13 Mayıs 2014 20:34

Çerkesler dillerini ve kültürlerini unutmak istemiyor

İzmir’in Bayındır ilçesine bağlı Arıkbaşı köyünün 13. Geleneksel Kafkas Kültür Şenliği gerçekleştirildi.

Çerkesler dillerini ve kültürlerini unutmak istemiyor
Paylaş

Senem AYDIN
İzmir

İzmir’in Bayındır ilçesine bağlı Arıkbaşı köyünün 13. Geleneksel Kafkas Kültür Şenliği gerçekleştirildi.  

İzmir ve Aydın’daki Çerkes köylerinden katılım ve destekle gerçekleştirilen şenlikte Bayındır Belediye Başkanı ve çevre illerdeki Kafkas Dernekleri Başkanları da yer aldı.

Ege Bölgesi Kafkas Ekibi “absuva” oynadı. Çeçen oyunlarının sergilenmesinin ardından Aydın Kafkas Derneği Yönetim Üyesi Erdal Özden, Çerkes tarihi ve sürgünde geçen 150 yıl üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Ardından sahne kendi tabirleriyle, “düğünlerini kurmak” üzere gençlere bırakıldı. Arıkbaşı, İlk Kurşun, Ertuğrul, Şevketiye gibi Çerkes köylerinden gelen gençler sahnede kendi oyunlarını sergileyerek gönüllerince eğlendi.

Etkinliğin sonunda, şenliğin organizasyonunda görev alan ve sunuculuğunu üstlenen Abdülkadir Ağa’ya şenliklerin kendileri için taşıdığı önemi sorduk. Ağa, Kafkas Kültür Şenliği’nin dillerini ve kültürlerini kaybetmemek için verdikleri çabaların bir ürünü olduğunu belirtti.

Çarlık Rusyası dönemindeki yayılmacı politikalar ve baskıların Çerkeslerle Rusları karşı karşıya getirdiğini, uzun yıllar süren harpten sonra 1864 yılında Çerkeslerin yenilgisi üzerine Osmanlı topraklarına sürgün kararı çıktığını belirten Ağa, “1.5 milyon Çerkes’in çok kısa süre içerisinde kendi topraklarını terk etmesi emredildi ve bu bir zulme dönüştü” dedi. Ağa, “Daha sonra Osmanlı Devleti’nin kritik gördüğü noktalara Çerkesler yerleştirildi. Çerkeslerin çok geniş alanlara dağıtılması birbirleriyle irtibatlarının kopmasına ve böylece asimile sürecinin hız kazanmasına sebep oldu” dedi.

Bugün bunun karşısında durabilmek, dillerini ve kültürlerini unutmamak ve unutturmamak için böyle etkinlikleri düzenlediklerini belirten Ağa,  “Çerkes köylerini bir araya getirerek bu tarz faaliyetleri devam ettirmeyi ve kültürümüzü yaşatmayı amaçlıyoruz” dedi.Ege Kafkas Oyunları Ekibi Üyesi Dokuz Eylül Üniversitesi Öğrencisi Ayberk Oda, şenliğin en büyük amacının gelecek nesillere Çerkes kültürünü aktarmak olduğunu, bu amaçla yaz dönemlerinde dil kursları açıp Kiril alfabesini kullanarak Çerkes dilini unutturmamak için büyük çaba harcadıklarını dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Soma\'daki facia göz göre göre gelmiş

SONRAKİ HABER

CHP: HES’çi olduğunu bilmiyorduk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...