07 Mayıs 2014 16:05

Erdem Başçı'dan 'faiz lobisi' yanıtı

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, Financial Times Türkiye Zirvesi'nde "Büyüme için Yeni Fırsatlar" konulu panelde konuştu.

Erdem Başçı\'dan \'faiz lobisi\' yanıtı
Paylaş

Merkez Bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı, Financial Times Türkiye Zirvesi'nde "Büyüme için Yeni Fırsatlar" konulu panelde konuştu. Merkez Bankası olarak finansal istikrara katkıda bulunduklarını ve Banka olarak sadece fiyat istikrarından sorumlu olduklarını hatırlatan Başçı, Türkiye'nin bir 35 yıl kadar oldukça volatil bir enflasyon yaşadığını ve bunun Türkiye'ye çok büyük maliyeti olduğunu belirtti.

'ENFLASYONDA TEK HANELERİN YETERSİZ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ'

Enflasyonun Türkiye'nin önünde büyüme açısından bir engel olduğunu Merkez Bankası olarak enflasyonu tek hanelere indirerek bunu ortadan kaldırmaya çalıştıklarını dile getiren Erdem Başçı, "Enflasyonda tek hanelerin yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Daha da
indirmek istiyoruz. Finansal istikrar içinde bunu yapmamız lazım. Daha dengeli daha dayanıklı bir büyüme için bunu yapmak istiyoruz. Finansal istikrardan sorumlu olan kurumlardan biri Merkez Bankası. Burada ihtiyati politikalar oldukça sıkı. Bankacıların, bankacılık sektöründe yüksek sermaye yeterliliği olduğunu söylemeleri güzel. Bankacılar yüksek sermaye yeterliliğinden şikayet ederler. Ama
Türkiye'de bu bankacılık sektörünün bir gücü olarak görülüyor. Çünkü geçmişte bundan çok çektik. 2001 ve 1994 yılında mali krizler yaşadık. Bunlar Türkiye kaynaklı krizlerdi ve bedelleri yüksek oldu" dedi.

'GLOBAL ORTAMA ADAPTE OLMANIZ LAZIM'

Türkiye'de çok yeni yeni bir fenomen olduğunu aktaran Başçı, "Çok çok düşük faiz oranı fenomeni. Bu Türkiye için olağan dışı. Reel
faizlerin çift haneli olmasına alışığız. Türkiye'de 35 yıl boyunca reel faiz oranlarının yüzde 15-20'lerde gezindiğini biz biliyoruz. Bunu tek hanelere indirdik. Kendimizde gözlerimize inanamadık. Nasıl oldu da Türkiye'de reel faiz oranları tek hane oldu? diye. Sonra farklı bir şey oldu. Lehman&Brother's krizinden sonra küresel olarak faiz oranları düştü. Sıfırın da altına indi. Kısa vadeli faiz oranları Avrupa'da, ABD'de ve Japonya'da. Uzun vadeli faiz oranları bile sıfırlarda ya da negatif düzeydeydi. Bunun Türkiye üzerinde bir etkisi oldu.
Sermaye akışı tedbirleri uygulamazsanız o zaman global ortama adapte olmanız lazım. Peki iç tasarrufları ne yapacaksınız? O da çok düşük ise o zaman krediler artıyor. Geriye tek alternatif kalıyor. Bankacılık sektöründe tedbirler almak. Kredinin gelire oranı, kredinin varlıklara oranı gibi rasyolar üzerinde tedbirler almaktan başka çare kalmıyor." diye konuştu.

'SİYASİ KONULARLA İLGİLİ HEP DİKKATLİ OLMAYA ÇALIŞIRIM'


Moderatörün "Faiz lobisi" ile ilgili bir soru üzerine Erdem Başçı, "Türkiye'de kısa vadeli reel faiz oranları da uzun vadeli reel faiz oranları da pozitif düzeyde. Türkiye'nin karşılaştığı zorluklar anlamında düşük faiz oranları ve düşük tasarruf oranları. Siyasi konularla ilgili hep dikkatli olmaya çalışırım. Faiz oranlarının düşük olmasını isteyenler var; kredi alanlar. Yüksek olmasını isteyenler var; bunlar tasarruf edenler. 'TL'nin değeri yüksek olsun' diyenler var; ithalatçılar tarafı. 'TL'nin değeri düşük olsun' diyenler var; ihracatçılar. Dolayısıyla her Türk vatandaşının lobi yapma, kulis yapma hakkı var. Hem faiz oranları hem de kur seviyesi için, herkes istediği yönde kulis yapabilir. Siyasetçiler için de aynı şey geçerli. Ne var ki Merkez Bankası kısa vadeli faizi bir enstrüman olarak görüp riski azaltmaya çalıştığı sürece, fiyat istikrarını sağlamaya çalışırsa o zaman doğru kurumsal yapıyı kurmuş oluyorsunuz" ifadesini kullandı. (İstanbul/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kanalizasyon kazısında göçük: 1 işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Suruç\'taki çatışma sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa