06 Mayıs 2014 19:29

Gençler despotluğu kabul etmeyecek

Devrimci gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 42. yıldönümünde İstanbul’da AKM önünde bir araya gelen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri Denizlerin Amerikan 6. Filosunu denize döktüğü Dolmabahçe’ye yürüdü.

Gençler despotluğu kabul etmeyecek
Paylaş

Devrimci gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 42. yıldönümünde İstanbul’da AKM önünde bir araya gelen Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri Denizlerin Amerikan 6. Filosunu denize döktüğü Dolmabahçe’ye yürüdü.

Anmaya HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP İstanbul İl Eş Başkanı Şamil Altan, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, DİSK, Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, Türkiye Yazarlar Sendikası üyeleri destek verdi.

Burada HDK bileşenleri adına konuşan Emek Gençliği MYK üyesi Elif Ergin, “1972 de gençleri katledenler, bugün Haziran direnişinde gençleri katlettiler. Denizleri asanlar bugün gençleri sindirmek istiyorlar. Ama bizler tüm saldırılara karşı mücadele edeceğiz” dedi.

HDP Milletvekili Levent Tüzel de, “Bugün burada toplanan bizler Denizlerin mücadelesini devraldık. 42 yıl içinde nice hükümetler geldi ama ne sömürü ne savaşlar bitti. Bu ülkenin çocukları her gün can verirken bu düzenin sahipleri yeni yasalar çıkarma peşinde. Türkiye’nin Denizleri bu despotluğu kabul etmeyecek” diye konuştu.

Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz ise “Onlar istiyorlar ki susalım, konuşmayalım, yazmayalım. Bu ülkenin vicdanlı yazarları doğruları yazmak için söz verdiler” diye konuştu. 

'ONLAR INATLA SOSYALIZM DEDILER'


12 Mart cuntasında idam edilen Denizleri anmak için Karşıyaka Mezarlığı'ndaki anma etkinliğinin ardından Emek Gençliği Kızılay'da yürüyüş düzenledi.
Yüksel Caddesi'nde başlayan yürüyüş, "Deniz'lerden Erdal'a gençlik emeğin saflarında" ,"Yusuf, Hüseyin, Deniz, sürüyor sürecek mücadeleniz" sloganlarıyla Sakarya Caddesi'ne kadar devam etti. Burada basın açıklamasını okuyan Haydar Bektaş, Denizlerin idamının ardından 42 yıl geçmesine rağmen onların değiştirmek için mücadelesini verdikleri sistemin halen yerinde durduğunu söyledi. Emekçi çocukları iş cinayetlerinde ölürken, Başbakan ve bakan çocuklarının paraları nasıl eriteceklerini düşündüklerini belirten Bektaş, "Denizler patronları değil, alınteriyle geçinenleri seçtiler" dedi.
Denizlerin inatla “sosyalizm” dediklerini dile getiren Bektaş, "42 yıl boyunca her 6 Mayıs yas günü değil, mücadele günü olarak yer tuttu takvimlerde. Bu yıl da yolsuzluk ve yağma düzenine, savaş çığırtkanlığına, baskı ve sömürüye karşı 6 Mayıs'ta sokaktayız" diye konuştu.  Yasakçı düzenlemelerin peşi sıra Meclis'ten geçtiğini hatırlatan Bektaş, Haziran ayında alanlara çıkan binlerce gencin sessini kanla bastırılmaya çalışıldığını ifade etti.

İZMİR DENİZ OLDU!

İzmir’de bir araya gelen sendikalar, meslek odaları, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri idam edilişlerinin 42. Yılında olan 68 Gençlik hareketinin devrimci önderlerinden Deniz Gezmişleri andı.

İzmir’de DİSK Ege Bölge Temsilciliği, KESK İzmir Şubeler Platformu ve TMMOB İKK yaptıkları etkinlikle Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı andı. Sendikaların ve odaların çağrısıyla Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde bir araya gelen yüzlerce işçi, emekçi ve genç Denizleri unutmadıkları dile getirdiler.

