10 Mayıs 2014 20:52

Referandum öncesi kaçırma gerginliği

Rus yanlısı gruplar bugün yapılacak referandum öncesinde Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk’te Kızılhaç çalışanlarını alıkoydu.

Referandum öncesi kaçırma gerginliği
Paylaş

Rus yanlısı gruplar bugün yapılacak referandum öncesinde Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk’te Kızılhaç çalışanlarını alıkoydu.

Ukrayna’nın doğusunda Rusça konuşan nüfusun yoğun olduğu bölgelerde bugün yapılması planlanan bağımsızlık referandumu öncesinde Kızılhaç krizi yaşandı. Rus yanlısı gruplar Donetsk’te yedi Kızılhaç çalışanını alıkoydu. Kendilerini “Donetsk Halk Cumhuriyeti” olarak tanımlayan grubun yardımcı sözcüsü Kiril Rudenko, Kızılhaç çalışanlarını casusluk şüphesiyle cuma akşamı alıkoyduklarını söyledi. Başkent Kiev’deki bir Kızılhaç yetkilisi yedi saat boyunca alıkoyulan yedi kişinin cumartesi sabahı serbest bırakıldığını açıkladı.
Yetkili içlerinden bir kişinin dövüldüğünü iddia etti. Luhansk ve Donetsk bölgelerinde düzenlenecek referandumlarda Kiev’den bağımsızlık oylaması yapılacak. Putin, hafta içinde tavır değişikliği işareti vermiş ve referandumun ertelenmesini istemişti. Rus yanlısı gruplar ise bu çağrıya karşın oylamaların yapılacağını duyurdu. Kiev, Kırım senaryosunun bu bölgelerde de uygulanmasından endişeli.

RUSYA’YA YAPTIRIM TEHDİTİ

Fransa ve Almanya, Ukrayna’da planlandığı gibi 25 Mayıs’ta başkanlık seçimlerinin yapılamaması durumunda Rusya’ya yeni yaptırımlar uygulanacağı uyarısında bulundu.Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Ukrayna’nın daha da istikrarsızlığa sürüklenmesinden endişe ettiklerini söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

‘Hesaplı yargı devam ediyor’

SONRAKİ HABER

Af Örgütü: Nijerya’da uyarılar dikkate alınmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...