07 Mayıs 2014 17:14

Ukrayna'da çözüm için kritik uzlaşı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın güneydoğusundaki Kiev hükümeti karşıtlarına seslenerek 11 Mayıs’ta düzenlenmesi planlanan federal devlet referandumun ertelenmesi çağrısında bulundu.

Ukrayna\'da çözüm için kritik uzlaşı
Paylaş

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin aynı zamanda AGİT Başkanı olan İsviçre Cumhurbaşkanı Didier Burkhalte ile Moskova'da basın toplantısı düzenledi. Putin, Ukrayna'da çözüm için AGİT'le büyük ölçüde anlaştıklarını belirtti. "Ülke halkının mutluluğu için hızlı bir çözümden yanayız" diyen Putin, Ukrayna sınırındaki askerlerini de çektiklerini belirtti.

Putin, Ukrayna’daki sorunların kaynağı olarak aşırı sağcı grupları işaret etti ve Kiev hükümetini bu grupları silahsızlandırmadığı için eleştirdi. Putin, “Şu anki durumdan 22-23 Şubat darbesini yapanlar, aşırı sağcı ve milliyetçi grupları silahsızlandırmayanlar sorumludur” dedi.

Ukrayna’nın güneydoğusundaki Kiev hükümeti karşıtlarına seslenen Putin, 11 Mayıs’ta düzenlenmesi planlanan federal devlet referandumun ertelenmesi çağrısında bulundu.

Putin, Kiev hükümetiyle güneydoğu Ukrayna halkının sorunlarını çözmenin tek yolunun diyalog olduğunu belirterek, 11 Mayıs referandumunun ertelenmesinin söz konusu diyalogun koşullarını yaratacağını belirtti.

Putin, Kiev hükümetine güneydoğu Ukrayna’daki askeri operasyonları durdurma çağrısı yaparken, Rusya’nın da sınırdaki güçlerini geri çektiğini ifade etti.

"Bize Ukrayna sınırındaki güçlerimizin bir endişe kaynağı olduğu söylendi. Biz de onları geri çektik. Şu anda Ukrayna topraklarında askerimiz yok" diyen Rusya Devlet Başkanı
na karşılık AGİT Başkanı Burkhalte de önümüzdeki saatlerde bir yol haritası açıklayacaklarını söyledi.

Burkhalte sorunun çözümündeki 4 kritik noktayı şöyle açıkladı: "Ateşkes, gerilimin azaltılması, diyalog ve seçimler." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Obama: Kaçırma olayı uluslararası toplumu harekete geçirmeli

SONRAKİ HABER

CHP\'de yönetim değişiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...