Anma etkinliğinde sendikalar ve odalar Denizlerin resimlerinin bulunduğu ve “Denizlere Çıkar Sokaklar” yazılı pankart açarken, sık sık “Yusuf, Hüseyin, Deniz, Sürüyor, Sürecek Mücadelemiz”, “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm”, “Yaşasın Devrimci Dayanışma” sloganları atıldı.

EMEK GENÇLİĞİ KİTLESEL KATILDI


Etkinliğe Emek Gençliği ve Emek Partisi üyeleri Konak YKM önünde toplanarak yaptıkları yürüyüşle katıldı. Yürüyüşte Emek Gençliği üyeleri ‘Bağımsızlık, Demokrasi ve Sosyalizm için İşçi Sınıfının Yolundayız’ yazılı pankart açarken, attıkları sloganlarla hem Denizlerin, hem de Haziran Direnişi’nde yaşamını yitiren gençlerin mücadelelerinde yaşadıklarını haykırdılar. Emek Gençliği üyeleri sık sık da “Faşizme Ölüm Halka Hürriyet, İş Ekmek Özgürlük” ve “Gençlik Gelecek, Gelecek Sosyalizm” sloganlarını attı. HDP İzmir üyeleri de İl Binaları önünde toplanarak etkinliğe katıldı. HDP’liler de Deniz Gezmiş’in idam sehpasında söylediği son sözlerinin yazılı olduğu pankartla katıldı. Yine çok sayıda gençlik örgütü de, anmaya katıldı.

‘DENİZLER ALIN TERİYLE GEÇİNENLERİ SEÇTİ’

Anma devrim şehitleri için yapılan saygı duruşu ile başlarken, ardından Praksis Müzik Grubu kısa bir müzik dinletisi gerçekleştirdi. Ardından kurumlar adına basın metni okundu. Basın metnini okuyan KESK İzmir Dönem Sözcüsü ve SES İzmir Şube Başkanı Rukiye Çakır, Denizlerin son sözleri olan Yaşasın Marksizm-Leninizm Yüce İdeolojisi sözlerini hatırlatarak “Çünkü yolsuzluğun da yoksulluğunda kapitalist sistemin sonucu olduğunu biliyorlardı. Sosyalizm diyorlardı inatla. Çünkü patronlar sırf kar etmek uğruna milyonlarca işçinin emekçinin iş cinayetlerinde ölmesini hayatları boyunca yoksulluk içinde yaşamasını, gençlerin işsizlik kıskacında daralan hayatlarını umursamıyorlardı.  Daha geçtiğimiz günlerde 1 Mayıs’ta işçilerin emekçilerin önüne kurulan barikatları gördük. Hep olduğu gibi bir tarafta emek bir tarafta sermaye vardı. Denizler patronları değil alın teriyle geçinenleri seçti” dedi. Ardından Gündoğdu Meydanı’na yürüyen kitle buradan Denizler için denize karanfiller attı.
 

MANİSA’DA ANILDILAR



68 kuşağının gençlik örderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edilişlerinin 42. yılında  tüm yurtta olduğu gibi Manisa'da da anıldı. Manisa Emek Partisi'nin çağrısıyla Manolya Meyda'nında yapılan basın açıklamasına Manisa Emek, Demokrasi ve Barış Platformu bileşenleri de destek verdi.

Eylemde sık sık"Yaşasın Devrim ve Sosyalizm", "Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz", "Denizler'den Geziye Bağımsız Demokratik Türkiye” sloganları atıldı. Yapılan açıklamada ; aradan geçen 42 yılda Denizler'in  unutulmadığı aksine mücadelelerinin her geçen gün büyüyerek devam ettiği vurgulandı. Açıklamada Deniz'in, Yusuf'un, Hüseyin'in işçi direnişlerinde, ders boykotlarında, devrim mücadelelerinde, bağılsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde yaşatıldığı ifade edildi.


