13 Mayıs 2014 15:32

Nükleer atıklara ‘gelecek kuşak’ yorumu

Gaziemir'de eski kurşun fabrikası bahçesine gömülü nükleer atıklarla ilgili açılan davada, Ege Çevre ve Kültür Platformu’nun (EGEÇEP) davaya müdahil olarak katılımı kabul edilirken, keşif ve bilirkişi taleplerinin de incelenmesine karar verildi.

Nükleer atıklara ‘gelecek kuşak’ yorumu
Paylaş

Gaziemir'de eski kurşun fabrikası bahçesine gömülü nükleer atıklarla ilgili açılan davada, bu atıklardan sorumlu olanların peşi bırakılmıyor. İzmir 3. Ağır Ceza'da görülen davada Ege Çevre ve Kültür Platformu’nun (EGEÇEP) davaya müdahil olarak katılımı kabul edilirken, keşif ve bilirkişi taleplerinin de incelenmesine karar verildi.

KEŞİF TALEBİ
Davaya EGEÇEP avukatları Arif Ali Cangı, Hande Atay'ın yanı sıra, EGEÇEP Eş dönem sözcüleri Prof. Dr. Ali Osman Karababa ve Burçak karaman Uysal da katıldılar. Duruşma sırasında söz alan Cangı, mahkemeden çeşitli bilim alanlarından uzmanların kalımı ile bir bilirkişi oluşturularak atıkların gömüldüğü alanda keşif yapılmasını talep etti. EGEÇEP'in müdahillik dilekçesini verdiği duruşmada konuşan Eş Dönem Sözcüsü Karababa, nükleer atıkların çevrede yaşayan halka zararları ve atıkların bertarafı ile ilgili çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti.

MAHKEMENİN YORUMU ÖNEMLİ
Dava ile ilgili görüşlerini aldığımız EGEÇEP avukatı Hande Atay, duruşmada 3 dosyanın birleştirildiğini belirterek; “Davaya bugün 35 bileşeniyle birlikte çevre ve ekoloji mücadelesi yürüten EGEÇEP olarak katılma talebinde bulunduk. Heyet katılma talebimizin kabulüne karar verdi. Bu kararı olumlu buluyoruz, çünkü çevreye karşı suçlarda klasik ceza hukukundan farklı olarak “çevresel zarar”ın birikimli olarak, zaman içerisinde ortaya çıkması bu “suçtan zarar gören" ölçütünü mahkemelerin geniş yorumlamasını gerektiriyor. Mahkemenin bu kararı mevcut radyoaktif kirlenmenin sadece toplumu değil gelecek kuşakları da potansiyel zarar görenler kapsamında değerlendirdiğini gösteriyor. Biz de hem doğanın haklarını hem de halkın sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını koruma yolunda EGEÇEP olarak, bu aşamadan itibaren yargılama boyunca gerekli araştırmaların yapılması, halkı ve doğayı hiçe sayanların cezalandırılması için aktif olarak elimizden geleni yapacağız” dedi.

EGEÇEP MÜDAHİL OLDU
Mahkeme, fabrika sahiplerinden bazılarının duruşmalara zorla getirilmesine, EGEÇEP'in müdahillik talebinin kabulüne, bilirkişi keşfi talebinin ise önümüzdeki celseye kadar incelenmesine karar vererek, duruşmayı 09.09.2014 tarihine erteledi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kırmızı et üretimi azaldı

SONRAKİ HABER

Saman sorunu yaşanmayacakmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...