13 Mayıs 2014 19:53

Soma'daki facia göz göre göre gelmiş

Soma Holding'e bağlı Soma Kömürleri adlı şirkete ait kömür ocağında yaşanan trafo patlaması sonrasında en az 5 işçinin hayatını kaybetmesi ve yüzlercesinin mahsur kalması, gözleri bir kez daha madenlerdeki iş cinayetlerine çevirdi. İşte Soma'daki facia öncesinde adım adım yaşananlar...

Soma\'daki facia göz göre göre gelmiş
Paylaş

Soma Holding'e bağlı Soma Kömürleri adlı şirkete ait kömür ocağında yaşanan trafo patlaması sonrasında en az 5 işçinin hayatını kaybetmesi ve yüzlercesinin mahsur kalması, gözleri bir kez daha madenlerdeki iş cinayetlerine çevirdi. İşte Soma'daki faciaya doğru adım adım yaşananlar...

SOMA’DA 1 YILDA 5 BİN İŞ KAZASI OLDU
2013 yılında sadece Soma’da 5 bin iş kazası meydana gelmişti. Konuyla ilgili geçtiğimiz ay bir açıklama yapan MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay Soma’da 15 bin maden işçisi olduğunu hatırlatarak şu bilgileri vermişti: “Soma’da yaklaşık 15 bin kişi madenlerde çalışmaktadır. Bunların yaklaşık 12 bini yeraltı çalışanıdır. 2013 yılında Soma’da 5 bin iş kazası olmuştur. Bu kazaların yüzde 90’ı maden kazalarıdır. Maden kazalarının birçoğunda yanık yaraları oluşmaktadır. Soma Devlet Hastanesi'nde yanık ünitesi olmadığı için özellikle maden kazalarındaki yanık yaralıları başka illere sevk edilmek için saatlerce bekletilmekte bu da ölümlere neden olmaktadır. Bu nedenle acilen Soma Devlet Hastanesinde ‘ Yanık Ünitesi’ kurulmalıdır”

SOMA KÖMÜRLERİNİN SİCİLİ KABARIK

Dev Maden Sen’in 2013 yılı madencilik sektörü iş kazaları raporuna göre, 2012 yılında ölümlü kazalarda 78 madenci yaşamını yitirirken, 2013 yılına gelindiğinde bu sayının 95’e yükseldi. Raporda dikkat çeken bir nokta Soma’da meydana gelen ölümlü iş kazalarının önemli bir kısmının yine Soma Kömürleri’ne ait madenlerde meydana gelmiş olması.
Raporda Soma’ya ait bilgiler şöyle:

18 Ocak 2013: Soma’da Cenkyeri Beldesi Eynez bölgesinde faaliyet gösteren Soma Kömürleri A.Ş’ye ait yeraltı linyit ocağında akşam saatlerinde üzerine demir ayakların düşmesi ve iki demirin arasında kalması sonucu Fahrettin Başkan (53) yaşamını yitirdi.
26 Şubat 2013: Soma Darkale Köyü’nde faaliyet yürüten Uyar Madencilik şirketine ait linyit ocağında göçük altında kalan Harun Tufan (35), kaldırıldığı Soma Devlet Hastanesi’nde öldü.
7 Mayıs 2013: Manisa Soma’da, Ege Linyit İşletmeleri’nde çalışan Bilal Çınar (36), kullandığı iş makinesinin yüksek gerilim hatlarına çarpması sonucu elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetti.
6 Temmuz 2013: Soma Eynez bölgesinde, Soma Kömürleri A.Ş’ye ait ocaklarda çalışan işçileri taşıyan, İrfan Şahan’ın (49) kullandığı servis otobüsünün şarampole uçması sonucu şoför ve 2 işçi yaralandı.
12 Temmuz 2013: Eynez bölgesinde, yine Soma Kömürleri A.Ş’ye ait linyit ocağında, 260 metre derinlikte meydana gelen göçük sonucu Süleyman Gülşen (33) hayatını kaybetti
1 Ağustos 2013: Manisa Soma’da özel sektöre ait maden ocağında meydana gelen iş kazasında mekanize ayaklara sıkışarak yaralanan Ahmet Türk (33) yaşamını yitirdi.
3 Ekim 2013: Manisa’nın Soma İlçesi’nde özel sektöre ait linyit ocağında meydana gelen iş kazasında ağır yaralanan Ali Çetinkaya (29) hastaneye kaldırılırken yaşamını yitirdi.
20 Ekim 2013: Uyar Madencilik'e ait linyit ocağında meydana gelen göçükte kalan 28 işçi kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Hastanede tedavisi süren işçilerden Yunus Güçlü (49) kurtarılamadı.
29 Kasım 2013: Soma Kömürleri A.Ş’ye ait Cenkyeri Işıklar bölgesinde bulunan linyit Ocağında, kolunu kömür bandına kaptıran Mustafa Asal (38) ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı.  

