10 Mayıs 2014 14:53

PEN'den TMK'nın kaldırılması için imza kampanyası

Uluslararası Yazarlar Birliği PEN, dünya çapında Türkiye'de Terörle Mücadele Kanunun Kaldırılması talebiyle imza kampanyası başlattı. Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) da PEN'in başlattığı kampanyaya destek çağrısında bulundu.

PEN\'den TMK\'nın kaldırılması için imza kampanyası
Paylaş

Uluslararası Yazarlar Birliği PEN, dünya çapında Türkiye'de Terörle Mücadele Kanunun Kaldırılması talebiyle imza kampanyası başlattı. Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) da PEN'in başlattığı kampanyaya destek çağrısında bulundu.

PEN, dünya çapında Türkiye'de Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) kaldırılması talebiyle, altında Salman Rushtie, Paulo Coelho, Margaret Atwood, Oya Baydar, Günter Grass Elfriede Jelinek, Perihan Mağden, Alberto Manguel, Bejan Matur, Michael Ondaatje, Orhan Pamuk, Elif Şafak, Zadie Smith gibi isimlerinin de imzası bulunduğu imza kampanyası başlattı. Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) "KCK" davasından serbest bırakılan Cihan Deniz Zarakolu için yayınladığı mesajda herkesi Uluslararası PEN Yazarlar Birliği'nin Türkiye'de ifade özgürlüğü için düzenlediği kampanyaya katılım çağrısı yaptı.

'KENDİNİ İFADE ETME ÖZGÜRLÜĞÜ TEMEL VE EVRENSEL BİR HAKTIR'

Türkiye'de ifade özgürlüğünün güçlendirilmesi çağrısında bulunulan IPA'nın çağrısında da yazarlar farklı bir çok ülkenin yazarları olarak; kendini ifade etme özgürlüğünün temel ve evrensel bir hak olduğuna dair olan inançları doğrultusunda bir araya gelmiş bulunduklarına dikkat çekerek, "İnsanlar ülkelerin sınırları içerisinde ve dışarısında, yazılı ve sözel olarak sözcükler sayesinde birbirleriyle iletişim kurarlar. Bu yüzdendir ki demokrasinin olduğu kadar, yaratıcılığın, empati ve hoşgörünün de temel ilkesi fikirlerin özgürce paylaşılmasıdır. Geçen seneki Taksim Gezi Parkı protestoları hakkında PEN'in hazırladığı son raporda da görüldüğü üzere; hakaret suçlarından, ana akım medya kuruluşlarının uyguladığı oto sansüre, polisin gazetecilere uyguladığı orantısız güce kadar Türkiye kendini özgürce ifade etme konusunda büyük sorunlar yaşamaktadır ki bu da İnternetteki kendini ifade etme özgürlüğü çemberini iyice daraltmaktadır" diye belirtti.

'YOUTUBE'IN KAPATILMASI, İLETİŞİM ÖZGÜRLÜĞÜNE KARŞI YAPILAN BİR SALDIRIDIR'

Dünya basın özgürlüğü endeksinde, Türkiye'nin 180 ülke içerisinde 154'üncü sırada olduğunun hatırlatıldığı metinde, "Günümüze kadar çevirmenler, editörler, yayımcılar, şairler ve yazarlar suçlu olarak yargılanmakla yüz yüze geldiler, hatta meşru bir şekilde kendilerini ifade etmelerine rağmen; Terörle Mücadele Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve Türk Ceza Kanununun maddelerinden olan: Hakaret (125. Madde), Dini Değerlere Hakaret (216. Madde), Müstehcenlik (226. Madde), Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin Kurum ve Organlarını Aşağılama (301. Madde), Halkı Askerlikten Soğutmak (318. Madde) gibi maddeleri uyarınca hapis cezası ile karşılaştılar. Geriletici bir hamle olan, yeni internet yasasının yürürlüğe girmesiyle Twitter ve YouTube'ın tamimiyle kapatılması, iletişim özgürlüğüne karşı yapılan kabul edilemez bir saldırıdır. Türkiye'nin, 36 milyondan fazla kullanıcı ile Avrupa'nın en genç internet kullanıcı kitlesini oluşturuyor olması gurur vericidir. Bu da Türkiye'yi, İslam dünyasında, küresel olarak interneti en çok kullanan ülkelerden biri haline getirmektedir. Farklı kitleleri birbirine bağlayarak, düşüncelerini ifade etme özgürlüğü sağlayan internet, demokrasiyi destekleyen ve güçlendiren faydalı bir iletişim ağıdır" ifadelerine yer verildi.

'TÜRKİYE, İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDA GERİ ADIM ATMAMALI'

"Aynı dünyayı paylaşan, insanlığın bir parçası olarak, bir diğerinin problemini önemsiyor ve biliyoruz ki hepimiz birbirimize bağlıyız" denilen metinde Türkiye'nin batının demokratik değerlerini laiklik ve İslam kültürü ile bir araya getiren bir ülke olduğu belirtilerek, " Türkiye'nin liderlerinden ricamız şudur ki demokrasinin temel taşlarından biri olan ifade özgürlüğü konusunda geri adım atmamak, tersine yükümlülüklerini tanıyarak, uluslararası anlaşmalar ışığında Twitter ve YouTube'ın acilen erişime yeniden açılmasıdır" diye ifade edildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Paralarını alamayan işçiler fabrikayı bastı

SONRAKİ HABER

HDP Yalova\'da 1 Haziran seçimlerine gireceğini açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...