22 Haziran 2011 08:16

KESK: AKP muhalefete tahammülsüz

KESK üyeleri, Van’da Eğitim Sen yöneticilerine yönelik operasyona Ankara’da tepki gösterdi. Başbakanlık önüne siyah çelenk bırakan KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, AKP’nin “seçim intikamı” peşinde olduğunu belirterek, yaşanları “muhalefete tahammülsüzlük” olarak

KESK: AKP muhalefete tahammülsüz
Paylaş

KESK üyeleri, Van’da Eğitim Sen yöneticilerine yönelik operasyona Ankara’da tepki gösterdi. Başbakanlık önüne siyah çelenk bırakan KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, AKP’nin “seçim intikamı” peşinde olduğunu belirterek, yaşanları “muhalefete tahammülsüzlük” olarak nitelendirdi.

KESK üyeleri, Eğitim Sen Van Şube Başkanı Selami Özyaşar ve şube yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda Eğitim Sen’linin gözaltına alınması ve Şube binasına yapılan polis baskınını protesto etmek için YKM önünde toplandı. “Baskılara, gözaltılara, tutuklamalara boyun eğmeyeceğiz” yazılı pankart açan KESK’liler Başbakanlık önüne yürüdü.

Burada konuşan KESK Genel Başkanı Döndü Taka Çınar, adresleri ve çalıştığı yerler belli olmasına rağmen üyelerinin gözaltına alınmasını eleştirdi. Asıl amacın korku salmak ve toplumsal muhalefeti susturmak olduğunu kaydeden Çınar, “İleri sürülen gerekçeler ne olursa olsun, hangi kanuna muhalefet etmekten gözaltına alınmış olurlarsa olsunlar, gerçek nedenin AKP’nin seçim intikamı ve muhalefete tahammülsüzlüğü olduğu açıktır” dedi.

Halen çok sayıda üyelerinin tutuklu bulunduğunu, yüzlerce üyeleri hakkında idari soruşturma bulunduğunu, onlarca üyelerinin sürgün edildiğini belirten Çınar, üyeleri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu ve Dr. Ömer Eşki’nin AKP’nin sağlıkta dönüşüm programını anlattıkları için “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılandığını hatırlattı.

“Bize düşen direnmektir” diyen Çınar, üyelerinin gözaltına alınmasının açık bir hak ihlali olduğunu vurguladı. Çınar, üyelerinin derhal serbest bırakılmasını, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Açıklamanın ardından KESK Genel Başkanı Çınar ve Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız Başbakanlık önüne siyah çelenk bıraktı. (Ankara/EVRENSEL)


KESK Adana Şubeler Platformu yaptığı basın açıklaması ile Van Eğitim-Sen Şubesine yapılan baskına, üyelerinin evlerinin aranmasına ve gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Yapılan açıklamada ayrıca YSK’nın Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürme kararının da halkın iradesine ipotek koyma anlamına geldiği ifade edildi.

İnönü parkında yapılan basın açıklamasına DİSK, Adana Tabip Odası, İHD, BDP, EMEP ve Halkevleri de destek verdi. Açıklamada konuşan Eğitim-Sen Şube Sekreteri Yalçın Alçiçek, Başbakanın yaptığı balkon konuşmasının aksine çeşitli gerekçelerle saldırıların devam ettiğine dikkat çekerek, Van Eğitim-Sen Şubesi ve yöneticilerine dönük operasyonların bunun bir göstergesi olduğunu söyledi. Van’da gerçekleştirilen operasyonda adresleri belli olan sendika yönetici ve üyelerinden 6 kişinin gözaltına alındığını söyleyen Alçiçek, amacın korku salmak olduğunu ifade etti. Yapılan her operasyonun baskı ve çatışmayı körüklediğine dikkat çeken Alçiçek, “Demokratik hak ve özgürlükleri genişletecek, Kürt sorunun demokratik ve barışçıl yollarla çözümünü esas alacak, ifade ve örgütlenme özgürlüğünün önündeki engelleri kaldıracak adımlar atılmalıdır” dedi. Arkadaşlarının gözaltında tutulduğu her saatin eziyet ve işkence olduğunu dile getiren Alçiçek, gözaltına alınan arkadaşlarının bir an evvel serbest bırakılmasını istediklerini vurguladı. 

Ayrıca Alçiçek YSK’nın Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürmesine karar vermesini halkın iradesine ipotek koyma olarak değerlendirdiklerini belirtti. Alınan kararının demokrasiye hiçbir katkısının olmayacağının altını çizen Alçiçek, kararın siyasi olduğunu söyledi. Kararın AKP’nin az oy aldığı yerlerin ortaya çıkmasından sonra başlatılan bir saldırı olduğunu dile getiren Alçiçek, kararın geri alınmasını istediklerini belirtti. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Öcalan’la görüşe ‘hava muhalefeti’ engeli

SONRAKİ HABER

Adalet Bakanlığı önünde oturma eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...