06 Mayıs 2014 06:00

Beni meşhur bir adam yaptılar, sağ olsunlar!

20 gün kadar Yalova Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan ama seçimlerin iptal edilmesiyle koltuğu bırakmak durumunda kalan CHP Belediye Başkan Adayı Vefa Salman hem yolsuzluk iddialarında ısrarcı hem de seçimleri kazanacağından emin…

Beni meşhur bir adam yaptılar, sağ olsunlar!
Paylaş

Dosya: Kim takmaz Yalova kaymakamını

Hazırlayan: Arif Koşar

20 gün kadar Yalova Belediye Başkanlığı koltuğunda oturan ama seçimlerin iptal edilmesiyle koltuğu bırakmak durumunda kalan CHP Belediye Başkan Adayı Vefa Salman hem yolsuzluk iddialarında ısrarcı hem de seçimleri kazanacağından emin… CHP’nin seçim bürosundayız. Babası, nam-ı diğer Kasap İhsan karşılıyor bizi. Sonra Vefa Salman’ın 80 yaşındaki ilkokul öğretmeniyle karşılaşıyoruz.

Büronun zemin katı seçmenleri ağırlama yeri, üst katı ise seçim çalışmalarını planlama… CHP’nin genel başkanlarının küçük büstleri toplantı odasının bir kenarında: Atatürk, İnönü, Ecevit, Kılıçdaroğlu… Sanki Baykal eksik… Vefa Salman içeri girip bizim büstlere ilgimizi görünce salondaki görevlilere bir hatırlatma yapma ihtiyacı duyuyor: “Baykal’ın büstünü de eklemeyi unutmayın.” Oysa ilgimiz Baykal’ın eksikliğine değil bazı büstlerin zor tanınıyor olmasınaydı.

Röportaja başlıyoruz:

“Bana Ak Parti’liler de oy verdi” diyen Salman Türkiye’nin dört bir yanından destek telefonları aldığını söylüyor: “Oy oranının kesinlikle artacağını düşünüyorum. Ben her zaman Allah’ın adaletine inandım, zaten bunları da Allah’ın adaletine havale ettim. Bu dünyada da Allah onlara gösterecek, öbür dünyada da cezalarını çekecekler.”

1 Haziran’a kadar sürecek seçim çalışmaları konusunda da Salman AKP’ye imalı bir teşekkür ediyor: “Beni meşhur bir adam yaptılar, sağ olsunlar. PR çalışması yapmama gerek kalmadı. Yeterince tanınıyorum artık. Böyle bir faydaları oldu. Bu bir ayda pek zorlanmayacağım.”

3.5 MİLYONLUK FATURA


17 Aralık operasyonunda da görüldü ki, belediyeler yolsuzlukların merkezi. Kent rantının dağıtımı… İhalelerle şirketlerin ihya edilmesi… Biz de konuyu Salman’ın yolsuzluk iddialarına getiriyoruz.

Salman önce bir düzeltmeyle başlıyor: “Yemeği kesti fakirlere dediler. Tam anlamıyla yalan. 220 kişiye yemek veriliyordu. Yemeklerin götürülmediğini, döküldüğünü tespit ettik. Aynı 220 kişiye yemek verilme işlemi devam ediyor.”

Kim bu 220 kişi diye soruyoruz. “Yalova’nın çeşitli semtlerinde oturan yaşlı, yalnız yaşayan, mağdur insanlar.” Peki, çıkan fatura bu yemeklerin faturası mıydı? “Mümkün değil. Bu şekilde kamuoyunu kandırmaya çalışan bir Yakup Koçal gerçeği var. 2013 ile 2014’ün ilk 3 ayında, belediyeye kesilen yemek faturasının toplam tutarı 3.5 milyon lira. Günde 220 kişi, ne kadar yemek yer, günde bir sefer 3 kap yemek gidiyor. Mümkün değil böyle bir fatura. Birbiriyle kesinlikle bağlantısı olan 3 şirket. İkisi Yalova’da birisi Bursa’da kurulu. Arkadaşlık, akrabalık bağları olan şirketler bunlar. Bir de icraya vermişler. İcraya verdikleri bölüm 615 bin lira. Yani 3 milyon liraya yakın kısmını zaten almışlar.” diyor.

‘ARABA FİRMASINDAN AĞAÇ ALINDI’


“Başka var mı” diye soruyoruz. “Olmaz mı” diyor Salman. Başlıyor sıralamaya: “2011 yılında taşıma şirketi kuruluyor. Sadece 2013 yılında belediye 880 bin liralık araç kiralıyor. Doğrudan temin ve ihaleyle. Ve bu araçların bir kısmı da seçim döneminde belediye adına kullanıldı. Şurası daha da ilginç: Aynı firma taşıma işi yaparken 170 bin liralık ağaç veriyor belediyeye. Yalova’da bu sektör oldukça gelişmiştir. Yıllarını vermiş firmalar var ama onlardan alınmıyor, taşıma işi yapan firmadan alınıyor.”

Bir de müze hikayesi vardı diyoruz. “Kültür merkezinde kağıt müzesi açıldı. Küçücük bir yer. Kaç paraya yapılır? Çalışma başlattım; en üst limitten yapın dedim. Taş çatlasın 200 bin. 732 bin lira para ödenmiş.”

Son bir not daha ekliyor: “Seçim dönemi boyunca bankamatik memurları vardı. 61 kişi bunlar. Daha da fazla aslında: 150 kişi... Belediyeye gitmeden maaş alıyor. Bunlar buz dağının üstü. Tam inceleme şansımız olmadı. 1 Haziran’dan sonra daha ayrıntılı inceleyeceğiz.”

MİNAREYİ ÇALAN KILIFI HAZIRLAR

AKP’li aday Koçal’ın bu iddialarla ilgili “Her şey yasal, kanunlar usulünce yapıldı” cevabını hatırlatıyoruz. Salman heyecanla cevap veriyor: “Minareyi çalan kılıfı hazırlar. Mevzuat açısından sıkıntı yok. Ama kamu vicdanı var. Haksız ödeme var. Bu yemeklerin nasıl ve kimlere yedirildiğini bütün Yalova biliyor. Ar damarları çatlamış. Allah korkusu yok maalesef, kanun korkusu da yok.”

Vefa Salman’ın acelesi de var. Bir gözü saatte. Cuma namazı vakti yaklaşıyor. Röportajı sonlandırıyoruz. Hemen oracıkta abdest hazırlıklarına başlıyor. “CHP’ye dinsiz diyorlar. Öyle olmadığını göstermek, vatandaşla diyalog kurmak için namaza gidiyoruz.” diyor. Görevliler havluyu getiriyor.


Eksiğimizi fark ettik, düzelteceğiz

Demokrat Partili Belediye Başkanı Yakup Koçal, 30 Mart seçimlerinde bu sefer AKP’den aday oldu. Önce 1 oyla kazandı, ardından yeniden yapılan sayımlarda 6 oyla kaybetti. Sonra... Bilindiği üzere seçimler iptal edildi. Kısa bir süreliğine başkanlık koltuğuna oturan CHP’li Vefa Salman tarafından ifade edilen önemli iddialarla karşı karşıya kaldı: Yandaş şirketlerle kurulan ilişki üzerinden 3.5 milyonluk yemek, 880 bin liralık araç kiralama faturası, işçilerin alacaklarını ödememe vb. Ve “zihinsel engelliler planı” ile seçimlerin iptal ettirildiği iddiası.

‘BAZI HATALARIMIZ OLDU’

Bir de seçim hesapları. Koçal 2009 seçimlerinde Demokrat Partiden yüzde 35.4 oy oranı ile seçimleri kazanırken AKP yüzde 33.7 oranında oy almıştı. Birleşmeden beklenti açık ara Koçal’ın kazanmasıydı.

Koçal da bunu vurguluyor: “En az 15-20 puan farkla seçimi kazanacağımızı düşünüyorduk.  Aslında yüzde 43 oy az bir oy değil. AKP’nin aldığı en yüksek oy. Problem şurada. Bütün muhalefet karşıda bloklaştı. İnsanlar kendi partilerine değil CHP’ye verdi. Tabii biz yüzde 43 değil daha fazlasını bekliyorduk. Neden olmadığıyla ilgili analizler de yapıyoruz.”
Bu analizlerin sonuçlarını soruyoruz. “Mesela bazı söylemlerin yanlış olduğunu görüyoruz. Çok güçlü olduğumuz algısını yarattık, buna da inanıyorduk. Aslında her seçimde güçlü olma algısı olumlu bir katkı yapar. Ama bu sefer olmadı. AKP’li olmayan ama belediye başkanlığımızdan da memnun olan insanlar , ‘Ee nasıl olsa kazanır’ diye kendi partilerine oy verdi. Parti içi rekabet de vardır. Yakup Koçal çok fazla oy almasın, parti içinde fazla güçlenmesin diye oy vermemiş Ak Parti’liler olabilir. Kitle partilerinde olur böyle şeyler.”