‘DENİZ’LERİN ÖZLEMİNİ DUYDUĞU DÜNYAYI KURACAĞIZ’




68 kuşağı önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 42. yıl dönümünde Çorum Emek Gençliği tarafından anıldı. “68’den bugüne Denizlerce çoğalarak yarınlara yürüyoruz” pankartını açan gençlerin eylemine EMEP İl Başkanı Hikmet Aydın, Merkez İlçe Başkanı Cafer Gökmen ve parti üyeleri de destek verdi.

Migros önünde toplanan gençler Pirbaba Parkı’na kadar yürüdüler. Gençler sık sık “Yusuf-Hüseyin-Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz”, “Yaşasın tam bağımsız demokratik Türkiye”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi”, “Deniz’den Erdal’a gençlik emeğin saflarında”, “Faşizme ölüm, halka hürriyet” sloganlarını attı.

Basın açıklamasını okuyan Berkay Yıldız, 6 Mayıs 1972’nin Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın katledildiği tarih olduğunu belirterek, aynı zamanda üç yıl önce vefat eden Denizlerin ağabeyi ve avukatı, Türkiye devrim mücadelesinin yılmaz savaşçılarından olan Halit Çelenk’i de sonsuzluğa uğurlayışlarının yıl dönümü olduğunu söyledi. Yıldız, “Bizler her 6 Mayıs’ta Denizlerin idamını lanetleyip anmalar düzenliyor, onların bıraktığı mirası büyütmek, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının açtığı mücadele bayrağını ileri taşımak için azim ve kararlılığımızı yeniliyoruz” dedi.
Deniz ve arkadaşlarının düzene ve emperyalizme karşı mücadele verdikleri için, ezilen işçi-emekçi halkın yanında yer aldıkları için, Türk ve Kürt halklarının kardeşliğini savundukları için ve en nihayetinde özgürlüklerin olduğu bir ülke talep ettikleri için 6 Mayıs sabahı idam edildiklerini belirten Yıldız, konuşmasına şu şekilde devam etti; “Devlet aradan 42 yıl geçmesine rağmen hala o günleri yaşatmaktadır. Denizleri idam ettikleri gibi Gezi direnişinde polis terörüyle 8 gencimizi katletmiştir. 42 yıl önce faili meçhullerin yaşandığı gibi bugün de Ethem'in, Ali İsmail"in, Medeni'nin katilleri hala devlet tarafından saklayıp korunmaktadır. İdam edilişlerinin 42. yılında Denizlerin sözleri bir kez daha doğrulanıyor! Ezilen bir halkın, kardeş Kürt halkının taleplerini görmezden gelenlerin, ne devrimcilikle, ne antiemperyalistlikle ne de tutarlı bir bağımsızlık mücadelesiyle ilgisi olabilir! Denizlerin idam sehpasında biz genç kuşaklara bıraktığı devrimci mirasın anlamı işte bugün burada anlam kazanmaktadır.
Katledilişlerinin 42. yılında Denizleri bir kez daha saygı ile anıyor ve onları, işçi sınıfı, ezilen haklar ve gençliğin kitlesel mücadelesinde yaşatacağımıza söz veriyoruz.”


DENİZLER BOLU'DA ANILDI



Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 42. yılında Bolu'da anıldı.

Emek Gençliği, Gençlik Muhalefeti, Öğrenci Kolektifleri, SGDF ve TKP'li Öğrenciler Bankalar Meydanın'da bir eylem ve basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Basın açıklamasını Emek Gençliği üyesi Deniz Mutlu okudu.

