08 Mayıs 2014 15:49

ABD: Putin daha fazlasını yapmalı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini “Doğru yolda atılmış bir adım” olarak nitelemesinin ardından ABD’den ilk yanıt geldi.

ABD: Putin daha fazlasını yapmalı
Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini “Doğru yolda atılmış bir adım” olarak nitelemesinin ardından ABD’den ilk yanıt geldi. Dışişleri Bakanlığı “Putin daha fazlasını yapmalı” dedi. Ayrıca Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askerlerini çektiğine dair bir bilgi almadıklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün basına yaptığı açıklamasında askerlerin Ukrayna sınırından eski bölgelerine çekildiğini ve tatbikatlara devam ettiğini belirtmişti. Rusya’nın bu hamlesi “geri adım” olarak yorumlanırken, ABD bu yönde bir bilgiye sahip olmadıklarını duyurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Şu anda askerlerin geri çekildiğine dair bir kanıt yok. Böyle bir hamleyi de olumlu olarak karşılardık” dedi.

NATO: RUSYA SİYASİ DİYALOGDA YER ALMALI

ABD’nin açıklamasının ardından NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen de Rusya’nın askerini geri çektiğine dair bir bilgi almadıklarını dile getirdi. Varşova’da bulunan Rasmussen, “Bizde böyle bir bilgi yok. Bu yüzden Rusya’nın bunu yapması için çağrıda bulunuyoruz ve uluslararası kurallara uyarak siyasi diyalogda yer almasını istiyoruz” diye konuştu.

PUTİN’İN ÖNERİSİ KABUL EDİLMEDİ

Vladimir Putin, yaptığı son açıklamada, Doğu Ukrayna’daki Rusya yanlılarına 11 Mayıs’ta düzenlenmesi planlanan özerklik referandumunu erteleme çağrısını yapmıştı. Putin’in ‘Referandumu erteleyin’ çağrısı üzerine toplanan Ukrayna’daki Rusya yanlıları, kararlarından vazgeçmediklerini ve oylamanın pazar günü yapılacağını açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise, “Daha önce de planlanan referandumun yasa dışı olduğunu söylemiştik. Sayın Putin’den ‘erteleme’ çağrısının ötesinde bir açıklama görmemiz gerekiyor” dedi.

SEÇİMLER 25 MAYIS’TA

Ukrayna’da 25 Mayıs’ta düzenlenmesi planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önemine değinen Psaki, “Rusya’nın bölgedeki yandaşları üzerindeki etkisini kullanması ve Ukraynalıların güven içinde oy vermesine katkıda bulunması gerekiyor” dedi. Psaki, 25 Mayıs seçiminin Ukrayna için bir sonraki kritik adım olduğunu ifade etti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HES şirketi avukatı: Biyosfer rezerv alanı da neymiş!

SONRAKİ HABER

HDK’den Mısır ve İran’a ‘idam’ mektubu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...