12 Mayıs 2014 06:00

Survivor Bro-kod*

Acun’un Survivor adasının yazılı olmayan altın kuralları; 1-Kadın yok bayan var. 2-Bayana saygı şart!

Survivor Bro-kod*
Paylaş

Mithat Fabian SÖZMEN

Ticari spor dünyası öylesine kurgulanmıştır ki, ekrana gelen her görüntü, manşete çıkarılan her söz sportif anlamının çok daha ötesinde, erkeğin kadına karşı üstünlüğünün genel bir kanıtı olma amacı taşır sanki.

Erkek egemen toplumun bu “üstünlük” fikrini besleyen ve yeniden dolaşıma sokan tüm unsurları en güçlü şekilde kendisini erkeğin atletik üstünlüğünde meşrulaştırır.
 “Kadın gibi oynamak, kadın gibi vurmak, kadın gibi dövüşmek, kadın gibi konuşmak…”

Meşruiyetini toplumsal hiyerarşiden ve gündelik dilden alan bu kalıplar kadının dahi içselleştireceği kadar yerleşiktir.

Bu yerleşikliği kadınla erkeğin bir arada olduğu herhangi bir ortamda gözlemlemek mümkündür. Şu aralar bunun için en uygun gözlem alanı Survivor yarışması.

Acun’un adasında erkek yarışmacı kadar kadın yarışmacı var. Ancak sanki kadın yarışmacıların finale kadar erkeklere eşlik etmesi beklenen refakatçiler olması arzulanıyor.

KADIN DEĞİL BAYAN!

Öncelikle adada kadının adı elbette kadın değil, “Bayan”, en fazla “Kız”.

“Abi burada bayan var(Herkesin en azından 5 kere kurduğu bir cümle)”, “Ben bayana saygısızlık yapar mıyım(Turabi)”, “Ben bayana ne diyebilirim ki(Turabi)”, “Burada bayan varken sen böyle bir şey yapamazsın(Gökhan, Turabi’ye kızıyor)”, “Bir kere burada bayan varken böyle bir şey yapman iyice kabul edilemez de(Acun, Turabi’ye kızıyor)”, “Kızlara bağırmak kolay, kolaysa bana bağırsana(Akın, Merve’yle tartışan Tolga’ya kızıyor)”, “Ben özellikle bir erkekten şunu beklerim(Duygu, lafı dürüstlüğe bağlıyor)….” vs. vs. vs.
Yarışmanın bir numaralı “bro-kodu” bu; “Bayana saygı” şart, “Bayan varken yapılmayacaklar” listesi net.

Eski Spor Bakanı Suat Kılıç, kadınların maçlara daha fazla gitmesinin önemini “Bayan varken erkek küfür etmez” mealinde bir abuklamayla açıklıyordu. Acun Ilıcalı için de kadın yarışmacıların en önemli fonksiyonu bu herhalde; “Erkekleri medeniyet sınırları içerisinde tutmak.”(Kavga sonucu yarışmadan diskalifiye olan da bir ‘bayan’dı bu arada)

‘DİŞİ ASLAN-KADIN FUTBOLCU’

Kadının geleneksel pozisyonunu Survivor’ın her saniyesinde hissetmek mümkün. Bu konuda kadınların yaklaşımlarını izlemek daha enteresan. Hemen hemen hepsi –üstelik çoğu profesyonel sporcu olmasına karşın- kendilerini biçilen ikincil rolü kabul etmişe benziyor.

Örneğin Survivor’ın hırs küplerinden “Kadın Futbolcu” Serenay bir yarışı kazandı ve bağırdı: “Ben dişi aslanııııııım.”

Yahu dişi aslan ne? Aslan asıl olarak erkek midir ki dişisine “Dişi aslan” diyoruz.

Aslansın sen Serenaycığım aslansın, tıpkı “Bayan Futbolcu” değil “Futbolcu” olduğun gibi…

BİR KADIN SURVIVOR’I KAZANABİLİR Mİ?

Dünyanın diğer ülkelerindeki örneklerinin aksine Türkiye’deki Survivor’larda kadınların başarı oranı düşük. Bu sene ise Milli Atlet Merve Aydın bu konuda önemli bir aday. Geçtiğimiz hafta Ünlüler adasında Serenay’ın halk oylamasında birinci olması da adadaki “Bayan-Erkek” karşıtlığını biraz alevlendirdi. İlk kez kadın yarışmacılarda “Erkeklere gününü gösterdik” havasının oluştuğunu görmek sevindiriciydi. Tabii, “erkek egosunu yıktın” diyenin, adadaki erkeklerin sevmemek konusunda birleştiği, oyunculuk becerisini adada yeniden pratik etme fırsatı bulan Tolga Karel tarafından sarf edilmesi de kulağa hayli stratejik geldi.

*Bro-Code(Bro-Kod) How I Met Your Mother dizisi karakteri Barney’nin erkek kankalar için belirlediği yazılı olmayan kurallar.

ÖNCEKİ HABER

Bir zamanlar köyde yaşayanların kuklaları

SONRAKİ HABER

‘Pembesiz Mavisiz’ filmler Süpürge’de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa