08 Mayıs 2014 15:02

Elyaf İplik fabrikasında sendikalı olmanın farkı

DİSK Tekstil Gaziantep Şubesi, bir süredir örgütlenme çalışması yürüttüğü Elyaf İplik fabrikasında yetki almasının ardından ilk toplu sözleşmesini imzaladı. Sendikadan yapılan açıklamaya göre, 220 işçinin çalıştığı fabrikada yapılan toplusözleşme sonrası, işçiler Gaziantep’te sektördeki en yüksek hak ve ücrete sahip oldular.

Elyaf İplik fabrikasında sendikalı olmanın farkı
Paylaş

DİSK Tekstil Gaziantep Şubesi, bir süredir örgütlenme çalışması yürüttüğü Elyaf İplik fabrikasında yetki almasının ardından ilk toplu sözleşmesini imzaladı. Sendikadan yapılan açıklamaya göre, 220 işçinin çalıştığı fabrikada yapılan toplusözleşme sonrası, işçiler Gaziantep’te sektördeki en yüksek ücret ve en iyi haklara sahip oldular.

Sendikadan yapılan açıklamada ayrıca şu bilgiler verildi: “Üyelerimizin asgari ücretle hiçbir bağı kalmamış olmakla beraber yılda 74 günlük ikramiye ve birçok sosyal hakla beraber net 900 TL altında ücret alanlara 397 TL ilk altı ay için ücrete ilave edilmiştir. Üyelerimizin en düşük ücretleri 1397 TL’den başlayarak 1650 TL arasına getirilmiştir.”

BAYRAMDAN 1 HAFTA ÖNCE

Toplu iş sözleşmesinde yer alan maddeleri üyelerin onayına sunarak, karar alındığını söyleyen Sendika Şube Başkanı Mehmet Ağca, “1. altı aylık ücret zammı, brüt 137.5 TL net 100 TL olacaktır. 2. altı aylıkta yüzde 7 oranında zam yapılacaktır. 3. ve 4. altı aylık ücret zammı için ise enflasyon artı yüzde 1 puan zam yapılacaktır” dedi.

Üyelere her sözleşme yılında 74 günlük ücretleri tutarında ikramiye verileceğini söyleyen Ağca, bu ikramiyelerin ise işçilerine şu şekilde verileceğini belirtti: “Üyelere her yılın Ramazan ve Kurban Bayramı’ndan bir hafta önce 13 günlük ücretleri tutarında ikramiye verilecek. Sendika üyesi çalışanlara, diğer 48 günlük ikramiye ise her ay işçi ücretlerine 4 yevmiye eklenerek ödenecektir.”  

EVLİLİK VE DOĞUMA DESTEK

Doğum ve evlenme durumunda çeyrek altın yardımı yapılacağı belirten Ağca, ölüm yardımı olarak 500 TL verileceğini, ilk ve orta öğretim yardımcı için 50 TL, üniversite öğrenimi için 300 TL yardım yapılacağını söyledi.

Çalışan üyelere her yılın eylül ve ramazan ayında erzak yardımı yapılacağını da söyleyen Ağca, yıllık ücretli izinlerde ise 1 yıldan 5 yıla kadar kıdemi olanlara 18 iş günü, 5 yıldan 15 yıla kadar kıdemi olanlara 24 iş günü, 15 yıl ve daha fazla kıdemi olanlara ise 28 iş günü olarak yıllık izin  uygulanacağını belirtti.

TATİLLERDE MESAİ ÜCRETİ YÜZDE 100

Bu sözleşme ile saptanan günlük veya haftalık olağan iş süresinin üstünde yapılan çalışmaların fazla çalışma sayılacağını ve yüzde 100 zamlı ücret ödeneceğini  ifade eden Ağca, “Hafta tatili, ulusal bayramlarda bugünlere ait ücretler yüzde 100 zamlı 3 yevmiye ve dini bayramlarda o günlere ait ücretler 4 yevmiye bayram yevmiyesi artı 3 yevmiye olarak ödenecek” diye konuştu.

Sendikasız işçilere seslenen Ağca, “Sendikalı olmalılar. Toplusözleşmeye kavuşup  ücretlerini iyileştirmeliler, başta ikramiyeler olmak üzere birçok sosyal hakkı almalılar ve onurlu bir çalışmaya adım atmalılardır” diye konuştu. (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polisten yardım isteyen darp edildi

SONRAKİ HABER

TYS: Belgeliği boşaltmayacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...