YEMEKLERE DEVAM

Vefa Salman’ın yolsuzluk iddialarını reddeden, her şeyin kanun nizam içinde yapıldığını ifade eden Koçal, sürecin kendi lehine işlediğini söylüyor: “Bunların hepsi iftira ve yalandan ibaret. Ama bizim lehimize olacak. Halk bu çamur atmaların bize karşı yapılan bir haksızlık olduğunu, bir kul hakkı olduğunu anlayacak. Bu da bizim açımızdan bir mağduriyet. Ne hukuki ne vicdani rahatsızlığım var. Fakire, fukaraya, öğrenciye yemek vermeye devam edeceğiz, tabii ki toplantılarımızda ikramlarımız olacak, cemiyetlere de katkı sağlayacağız. Bunların zaten yasal olarak bütçede payları var.”

DİĞERLERİ HANGİ PARTİLİ BİLEBİLİYOR MUYUZ?


Engellilere oy kullandırıldığı ve bunun bir AKP planı olduğunu da Koçal kabul etmiyor: “Biz bir oyla öndeyken, CHP’li Sosyal Hizmetler Eski İl Müdürünün ‘Zihinsel engelliler ile seçimleri iptal ettiririz’ sözlerini duyunca demek ki böyle bir yöntem var diyerek bunu araştırdık. Biz seçimleri büyük bir oy farkıyla kazanacağımızı düşünüyorduk. Böyle bir plan yapmamız mümkün değil.”

Engellilerden birisinin AKP’li sandık görevlisi olmasına ilişkin de “Normal, aklı başında birisi olarak gözüküyor. Biz bu bilgileri seçimden sonra öğrendik. 11 engelli oy kullandı. Diğerleri hangi partili bilebiliyor muyuz?​” diyor.


KISITLI KARARI SEÇİMDEN SONRA ALINDI

Sosyal Hizmetler Eski İl Müdürü Serap Şenocak Serpen, CHP’den Belediye Meclis Üyesi adayı. Yaklaşık 10 yıl Yalova’da il müdürlüğü yapmış, geçtiğimiz yıllarda Ankara’ya tayini çıkartılmış, orada yaşadığı sıkıntıların ardından da emekli olmuş. AKP’nin, seçim sonrasında “Eski sosyal hizmetler il müdürü engellilere oy kullandırdı” dediği o isim; Serpen…
Serpen doğrudan cevap veriyor: “Özellikle benim daha önce il müdürüyken bana bağlı olan kuruluştaki zihinsel engellilere oy kullandırdığımı iddia ettiler. Bunu tespit etmek çok kolaydır. Ben seçim günü gün boyu başka bir okuldaydım. Zaten o kısıtlı vatandaşların oy kullanmadığı da ortaya çıktı.”

YSK başka 11 engellinin oy kullandığı ortaya açıkladı. Serpen bununla da ilgili çok çok önemli bir iddia ortaya atıyor: “6 tanesi seçimlerden sonra mahkemeye müraacat edip karar çıkartmışlar. Nisan ayında. Seçimlerden sonra. Yani bu kararlar seçimleri etkilemez, etkilememeli.

AKP toplam 61 kişinin yasa dışı bir şekilde oy kullandığını iddia etmişti. Bunlar arasında engelliler, askerler, ilçelerde yaşayanlar da var. Serpen AKP’nin bu dilekçesini önümüze koyup “Askerler dediler. Ölüler dediler. Bir çoğu tepki gösterdi. ‘Biz o kadar karaktersiz miyiz; ölülerimiz üzerinden oy kullanalım’ dediler” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Önemli olan gittiğin yerde ne yaptığın!

SONRAKİ HABER

Çocuk cezaevleri kapatılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...