12 Mayıs 2014 06:00

‘Pembesiz Mavisiz’ filmler Süpürge’de

Uçan Süpürge Film Festivali’nin LGBT filmleri köşesi “Pembesiz Mavisiz” bu sene de rengarenk. “Festival çok güzel gelsene!” sloganıyla yola çıkan festivalin programında bu yıl 39 ülkeden 107 yepyeni film yer alıyor.

‘Pembesiz Mavisiz’ filmler Süpürge’de
Paylaş

Uçan Süpürge Film Festivali’nin LGBT filmleri köşesi “Pembesiz Mavisiz” bu sene de rengarenk.  “Festival çok güzel gelsene!” sloganıyla yola çıkan festivalin programında bu yıl 39 ülkeden 107 yepyeni film yer alıyor.

Festivalin LGBT (lezbiyen, gey, biseksüel ve trans) filmlerine ayrılan ve uzun yıllardır vazgeçilmez bölümlerinden olan “Pembesiz Mavisiz”de bu yıl yine unutulmayacak filmler var. Bu bölümün sürprizi Anna Margarita Albelo, festival için Uçan Süpürge’nin konuğu olarak Ankara’ya geliyor.

İşte “Pembesiz Mavisiz” filmlerden bazıları.

VİOLETTE LEDUC’A SELAM

Lezbiyen Feminst Yazar Violette Leduc’un şiirsel tarzından esinlenerek çekilen bu otobiyografi, eş cinsellik, kürtaj gibi 1950’li yılların tabularıyla mücadele eden, yazdıklarıyla özgürlüğe ve düş kurmaya çağıran, zamanının ötesindeki bu kadına içten bir selam niteliğinde. Violette Leduc 1950’lerde Fransa’da korku ya da ikiyüzlülüğe kapılmadan eş cinsellik, kürtaj, evlilik dışı ilişki gibi tabu konuları cesurca ele almış bir yazardı. Onun ‘cesur samimiyeti’ ona büyük bir hayranlık duyulmasını ve Simone de Beauvoir’dan da destek görmesini sağladı. ‘Piç’ adlı otobiyografisinin yayınlanmasından neredeyse 50 yıl sonra bile, Violette Leduc’un kitaplarının ve kendi özgün kişiliğinin sağlamlığı ortada. Esther Hoffenberg imzalı  ‘Violette Leduc: Aşkın Peşinde’ özgürlüklere ve kelimelerdeki sihirlere adanmış bir ilahi… ‘Violette Leduc: Aşkın Peşinde’ bugün 18.30’da Alman Kültür Merkezi’nde ücretsiz gösterilecek.

ANNA MARGARİTA ALBELO GELİYOR

İkinci dalga feminizmin simge eylemlerinden ‘sütyen yakma’yı kendi yapım şirketine isim olarak seçecek kadar (Burning Bra Productions) mücadeleyi önemseyen, ödüllü bir Yönetmen, Gazeteci ve Aktivist Anna Margarita Albelo. Çalışmaları tüm dünyada 50’ye yakın ülke festivalinde gösterilen Albello, Uçan Süpürge’nin konuğu olarak festivalde seyircileriyle buluşacak, filminin gösterimine katılacak ve söyleşi yapacak.  “Kim Korkar Hain Vajinadan?​” İtalya, İspanya, Ukrayna gibi birçok ülkede film festivallerinden ödülle dönen film, aşk hayatını kariyerine feda eden bir film yapımcısının 40. doğum gününden bir gün sonrasına götürüyor bizi. Yapımcı, ne aşka ne de kariyere sahip olabilmiştir. ‘Kim Korkar Virginia Woolf’tan’ın (Kim Korkar Hain Kurttan) bütün kadın versiyonlarını uyarlayarak, kaybettiği aşk hayatı ve film kariyerinin ikisini birden geri kazanmaya karar verir. Geçen birkaç yıl boyunca hiçbir hedefi ve istediklerini nasıl elde edeceğine dair hiçbir fikri yoktur. Tam yenilgiyi kabul etmek üzereyken, ona ilham verecek Katia ile karşılaşır. Onu yazmaya ve “Kim Korkar Hain Kurttan?​”ı tekrar çekmeye teşvik edecek olan Katia’dır…

Filmin müzikleri de en az kendisi kadar davetkar. Emily Wolfe’den ‘Lion Heart’ ve ‘Shadow Boxes’, Hi Fashion’dan ‘Amazing’, Love Darling’den ‘This Time It’s You’ ve ‘Let Go’ film seyrinize eşlik edecek.

Yönetmen Albelo filminin gösteriminde seyircileriyle birlikte olacak ve gösterimin ardından söyleşi yapacak. Film bugün 16.45’te Kızılırmak Sineması’nda gösterilecek.

DİKKAT OKULDA TRANS VAR

Barış Sulu’nun ilk filmi “Dikkat Okulda Trans Var” bir kısa belgesel. Bu belgesel, LGBT olmanın çoğunluk tarafından ‘hastalık’ olarak algılandığı bir ülkede, altı trans erkeğin nelere maruz kaldığını anlatıyor. Film, bugün 18.30’da gösterilecek.

PARALEL DEVRİM

Kanada yapımı “Lesbiana: Paralel Devrim”in yönetmeni Myriam Fougère sanatın birçok alanında faaliyet gösteren bir sanatçı. 1987-92 yılları arasında yaşadığı New York’ta Lin Daniels’la birlikte Doğu Sahili Lezbiyenleri Festivali’ni düzenleyen Myriam’ın meme kanseriyle ilgili bir belgeseli de var. Bu filminde ise bizi Montreal’den Teksas’a taşıyor ve filminde sadece kadınlar arasında yaşamayı tercih eden lezbiyenlerle tanıştırıyor. Lezbiyen yazar, filozof ve aktivistlerin başrolde olduğu devrimci bir kardeşliği anlatmak için bizi bir yolculuğa çıkartıyor Myriam. “Lesbiana: Paralel Devrim” yarın 14.30’da Alman Kültür Merkezi’nde ücretsiz gösterilecek.

FÜSUN DEMİREL FESTİVALDE

İpek Efe ve Berna Küçülmez’in birlikte yönettikleri “Pardon! Kim, Ben mi?​” bu bölümün son filmi. Füsun Demirel’in desteklediği ve rol aldığı bu kısa film “Dış görünüşün her şey olduğu bir sistem karşısında ne kadar direnebiliriz?​” diye soruyor ve Deniz’in dış dünyayla ve ailesiyle mücadelesini anlatıyor. “Pardon! Kim, Ben mi?​” yarın 14.30’da Alman Kültür Merkezi’nde ücretsiz gösterilecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Survivor Bro-kod*

SONRAKİ HABER

Pazarın enflasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...