Mutlu 68'den Gezi'ye gençliğin taleplerine sahip çıktığı ve baskı düzenine karşı her zaman alanları doldurduğunu belirtti. Denizlerin bugün işçilerin ve gençliğin mücadelesinde yaşadığını vurgulayan Mutlu "Bugün Denizler özelleştirmeye karşı çıkan Yatağan ve Seyitömer işçilerinin mücadelesinde yaşıyor" dedi.

Basın açıklamasının ardından KESK binasına kadar yürüyen gençler burada Can Dündar'ın "Delikanlım İyi Bak Yıldızlara" belgeselini izledi.

ONLARIN SON SÖZLERİNİ SAHİPLENİYORUZ



Aydın Emek Gençliği; Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan için bir anma düzenledi. Saat 16.00 da yapılan belgesel gösteriminin ardından Sevgi Yolu’nda toplanan Emek Partisi Üyeleri - Emek Gençleri ve demokrasi güçleri Kent Meydanı’na yürüyüşe geçti. Aydın il Emniyet Müdürü’nün sözlü müdahalesi ile karşılaşan kitle, sorunun çözüşmesinin ardından ‘’Faşizme ölüm, halka hürriyet’’ , ‘’Yusuf, Hüseyin, Deniz, sürüyor sürecek mücadelemiz’’, ‘’Gençlik gelecek , gelecek sosyalizm’’ slognlarıyla Kent Meydanı’na yürüdü.

Kent Meydanında yapılan basın açıklamasında Emek Partisi İl Başkan’ı Tahsine Saran ‘’Darağacına yürürken, ilmik boğazda ve henüz tabure tekmelenmemişken haykırdıkları son sözleri sahiplenerek; işçi sınıfı ve tüm emekçilerin hareketine, mücadelesine bağlanmanın Devrim için kesin bir yol olduğunun bilincindeyiz. Gerekli olan bu mücadelenin Marksizm’in ve Leninizm’in yol gösterici ve kurtuluşa götüren tarihsel dersler ışığında ilerletilmesi, örgütlenmesidir.’’ dedi.

Emek Partisi İl Başkan’ı Tahsine Saran’ın ardından söz alan Emek Gençliği’nden Yoldaş Taş, aradan geçen 42 yıllık süre zarfında yaşananlara dikkat çekti ve ‘’Hükümetler değişti ama onların değiştirmek için mücadele ettiği kapitalist düzen hala devam ediyor. Her sabah bir başka çocuğun iş cinayetleriyle öldüğü haberleriyle başlıyoruz güne. Bakanların ve Başbakan’ın çocukları yolsuzluklarla çaldıkları paraları nasıl eriteceklerini kara kara düşünürken, analar 40 günlük bebeklerini camları kırık evde nasıl yaşatacağını düşünüyor.  Bakan çocukları bir yolunu buluyor, paraları eritiyor, analar ayakkabı kutuları kadar tabutlarda gözyaşı döküyor’’ dedi.

Basın açıklamasının ardında Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in son sözleri ve Deniz Gezmiş’in babasına yazdığı mektup Emek Gençleri tarafından  okundu.
   
Kent Meydanı’nda yapılan açıklamaların ardından bağlama eşliğinde şiirler okunarak anma sonlandırıldı.


DENİZLİ’DE DENİZLER ANILDI

İdam edilişlerinin 42.yılında Deniz Gezmiş ve arkadaşları Denizli’de anıldı. Eski Sinema önünde toplanan gençler Denizlerin bıraktığı bayrağı devraldıklarını belirterek bugün bütün yolların Denizlere çıktığını ve aradan geçen 42 yıla rağmen mücadele yükseldiğini söylediler. Anmaya liselilerin yoğun katılımı dikkat çekti. Basın açıklamasından sonra Deniz Gezmişin babasına yazdığı son mektup okundu. Daha sonra kısa bir müzik dinletisi gerçekleştirildi.


 

ÖNCEKİ HABER

Yazar, çevirmen ve yayıncı Orhan Suda hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

‘Müteahhitlerin önünü açacağız\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...