12 Mayıs 2014 13:18

E-Bilet lobisinden savaş ilanı

Passolig’in gazetelere verdiği ilanda e-Bilet karşıtları “karaborsadan beslenen gayrımilliler” olmakla suçlanıyor. Süper Lig'de 33. haftanın öne çıkanlarını Mithat Fabian Sözmen yazdı...

E-Bilet lobisinden savaş ilanı
Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

Spor Toto Süper Lig 33. haftayı da geride bırakırken haftaya hepsi birbirinden önemli gündemler damga vurdu. Hükümet, Çalık Holding ve TFF’den mütevellit e-Bilet lobisinin mahkemeden yediği tokada bugün tüm gazetelerde yayınlanan ilanla verdiği yanıt çarpıcıydı. İçeriğinden üslubuna hükümetin “Milliler Gayrımillilere karşı” retoriğiyle hazırlanan ilanı “taraftara savaş ilanı” olarak değerlendirirsek abartmış olmayız. Haftanın diğer önemli gündemi ise Fenerbahçe’nin şampiyonluk kutlamasında Aziz Yıldırım’ın bir grup taraftara yönelik yaptığı yersiz çıkıştı.

LOBİ PANİKTE


Hükümetin taraftarı rant ve fişleme aygıtı e-Bilet, Ankara 16. Tüketici Mahkemesi'nin aldığı kararla durduruldu. Çalık Holding’in Passolig’i aracılığıyla işletilen e-Bilet’in yürütücülerinin Cuma günü yaptığı itiraz da 16 Mayıs Perşembe günü görüşülmek üzere ertelendi.  Futbolseverlerin büyük çoğunluğu e-Bilet’e soğuk bakarken, bunun üzerine e-Bilet lobisi de harekete geçti ve bugün neredeyse bütün gazetelere ilan verdi. İlanda “Passolig için Türkiye’nin değerlerine yatırım yapmak, milli bir meseledir”  yazıldı ve e-Bilet’in “Meclisteki tüm partilerin ortak iradesinin sonucu” olduğu iddia edildi.

Passolig’e karşı olanların “karaborsa ve kayıt dışılıktan beslenen, yerli firmaların milli projelerinin başarılı olmasını istemeyen, fişleme bahanesi ile sorumsuzca davranışlarını sürdürmek isteyenler” olduğu öne sürüldü.

Açık ki kamuoyu ve futbolseverler nezdindeki itibarı sıfır olan e-Bilet ve Passolig’i taraftara dayatanlar yeni bir PR çalışmasıyla bu handikabın üzerinden gelmek istiyor. Ancak “milli irade”, “milli proje” gibi hükümet jargonunu birebir taklit eden, üstelik taraftarı da itham eden bu AKP&Çalık Holding hamlesi somut bir gerçekliğe işaret etmiyor. Bu ilanla ya da bu ilansız, e-Bilet halen uyduruk bir projedir ve ilanda iddia edilenin aksine “dünyanın önde gelen ligleri” tarafından filan da kullanılmamaktadır. E-Bilet’i uygulayan en üst düzey lig İtalya Serie A ancak İtalya’da da bu projeden memnun olan kimse yok. Şiddet hiçbir şekilde sona ermediği gibi tribün doluluk oranı ve gelirler de ciddi yara almış durumda.
E-Bilet lobisi tek çıkar yolunun toplumdaki siyasi kamplaşmayı bu alana da yansıtmak olduğunu düşünüyor olmalı. Ancak bu oyunun tribüne sökmesi zor.


YILDIRIM’IN ÖFKESİ

Sarı lacivertliler 19. şampiyonluğunun şerefine Kadıköy’de muhteşem bir kutlama tertipledi. Ancak Aziz Yıldırım’ın tribünün bir kesimine yönelik şamarı geceye gölge düşürdü. Recep Tayyip Erdoğan’ın TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’na yönelik öfke patlamasını hatırlatan tepki olmasa kimse Yıldırım muhaliflerinin tribünde Alex de Souza tezahüratı yaptığının dahi farkına varmayacaktı. Ancak Yıldırım’ın “Paralı köpekler”, “Sizi bu stada sokmayacağım” gibi cümlelerle bezeli öfkesi bir anda Yıldırım karşıtlarını da gecenin kahramanlarından biri haline getirdi. Yıldırım, “Bu çocukların emeğini yok sayamazsınız” derken bir anda kendisi benzer pozisyona düştü. Ne demişler, “Keskin sirke küpüne zarar.”


SNEIJDER ŞOV YAPTI

Süper Lig’de bu yıl 2. olmak, Şampiyon Fenerbahçe’nin cezası sebebiyle Şampiyonlar Ligi’ne direkt gitmek anlamına geliyor. Galatasaray ve Beşiktaş’ın ikincilik için mücadelesi devam ederken her iki takım da zorlu deplasmanlardan galibiyet çıkardı. Beşiktaş, Elazığ’ı 1-0 mağlup ederek hem rakibini PTT 1. Lig’e yolladı hem de umutlarını son haftaya taşıdı.
Trabzonspor-Galatasaray maçında bordo mavililerin cezası ve e-bilet uygulaması sebebiyle tribünler bomboş kalırken, Galatasaray sahadan 4-1 galip ayrıldı. Wesley Sneijder attığı 2 nefis golle Hollanda milli takımına Dünya Kupası için göz kırptı. Frikik demişken Selçuk İnan’ın golünü de es geçmemek gerek. İnan, Avni Aker’de 2011/12 sezonunda alınan 3-0’lık galibiyette de frikikten ağları havalandırmıştı. İkincilik yarışında haftaya 62 puanlı Galatasaray, Kayseri Erciyesspor’u, 61 puanlı Beşiktaş ise Gençlerbirliği’ni ağırlayacak.

ÖNCEKİ HABER

Hemşirelik günü ayrımcılık ve sorunlarla karşılanıyor

SONRAKİ HABER

Muğla\'da 2 trafik kazası: 3 ölü 5 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...