07 Mayıs 2014 16:58

Rusya: Seçimlerden endişeliyiz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’da ordunun güneydoğu bölgelerinde operasyonları sürerken Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidilmesinden endişeli olduğunu açıkladı.

Rusya: Seçimlerden endişeliyiz
Paylaş

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’da ordunun güneydoğu bölgelerinde operasyonları sürerken Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidilmesinden endişeli olduğunu açıkladı. Silahlı birliklerin operasyonları devam ederken bir bölgede seçimlere gidilmesinin normal olmadığını kaydeden Lavrov, “Burası Afganistan değil. Orada savaş devam ediyor, seçimler de yapıldı.” dedi.

SEÇİMLER  25 MAYIS’TA

Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçimleri ve referandumun adil ve özgür bir ortamda gerçekleşmesinin zorunlu olduğuna değinen Lavrov, “Şiddet atmosferi olmamalı ve tarafsız uluslararası gözlemciler yer almalı” çağrısı yaptı. Ukrayna’nın güneydoğu bölgeleri ise 11 Mayıs’ta özerklik ve federasyon yapısının kurulması için referanduma gidiyor.
Viyana temasları çerçevesinde basına açıklamada bulunan Lavrov, Kiev hükümetinin protesto eylemlerini bastırmak için ordu ve diğer özel birlikleri kullanmaması gerektiğini söyledi.
Devrik Lider Viktor Yanukoviç döneminde NATO savunma bakanlarının ordunun siyasetten uzak tutulması çağrısı yaptığını hatırlatan Lavrov, şimdilerde Batılı liderlerin terörle mücadele operasyonu kapsamında ordunun kullanılmasının hükümetin meşru hakkı olduğunu ifade etmesinin ikiyüzlülük olduğu eleştirisi getirdi.
Lavrov, krizin çözümü için Cenevre’de sağlanan anlaşmaya eklenecek bir şey olmadığını, ancak güneydoğu bölgelerinin temsilcilerinin de yer alması ile gelişme sağlanabileceğini ifade etti.

CENEVRE TARTIŞMA KONUSU OLARAK  KALDI

Rus bakan, Moskova’nın başka ülkelerdeki rejim değişiklikleri ya da renkli devrimlerle ilgilenmediğini söyledi. Lavrov’a göre, ABD ve AB kendi tek taraflı çıkarları uğruna Ukrayna’daki çatışma ve anlaşmazlık ortamını aktif bir şekilde kullanıyor.
Bu arada, Ukrayna hükümeti, Rusya’nın 25 Mayıs’ta yapılması planlanan Devlet Başkanlığı seçimini desteklemesi halinde, Cenevre’de taraflar arasında ABD, AB ve Rusya temsilcilerinin katılımıyla yapılan görüşmelerin devam ettirilmesine katkı sunacağını duyurdu.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise referandumu “Ukrayna’yı daha da bölünmeye götürecek yasa dışı bir girişim” diye tanımladı.


UKRAYNA ORDUSU MARİUPOL’DE

Ukrayna’daki merkezi hükümet güçlerinin, güneydoğudaki liman kenti Mariupol’daki devlet binasını Rusya yanlılarından geri aldığını duyurdu. Binayı geçen hafta ele geçiren eylemcilerin binayı neden terk ettiği bilinmiyor. Kiev’deki geçici hükümet ise eylemcilerin arkasında Rusya’nın olduğunu öne sürerek, orduyu ve diğer güvenlik güçlerini devreye soktu. Rusya’nın İnterfaks ajansına konuşan Rus eylemcilerden biri, Mariupol’deki devlet binasının hükümet güçlerinin eline geçtiğini belirterek, “Silah sesi duyulmadı. Bütün milis üyeleri binayı terk etmişti” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Uluslararası Af Örgütü\'nden Ali İsmail Korkmaz ilanı

SONRAKİ HABER

Obama: Kaçırma olayı uluslararası toplumu harekete geçirmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...