07 Mayıs 2014 13:43

'İkinci Pozantı vahşeti'ne yayın yasağı!

Gazetemiz Evrensel'in ortaya çıkardığı, İkinci Pozantı vakası olarak kamuoyunun gündemine oturan, Mecliste soru önergeleri verilen F.O’nun tecavüze uğraması ile ilgili haber ve yayınlar için yayın yasağı getirildi.

\'İkinci Pozantı vahşeti\'ne yayın yasağı!
Paylaş

Volkan PEKAL / Cumali AKKAŞ
Adana

Gazetemiz Evrensel’in ortaya çıkardığı 15 yaşındaki F.O’nun Adana Ceyhan M Tipi Cezaevinde tecavüze uğraması ile ilgili haber ve yayınlar için yayın yasağı getirildi. Yayın yasağına gerekçe olarak dosya kapsamında ismi geçenlerin çocuk olması gösterildi.

Ceyhan Cumhuriyet Başsavcılığının 6 Mayıs’ta yayın yasağı talebiyle yaptığı başvuruyu değerlendiren Ceyhan 2. Sulh Ceza Mahkemesi, başvuruyu haklı bularak dosyayla ilgili gazete, internet ve televizyonlara yayın yasağı getirdi. Mahkeme kararına gerekçe olarak Ceyhan Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada ismi geçenlerin çocuk olduğu, soruşturmanın gizlilik içinde yürütülmesi gerektiği ve haberlerin telafisi olmayan sonuçlara neden olacağı gösterildi. Kararında basının özgür olduğunu belirten mahkeme, sağlığın, ahlakın, suçun önlenmesi, yargılama organlarının yetki ve tarafsızlığının korunması için bu özgürlüklerin kısıtlanabileceğini belirtti.

‘ÖZEL YAŞAM’ İHLALİ

Haberlerin yapılmaya devam edilmesi halinde şüphelilerin adil yargılanma hakkının ihlal edileceğinin iddia edildiği gerekçede, “Bu dosya içersinde bulunan görüntü kayıtları ve diğer bilgilerin açıklanması halinde suça sürüklenen çocuğun ve mağdurun özel hayatlarının gizliliğinin ihlal edilme durumunun ortaya çıkacağı, suça sürüklenen çocuğun ve mağdur açısından ileride telafisi güç zararların ortaya çıkabileceği anlaşılmakla Ceyhan C. Başsavcılığının talebinin kabulüne...” ifadelerine yer verildi.

KARARA İTİRAZ EDİLECEK

Yayın yasağı kararına İHD Adana Şube Başkanı Şahin Kılıç ve Avukat Sevil Aracı’dan tepki geldi. Hukukçular karara itiraz edeceklerini belirtti.

Kararı değerlendiren F.O.’nun avukatlarından Sevil Aracı, devletin sorumluluğunun tartışıldığı dosyalarda yayın yasağının getirilmesinin sık sık karşılaştıkları bir durum olduğunu söyledi. F.O. olayıyla ilgili çıkan haberlerde mağdurun, müştekinin ve şüphelilerin yaşlarının küçük olması dolayısıyla kimliklerinin gizlendiğini belirten Aracı, kimsenin özel hayatının ihlalinin söz konusu olmadığını dile getirdi. Çocuğun menfaatlerinin dışına çıkan bir uygulama olmadığını söyleyen Aracı, çocuğun korunması gerekçesine sığınarak yayın yasağı getirilmesinin iyi niyet göstergesi olmayacağını ifade etti. Yayın yasağının doğru olmadığını vurgulayan Aracı, karara itiraz edeceklerini dile getirdi.

İnsan Hakları Derneği Adana Şube Başkanı Şahin Kılıç da cezaevlerinde yaşanan insanlık dışı uygulamaları toplumun gözünden kaçırmak için böyle bir yayın yasağına başvurulduğunu belirtti. İnsan hakları sözleşmesine göre insanların doğru ve gerçek haber alma hakları olduğunu dile getiren Kılıç, kararın bir insan hakları ihlali olduğunu vurguladı. Cezaevlerinde tecavüz olaylarının yıllardır yaşandığını ifade eden Kılıç, sansürün sorunu çözmeyeceğini belirterek devletin üzerine düşen görevleri yerine getirerek çocukları cezaevine gönderen uygulamaları kaldırmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

AKP’li belediye kadın danışma merkezini kapattı

SONRAKİ HABER

Meclis TV için önerge

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...