11 Mayıs 2014 06:00

Hem cebe hem de sağlığa zararlı

İşyerlerinin özelleşmesine karşı direnişlerini sürdüren Yatağan Termik Santrali işçileri, elektrik dağıtımının özelleşmesiyle artan elektrik faturalarını örnek göstererek, Yatağan’da santrallerin özelleştirilmesiyle de faturaların kabaracağını belirtti. Yatağan termik santral ve madenlerin özelleştirilmesine karşı, Ankara’da Başabakanlık Özelleştirme Dairesi Başkanlığı (ÖİB) karşısındaki Kurtuluş Parkı’nda bekleyişlerini sürdüren enerji ve maden işçileri, halkı kendilerine destek olmaya çağırdı.

Hem cebe hem de sağlığa zararlı
Paylaş

Tamer Arda Erşin
Cem CANPOLAT
Ankara

İşyerlerinin özelleşmesine karşı direnişlerini sürdüren Yatağan Termik Santrali işçileri,  elektrik dağıtımının özelleşmesiyle artan elektrik faturalarını örnek göstererek, Yatağan’da santrallerin  özelleştirilmesiyle de faturaların kabaracağını belirtti.  Yatağan termik santral ve madenlerin özelleştirilmesine karşı, Ankara’da Başabakanlık Özelleştirme Dairesi Başkanlığı (ÖİB) karşısındaki Kurtuluş Parkı’nda  bekleyişlerini sürdüren enerji ve maden işçileri, halkı kendilerine destek olmaya çağırdı.

Yatağan Termik Santralinde 15 yıldır çalıştığını söyleyen Kamil İncik, “Kesinlikle bizim santralimiz devlete çok büyük kâr elde ettiriyor. Burası 2 günde yaptığı üretimle, 1 aylık maliyetini çıkarıyor ve geriye kalan 28 günlük üretim devletin kasasına kâr olarak giriyor” dedi. Buraları savunmak için ille de oralarda çalışmak gerekmediğini ifade eden İncik,  “Santralin işçisi olmasaydım da bu direnişe destek olurdum, çünkü devletin bu kadar kâr getiren bir kurumu birilerine peşkeş çekiliyor” diye konuştu.

‘HAVAMIZ KİRLENECEK!’

Özelleştirmenin çevre sağlığı yönünden de zararlı olacağı uyarısında bulunan İncik, “Bakanlar Kurulunun 2010 yılında aldığı bir karar var ve bu santrallerin hava filtresi kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırır nitelikte. Yatağan da özelleştiği taktirde burayı alacak firmanın bizim kullandığımız filtreyi çalıştırmayacağını düşünüyorum. Çünkü kullanılan filtre enerji harcıyor ve bu da bir masraf” diyerek uyarıda bulundu.      

‘DİRENEREK KAZANMIŞTIK’

İnsanların artık özelleştirmenin zararlarını gördüğünü ve kendi geleceğine sahip çıktığını  ifade eden Makine Teknisyeni Dinçer Yıldız “Eğer buralar devletin elinden giderse, santrali alan şirketler her ülkeyle ilgili her konuda söz sahibi olacak. Buna izin vermeyeceğiz, özelleştirme sürecini 2000 yılında da yaşanmıştı ve direnerek kazanmıştık. Bugün de tekrar kazanacağız” dedi.   Hükümetin özelleştirme ısrarına anlam veremediğin söyleyen Mestan Otçu, “Çoğu ülke kamulaştırma yapmak için uğraşırken, bizim hükümetimiz özelleştirmeyle uğraşıyor. Hani evlat çalışmaz babadan kalanı yer ya, aynı işte o durum” dedi.  (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cesetli fotoğrafa soruşturma

SONRAKİ HABER

Neden 8 yıl sustum?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...