22 Haziran 2011 10:56

‘Yeni bir Nâzım kazısı yapmak zorundayız’

Eskişehir Doğançayır Belediyesi tarafından düzenlenen 10. Nâzım Hikmet ve Kuva-i Milliye Şehitlerini anma etkinlikleri çerçevesinde “Nâzım Hikmet, Şiiri ve Hayatı” konulu söyleşi gerçekleştirildi.Doğançayır merkezindeki çardak altında gerçekleştirilen söyleşide konuşan Türkiye Yaza

‘Yeni bir Nâzım kazısı yapmak zorundayız’
Paylaş

Doğançayır merkezindeki çardak altında gerçekleştirilen söyleşide konuşan Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz, bütün büyük şairlerde güçlü bir öngörü olduğunu belirterek, “Nâzım, geceleri aç yatılmayan ve aç uyanılmayan bir dünyanın tasarımı içindeydi” dedi. Şiirin gücünün bir başka insana ulaştığında ortaya çıktığını söyleyen Köz, Nâzım’ın bir özelliğinin de şiiri, ‘etkileme aracı’ olarak görmesi olduğunu vurguladı. Köz, şöyle konuştu: “Nâzım yeni bir dünya tasarımının önemli bir parçası oldu. Yeryüzünden geçerken, hem Türkiye hem de dünya halklarına bir şeyler bırakmak istedi. Nâzım’ı tanırken bütünlüklü tanımalıyız. Sadece kavga, sadece aşk şairi olarak bilmek yetmez, etraflıca ve yeniden araştırılmalı.”

Şair Sezai Sarıoğlu da, Nâzım Hikmet’le olan eski tanışıklıkların yetmediğini belirterek, “Yeni bir Nâzım kazısı yapmak zorundayız. Nâzım’ı yeniden okumaya ihtiyacımız var” dedi. Nâzım’dan özür dilemenin yetmeyeceğini, buna yüzleşmenin de eklenmesi gerektiğini belirten Sarıoğlu, “Resmi ideolojinin Nâzım’ı hatırlatarak unutturma politikası karşısında biz, yeni bir Nâzım bilgisi, ilgisi ve duygusunda buluşmalıyız. Nâzım’ı bu güne getiren hikaye ün değil, tabusuz ve tapusuz bir efsane figürüdür” diye konuştu.

Araştırmacı Yazar Güney Özkılınç da, Nâzım Hikmet’te kavga ve aşkın bir arada yer aldığını belirterek, Bursa cezaevinde yattığı yıllarda da mahkum arkadaşlarını eğiten, onlara yeni şeyler öğreten durumundaydı. Resim sanatından tiyatroya ve sinemaya değin geniş bir ilgi alanı vardı” diye konuştu. (Doğançayır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Seyirciye ulaşamayan’ filmlere destek

SONRAKİ HABER

Şiirin rüzgarında masal kuşunun kanadında: Gülsüm Cengiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...