07 Mayıs 2014 12:16

Denizler milyonlarca çoğaldı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 42. yılında Dersim’de anıldı.

Denizler milyonlarca çoğaldı
Paylaş

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 42. yılında Dersim’de anıldı. Sanat Sokağı’nda toplanan bini aşkın kişi sloganlar ve Denizlerin fotoğraflarının yer aldığı pankartlarla Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü.

Saygı duruşunun ardından konuşan Emek Gençliği temsilcisi, “Onlar tebessümle ve cesurca darağacına yürürken ‘Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Marksizm-Leninizm’in yüce ideolojisi!Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi’ diye haykırarak bizim gideceğimiz yolu da gösterdiler” dedi.

Denizlerin değiştirmek için mücadele ettiği sömürü düzeninin devam ettiğini söyleyerek, “Her güne bir çocuğun iş cinayetinde öldüğü haberleriyle başlıyoruz. Bakanların ve Başbakanın çocukları çaldıkları paraları nasıl eriteceklerini kara kara düşünürken, analar 40 günlük bebeklerini camları kırık evde nasıl yaşatacağını düşünüyor. Onlar paralarını ayakkabı kutularına saklarken, analar ayakkabı kutusu kadar tabutların başında gözyaşı döküyor. Bu sistemin para yiyicileri çocuklarını kolejlerde okuturken, Erdoğan Polatlar dershane parasını biriktirmek için gittiği İstanbul’da iş cinayetine kurban gidiyor. Denizler, bize reva görülen bu geleceksizliğin de, yolsuzluğun da, yoksulluğun da kapitalist sistemin sonucu olduğunu biliyorlardı. İnatla sosyalizm diyorlardı. Bizler de bugün Türkiye’nin dört bir tarafından tek ses olarak haykırıyoruz; Yaşasın devrim ve sosyalizm” şeklinde konuştu.
Daha sonra söz alan Dersim Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Ali Bul ise “İdam sehpalarına giderken halkaların kardeşliğini haykıranların önünde saygıyla eğiliyoruz” dedi.

HDP İl Başkanı Fatma Kalsen ise Denizler hayatlarını halkların bağımsızlığı ve kurtuluşuna adadığını belirtti.  Kalsen’in ardından söz alan ESP İl Başkanı Ali Ekber Kaya da “Onlar sosyalizm için, işçilerin, emekçilerin, yoksuların kurtuluşu için can verdiler” dedi.

Anmada söz alan BDP İl Başkanı Ergin Doğru ise “Denizlerin, Yusufların, Hüseyinlerin adları bugün Kürdüstan’da, Türkiye’de binlerce çocuğa verilerek yaşatılması devrimin önderlerine olan bağlılığın ve kararlığın göstergesidir. Kürt halkının bugün verdiği mücadele de Denizlerin açtığı yolda devam etmektedir” şeklinde konuştu.

Anmada son sözü alan Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Mustafa  Taşkale ise “Denizler isam sehpasında işçilere, emekçilere, Türk, Kürt bütün uluslardan halklara faşizme ve emperyalizme karşı birleşme çağrısı yaptı. Onların gösterdiği yolda direnişimizi büyüterek ilerliyoruz. Denizler, İbrahimler, Mahirler, Sinanlar, Mazlumlar milyonlarca çoğaldılar. Ama onları katledenler lanetle anılıyorlar. Onların mezarlarına bir tas su bile dökülmüyor. Denizlerin bıraktığı bayrağı devrime ulaşıncaya, halk iktidarını kuruncaya kadar taşıyacağız” şeklinde konuştu. (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Güney Afrika sandık başında

SONRAKİ HABER

Nisan ayında 25 kadın cinayeti işlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...