SOMA’DA YANIK ÜNİTESİ YOK
Öte yandan binlerce maden işçisinin bulunduğu ve sık sık çeşitli boyutlarda iş kazalarının meydana geldiği Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki Soma Devlet Hastanesi’nde bir yanık ünitesi bile olmadığı ortaya çıktı! Sadece Soma’da değil Manisa merkezde bile yanık ünitesi bile bulunmuyor.
13 Nisan’da yine özel bir maden ocağında kömür çıkartma işlemi sırasında patlatılan dinamitin etkisiyle yaralanan 33 yaşındaki işçi Dursun Çelik’in vücudunun çeşitli yerlerinde yanıklar oluşmuştu. Çelik, Soma Devlet Hastanesine kaldırılmış ancak yanık ünitesi olmadığı için 8 saat bekletildikten Kocaeli Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi merkezine nakledilmişti.

CHP'NİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

Radikal.com.tr'nin haberine göre, 2013 yılının Ekim ayında CHP’li milletvekilleri, Soma’daki madenlerde meydana gelen kazalarla ilgili olarak bir araştırma önergesi hazırlayarak konuyu TBMM’nin gündemine taşımak istediler. Ancak Soma’da meydana gelen kazaların ve yaşanan ölümlerin sorumluları ile nedenlerinin araştırılması amacıyla Meclis’te bir Araştırma Komisyonu Kurulması istemiyle verilen önerge ancak 29 Nisan 2014’te Meclis gündemine gelebildi.

Bundan sonrasını CHP Manisa milletvekili Özgür Özel’den dinleyelim:

“Bizim 23 Ekim tarihinde, 60 vekilin imzasıyla 20 gün önce reddedilen meclis araştırma önergemiz vardı. Her ay üç ayda bir ölümlü ve yaralamalı kazalar oluyor. 10 kez üst üste kaza yaşandıktan sonra en son kapatılmıştı. Onlarca cezaya rağmen bunlar önlenemiyor. Benim hazırladığım meclis komisyonu kurulması önerisinde, Soma’daki kazaların mercek altına alınmasını önerdik. MHP ve BDP’nin desteği aldık. 20 gün önce maalesef reddedildi. Bu noktaya geleceği dünden belliydi. Her gün işçi hayatının tehdit altında olduğuyla ilgili ihbarlar alıyoruz. Bu kadar ağır bedel ödedikten sonra olmamalıydı. Meclis’in hatta DDK’nın el koyması gerekiyor. Biz Manisa milletvekilleri olarak bıktık madenci cenazesine gitmeye. Bu acıya ne bizim ne ailelerin yürekleri dayanmıyor.”

HDP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ LEVENT TÜZEL, MADEN KAZALARINA DAİR ÇALIŞMA BAKANI'NA SORMUŞTU: DAHA KAÇ İŞÇİNİN ÖLMESİ GEREKİYOR?

ÖNCEKİ HABER

‘Bırakılmamız basın özgür olduğu için değil’

SONRAKİ HABER

Çerkesler dillerini ve kültürlerini unutmak istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...