08 Mayıs 2014 16:57

İzleme komisyonu: 1 yıl heba oldu

İHD tarafından kurulan ‘Geri Çekilmeyi ve Çözüm Sürecini İzleme Komisyonu’, geri çekilmenin yıl dönümünde, aradan geçen bir yıllık süreyi değerlendirdi. Komisyon, “AKP atması gereken adımlarını atmadı. 1 yıl heba oldu” dedi.

İzleme komisyonu: 1 yıl heba oldu
Paylaş

İHD tarafından kurulan ‘Geri Çekilmeyi ve Çözüm Sürecini İzleme Komisyonu’, geri çekilmenin yıl dönümünde, aradan geçen bir yıllık süreyi değerlendirdi. Komisyon, “AKP atması gereken adımlarını atmadı. 1 yıl heba oldu” dedi.

KCK’nin, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısı üzerine 8 Mayıs 2013’te başlattığı geri çekilmenin üzerinden 1 yıl geçti. Çekilme sürecini izleyen İzleme Komisyonu, geri çekilmenin yıl dönümünde hazırladıkları raporu açıkladı. Rapor, geri çekilmenin başlamasından sonra hükümetin inşa etmeye giriştiği karakollardan biri olan ve 28 Haziran 2013’deki protestolarda Medeni Yıldırım’ın askerlerin sıktığı kurşunlar sonucu hayatını kaybettiği, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde bulunan Kayacık köyü karakolu önünde açıklandı.

KARAKOL YAPIMINA HIZ VERİLDİ

Raporu açıklayan İHD Genel Başkan Yardımcı Avukat Serdar Çelebi, yaşanan olumsuzlukların, tekrardan çatışmaların başlaması sonucu doğurmadığını ancak karşılıklı güveni zedelediğini ve halkta umutsuzluk yarattığını söyledi. Çelebi bölgede, en çok gerginliğe yol açan ve Medeni Yıldırım’ın da yaşamına mal olan sorunun ‘yüksek güvenlikli karakol’ inşaatlarının yapımına hız verilmesi olduğunu belirtti.

KORUCU ALIMI SÜRÜYOR

Diğer bir sorunun da koruculuk sisteminin devam ettirilmesi olduğunu belirten Çelebi, “Şırnak, Van, Bitlis, Siirt, Bingöl ve Muş illeri ve bağlı ilçelerde, 2 bin civarında yeni korucu kadrosu açıldı” dedi.

Bu verilerin sürecin geldiği noktayı açıklamaya yettiğinin dile getiren Çelebi, “Çekilme sürecinden sonra AKP Hükümetinin atması gereken demokratikleşme adımlarının henüz gerçekleşmediğini görüyoruz. AKP Hükümetinin geçtiğimiz yıl halkı büyük bir beklenti içerisine sokarak açıkladığı ‘demokratikleşme paketi’nin de soruna çözüm getirecek içerikten uzak olduğunu hep birlikte gördük” dedi. Çelebi, sürecin ilerlemesi için atılması gereken adımları şöyle sıraladı:

* Kalekol, baraj, güvenlik yolu yapımlarına bir an önce son verilmeli.
* Yeni korucu alım kadroları iptal edilerek, koruculuk sistemi tamamen kaldırılmalı, bu sistemin mensuplarının rehabilitasyonu ve toplumla entegrasyonunun sağlanacağı bir proje geliştirilmeli.
* Mayınlı araziler bir an önce temizlenmeli, uluslararası sözleşmelerin gerekleri bir an önce yerine getirilmeli.
* Barış sürecine yönelik müzakereler sürdürülmeli, ülkenin demokratikleşmesi önündeki engeller kaldırılmalı.
* Süreç bir takvime bağlanmalı. TBMM sürece dahil edilmeli, sürecin yasal zemini hazırlanmalı, atılmış ve atılacak tüm adımlar yasal dayanağa kavuşturulmalı.
* PKK silahlı güçlerinin geri çekilmesi sürecini tekrar başlatmalı. Elinde bulunan sivilleri serbest bırakmalı ve sorunun müzakere ile çözümü konusunda üstüne düşeni yapmalıdır.
* Türkiye’de onurlu, demokratik ve kalıcı bir barışın sağlanması için Abdullah Öcalan bir an önce özgürlüğüne kavuşmalı. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Denizler Kars’ta da unutulmadı

SONRAKİ HABER

‘Böyle giderse gerilla sürece müdahale eder’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...