22 Haziran 2011 08:50

AİHM’den Türkiye’ye ceza yağdı

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) aleyhine açılan 4 davada 59 bin 800 avro tazminat ödemeye mahkum edildi.Türkiye aleyhine ‘İşkence ve kötü muamele’, ‘Baskı-engelleme’, ‘Uzun süreli yargılama’ ve ‘Yaşam hakkı ihlali’ konularında AİHM’de açılan davalarda Türkiy

AİHM’den Türkiye’ye ceza yağdı
Paylaş

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) aleyhine açılan 4 davada 59 bin 800 avro tazminat ödemeye mahkum edildi.

Türkiye aleyhine ‘İşkence ve kötü muamele’, ‘Baskı-engelleme’, ‘Uzun süreli yargılama’ ve ‘Yaşam hakkı ihlali’ konularında AİHM’de açılan davalarda Türkiye mahkum edildi. Mahkeme, dört davada da Türkiye’yi sorumluluğunu yerine getirmediği gerekçeleriyle mahkum etti.

Askerlik yaptığı Mardin’in Ömerli ilçesinde 28 Temmuz 2004’te tartıştığı iki arkadaşını öldürdükten sonra kendisi de intihar eden Sinan Albayrak’ın ölümü sonrası annesi Havva Durdu Albayrak ve babası Halil Albayrak ile Serkan Albayrak “Türk yetkililerin yükümlülüklerini yerine getirmediği” gerekçesiyle AİHM’e başvurdu. Ailenin başvurusunu kabul eden mahkeme, Türkiye’yi toplam 28 bin avro tazminata mahkum etti.

Mahkemenin baktığı davalardan biri de, 2005 yılında PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıldönümü dolayısıyla yapılan gösterilerin ardından, eylemlere katılmadıkları halde polis şiddetine maruz kalan Beytullah Uğur ve Murat Abi’nin yaptığı başvuru oldu. Mahkeme, Uğur ve Abi’nin polisin “acımasızlığına” maruz kaldıklarını ve devlet yetkililerinin etkili bir soruşturma yürütmedikleri gerekçesiyle Türkiye’yi haksız buldu. Mahkeme, Uğur ve Abi’ye toplam 23 bin 500 avro ödenmesine hükmetti.

Çalıştığı işten kaynaklı hastalık tazminatına ilişkin Türkiye’de başvurduğu yargı sürecinin uzun olması ve sonrasında verilen tazminatın yetersiz olması üzerine işçi Coşar Cingil, Türkiye’yi AİHM’e şikayet etti. Cingil’in yaptığı başvuruyu kabul eden mahkeme, işinden kaynaklanan hastalığı nedeniyle açtığı tazminat davasında yargı sürecinin uzun olduğu ve daha sonra verilen tazminatın enflasyon oranı ile ilişkili olarak yetersiz olduğunu tespit etti. Mahkeme “Makul sürede yargılanma ve mülkiyetin korunması hakkının ihlal edilmesi” gerekçesiyle Türkiye’nin Cingil’e manevi olarak 7 bin avro ödemesine karar verdi.

Türkiye’nin mahkum edildiği bir diğer dava ise, cezaevlerinde sıklıkla karşılaşılan mahkumlara dönük bir engellemeye karşı verildi. Tekirdağ F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunduğu 2004 yılında, ailesine yazdığı bir mektubu gönderilmesine izin verilmeyen Fikret Akar isimli tutuklu, engelleme nedeniyle soluğu AİHM’de aldı. Akar’ın şikayet başvurusunda da Türkiye’ye ceza çıktı. AİHM, Türkiye’yi, “Özel hayatın ve aile hayatının korunmasını düzenleyen 8. Maddenin ihlal edildiğine” hükmederek Türkiye’ye, 300 avro manevi tazminat ve 1000 avro mahkeme masraflarını ödeme cezası verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Selek’in yargılanmasına devam edildi

SONRAKİ HABER

İspanya önemli risklerle karşı karşıya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...