11 Mayıs 2014 06:00

Roma’da kanlı kupa finali

Napolililerin Roma’nın iki kulübüyle de asırlardır sürdürdüğü husumeti bilindiği halde Napolililer, on binlerle başkente akarak takımlarına destek veriyorlar. Meşaleler yakılıyor, torpiller patlıyor, polislerle ufaktan sürtüşmeler başlıyor.

Roma’da kanlı kupa finali
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
Erdal GÜNGÖR


Yaşanan ilk olay değil, kanlı bir geçmişi var İtalyan tribünlerinin. Birkaç örnek verecek olursak; Ocak 1995’de Milan ultraları tarafından öldürülen Cenovalı Vincenzo Spagnolo. 2004 senesinde başlatılmayan Başkent derbisi Roma-Lazio. Tarihe ölü çocuğun derbisi olarak geçti ve Valerio Marchi üzerine kitap yazdı “Il derby del Bambino Morto.”  27 Ocak 2007 Polis Memuru Filippo Raciti vefatı ve daha niceleri. Gelelim geçtiğimiz hafta sonuna. Şunu belirtmek gerekiyor ki Roma’da yaşananlar ana akım medyada yer aldığı şeklinden daha farklıydı.

ON BİNLERCE NAPOLİLİ BAŞKENTTE

İtalya kupa finali Napoli - Fiorentina, final müsabakaları her zaman olduğu gibi Başkent Roma’da oynanıyor. Napolililerin Roma’nın iki kulübüyle de asırlardır sürdürdüğü kanlı husumeti bilindiği halde Napolililer, tüm maçlarda olduğu gibi on binler şeklinde Başkente akarak takımlarına destek veriyorlar. Gelenler, kolluk kuvvetlerince Tor di Quinto park yerlerine yönlendiriliyor.  20 Napoli ultrası geleneklere sadık olduklarını hemen belli ediyorlar. Meşaleler yakılıyor, torpiller patlıyor, polislerle ufaktan sürtüşmeler başlıyor. Çevrede bulunan büfelere saldırılar, tekmelenen çöp kutuları kısacası bilinen standart ritüeller.

SİLAH VE YARALANAN ULTRALAR

Tor di Quinto çevresinde saldırıya uğrayan büfelerden birisi Eski Romalı Ultra Daniele de Santis’e ait. Daniele 48 yaşında lakabı “Gastone” eski AS Roma ultralarından ve sabıkalı. Daniele ilk kez 1996 senesinde o zamanın Roma Başkanı Franco Sensi’yi tehdit ettiğinden dolayı tutuklanmış. Son olayı 2004 yılında ölü çocuğun derbisinde sahaya atlayıp maçın durmasına sebep verenlerin başını çekmesi. Anlatılana göre o günden bu yana stadyuma uğramaz, deplasmana gitmez ve tribünden çekilmiştir. Olayı kimin önce başlattığı yönünde görüş ayrılıkları var. İlk Napolililer mi saldırdı ya da Daniele mi provoke etti tam bilinmiyor. Olay yerinde bulunan polislerin anlattıklarına göre Daniele hafif içkiliymiş ve ağır agresif davranışlarıyla etrafa tehditler saçıyor, Napolililere küfür ediyormuş.  Daniele o haliyle Napolililerin üzerine sis bombalarıyla saldırır ve uzaklaşmalarını sağlar. Fakat geri dönerken Napolililer Daniele’yi yakalayıp devirirler. Daniele boş değildir, can havliyle üzerinde bulunan 9 mm Beretta tabancasına sarılır ve etrafa ateş etmeye başlar. Sonuç vahim, 3 ağır yaralı, biri elinden, biri kolundan ve bir Napoli Ultrası Ciro Esposito 28 yaşında omurgasından vurulur. Durumu hâlâ kritik, hayatta kalma şansı yüksek olsa da belden aşağısının sakat kalmasına Doktorlar kesin gözüyle bakıyor.

