10 Mayıs 2014 06:00

1 Mayıs’a katıldı, işten atıldı

Sendikaların ve partilerin Taksim’de kutlamak istediği 1 Mayıs mitingine yönelik polis saldırısında gözaltına alınan ve 4 gün boyunca polisin fiziksel ve sözlü saldırısına maruz kalan Emek Partisi üyesi B. S., şimdi de patronu tarafından “Yasa dışı gösteriye katıldığı” gerekçesiyle işten atıldı.

1 Mayıs’a katıldı, işten atıldı
Paylaş

Eda YILDIRIM
İstanbul


Sendikaların ve partilerin Taksim’de kutlamak istediği 1 Mayıs mitingine yönelik polis saldırısında gözaltına alınan ve 4 gün boyunca polisin fiziksel ve sözlü saldırısına maruz kalan Emek Partisi üyesi B. S., şimdi de patronu tarafından “Yasa dışı gösteriye katıldığı” gerekçesiyle işten atıldı.

İstanbul’da İsmet Fotoğrafçılık bünyesinde faaliyet gösteren bir reklam ajansında grafiker olarak çalışan B.S., 5 Mayıs 2014 tarihinde hiçbir yazılı bildirimde bulunulmadan işten çıkarıldı. Bunun üzerine B.S., işyerini arayarak yazılı bir gerekçe istedi. 8 Mayıs 2014 tarihinde B.S.’ye işten atılmasına gerekçe olarak gönderilen yazıda patronun polis fezlekelerini aratmayan şu ifadeleri dikkat çekti: “1 Mayıs 2014 günü yaptığımız uyarıya rağmen illegal gösterilere dahil olmuş ve gözaltına alınmıştır. Takip eden 3-4 gün işine gelmemiştir. Yapılan uyarıları dinlemediği, gözaltına alındığı ve işine gelmediği için işine son verilmiştir.”

‘AKP ÜYESİ PATRON İŞTEN ATTI’

İşten çıkarılmasıyla ilgili gazetemize konuşan B.S., yazılı işten atma tebliğini görünce şoke olduğunu söyleyerek, “Yasa dışı eyleme katıldığım söyleniyor. Sen bir eylemin yasa dışı olduğuna nasıl karar veriyorsun” diyerek patronuna tepki gösterdi. Patronunun AKP’nin resmi üyesi olduğunu belirten B.S.,  “Her türlü toplumsal hareketi AKP’ye yönelik olarak görüyor. Bu nedenle 1 Mayıs iznini de zorla almıştık” dedi. Usulsüz şekilde işten atıldığını ifade eden B.S., “Önce sözlü olarak işten atıldım. Sonra da hadsiz bir tavırla yazılan yazılı gerekçe elime ulaştı” dedi. Gözaltına alınmasının ve işten atılmasının 1 Mayıs’a katılmasına engel olmayacağının altını çizen B.S., baskıların kendisini sindiremeyeceğini ve mücadele etmeye devam edeceğini söyledi.


4 GÜN BOYUNCA İŞKENCE

Önceki gün gazetemizin sürmanşetinden  “1 Mayıs İşkencesi” başlığıyla B.S.’nin gözaltında kaldığı 4 gün boyunca neler yaşadığını anlattığı mektubunu kamuoyuyla paylaşmıştık. B.S., mektubunda polisin saldırısından kaçarak sığındığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinden sivil polislerce darp edilerek ve  ters kelepçe takılarak gözaltına alındığını, ailesi ve avukatlarıyla görüşmesine izin verilmediğini yazmıştı. B.S., yazısında yemek, su, tuvalet gibi ihtiyaçlarını karşılaması engellenerek dört gün boyunca polisin hem fiziksel hem de psikolojik işkencesine uğradığını anlatmıştı.


‘PATRON TATİL GÜNÜNDE İŞÇİYE KARIŞAMAZ’

B.S.’nin işten atılmasını gazetemize değerlendiren Av. Devrim Avcı, patronların işçilerin tatil günlerinde ne yapacağına karışamayacağını söyleyerek şöyle konuştu: “1 Mayıs resmi tatil. İşçi o gün ister illegal toplantıya katılır ister eyleme. Patronun bunu gerekçe göstermesi hukuki değil.” Patronun işten atma gerekçesinde yer alan, “İllegal  gösterilere katıldığı” ifadesinin  İş Kanunu’nun 5. maddesinde yer alan “İş ilişkisinde dil, ırk, cinsiyet, siyasal düşünce, felsefî inanç, din ve mezhep ve benzeri sebeplere dayalı ayırım yapılamaz” ilkesine aykırı olduğunu ifade eden Av. Avcı, “İşçi siyasi görüşüne göre ayrılamaz. Yani ‘Kadıköy’deki 1  Mayıs’a giderim işten atılmam, Taksim’e giderim işten atılırım’ durumu olmaz” dedi. Avcı, işçinin iş akdinin feshi için 3 gün değil en az 7 gün devamsızlık yapmasının kanunen haklı gerekçe sayıldığına da dikkat çekti.


YERLERDE SÜRÜKLENDİM, TEKMELENDİM

Grup Yorum üyesi ve İdil Kültür Merkezi Çalışanı Emel Yeşilırmak da, 1 Mayıs’ta gözaltına alınarak polisin fiziksel ve sözlü işkencesine maruz kalanlardan biri. Şişli’deki DİSK binası önünden darp edilerek gözaltına alınan Yeşilırmak, “3 saat boyunca ıslak elbiselerle ve soğuk klimaların çalıştığı gözaltı aracında bekletildim. Daha sonra Vatan’da bulunan  İstanbul Emniyet Müdürlüğüne getirildim. Burada da  saçımdan sürüklenerek, tekmelenerek ve yerlerde sürüklenerek arama odasına götürüldüm” dedi. Yeşilırmak’ın avukatı Evrim Deniz Karatana da, müvekkilinin gözaltı süresi boyunca işkence gördüğünün şüpheli sıfatıyla dinlenen diğer tanıkların anlatımlarıyla kanıtladığına dikkat çekerek işkence yapan polisler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Tophane\'de sanat galerisine \'içki içiliyor\' saldırısı

SONRAKİ HABER

‘Cumhurbaşkanlığı seçimleri Rojava’da olmayacak’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...