavisi için İzmir’e gönderildi.
 
Heyet, hastanelerdeki yaralıları ziyaret etti ve yaralıların hayati tehlikesi bulunmadığını yaralıların bir bölümünün ise kurtarma ekibinden olduğunu tespit etti.
 
Manisa’ya giden 112 ekiplerinin yoğun gayreti görüldü ancak Soma Kaymakamlığı’nda kurulan kriz masasında sağlık organizasyonun yeterli olmadığı, hastane yöneticileri, başhekimler ve hastanelerdeki tüm sağlık çalışanlarının ise çalıştıkları hastanelere akın ederek yoğun çaba sarf ettiği görüldü. Şu an itibariyle Soma’da takviye sağlık çalışanına ihtiyaç duyulmadığı ancak psikososyal travma ekiplerinin bu aşamadan sonra bölgeye gelerek yaralılara ve yakınlarını kaybedenlere destek olması gerektiği tespiti yapıldı.

Şu an Kırkağaç’ta bulunan bir soğuk hava deposunda 164 madencinin cenazesi bulunuyor. İstanbul, İzmir, Ankara ve Manisa’dan gelen Adli Tıp Uzmanlarınca cesetlerin kimlik tespiti ve ölü muayenesi yapılıyor. 17 cenazenin ise İzmir’e gönderildiği öğrenildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye\'de kömür madende ölüm oranı Çin\'in 5 katı

SONRAKİ HABER

Dış basın: Türkiye’nin en büyük maden felaketi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...