‘SİYASETÇİLERİN DERDİ BAŞKA’

Olay yerinde bir tek muhabiri bulunmayan ana akım medya o saatten itibaren asparagas haberlerle fantezi oyunlarına başlıyor. Hemen Napoli ultraları ile ünlü mafya oluşumu Camora arasında bağlantılar kurulur. Eski futbolcular, siyasetçilerin boş yorumları havalarda uçuşur ve hep beraber taraftar kartı Tessera’nın ne kadar doğru bir uygulama olduğunu vurgularlar. Ambulans her olayda olduğu gibi bu sefer de gecikiyor. Bu kimsenin umurunda değil ama Tessera, deplasman yasakları, meşale çok önemli konularmış gibi tartışılır.

DİKKAT ÇEKEN TRİBÜN LİDERİ

Tüm bunların yanında sürekli ekranlarda görünen Napoli Tribün Lideri Gennaro Di Tomaso ve “Spezialle Libero” yazılı tişörtü, sen kimsin? Konu “Speziale Libero” yazısından açılmışken. Speziale Libero Türkçe çevirisi, ‘Speziale’ye özgürlük’. Ve Napolili Amigo Gennaro Antonio, Speziale için yaptırdığı özel tişört ile ona verilen haksız cezayı protesto ediyor.  2007 senesinde oynanan Catania - Palermo derbisinde Polis Filippo Raciti’nin ölümüne sebep olduğu iddiasıyla Antonio Speziale Şubat 2010 yılında 8 sene hapis cezası aldı. Son duyumlara göre Gennaro Di Tomaso’ya 5 yıl stadyum yasağı verilmiş, kupa finali olaylar yüzünden değil. Cezanın nedeni “Speziale Libero” tişörtü.

TARAFTAR MAÇIN BAŞLAMASINI ENGELLİYOR

Napolililer arkadaşlarının durumunu duyduğu an maçın başlamasını 45 dakika engelliyorlar. Gennaro ve polis arasında sıkı pazarlık sürüyor, Tribün lideri “Arkadaşımız ölürse Roma’yı başınıza yıkarız” diyor. Bu arada televizyon yorumcuları öfkenin doruklarındalar; “Koskoca İtalya devleti nasıl olur ultralara boyun eğer…” Napoli ultraları o akşam tüm dünya kamuoyuna bir mesaj verdiler; “ ne devlet, ne televizyon kanalları, ne kulüp başkanları ne de federasyonlar. Futbolun tek ve gerçek sahibi taraftarlardır.”

HASTANE MASRAFLARINI LAZİOLULAR KARŞILAYACAK

Maçı 3-1 Napoli kazanıp, kupanın sahibi oldu. Her iki tribün de tüm müsabaka boyu takımlarına destek vermedi. Ağır yaralı Ciro Esposito’nun ailesi devlete sitem ediyor, “Hiçbir yetkili şu saate kadar oğlumuzu sormadı.” Esposito ailesi davacı, savunmayı Angelo Pisani yapacak. Pisani aynı zamanda Napoli’nin efsane oyuncularından Diego Maradona’nın avukatı ve söylenenlere göre Maradona, Esposito ailesini savunması için emir vermiş. Ciro’nun hastane masraflarını Lazio ultraları üstelendi. Şaşırdınız değil mi? Aslında şaşırılacak bir şey yok, Ultra hareketinin temel prensiplerinden biri ‘Sisteme karşı kanlı düşmanımla kol kola.’ Ultra hareketi bu olaylardan sonra büyük darbe aldı sanıyorsanız yanılıyorsunuz, bu yeniden doğuştu. Sistem yıkılana kadar mücadeleleri devam edecek.

ÖNCEKİ HABER

Danıştay: Siyasi içerikli bir konuşma yapılmıştır

SONRAKİ HABER

‘Şiddet bahane, yandaş bankaya para aktarılacaktı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...