06 Mayıs 2014 06:00

Belgeleri korumayacak mısınız?

HDP İstanbul Milletvekili A. Levent Tüzel, Türkiye Yazarlar Sendikası tarafından 2002’de açılan ve 8 Mayıs’ta boşaltılması istenen Edebiyat Müze Belgeliği ile ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, Bakanlık ve TYS arasında imzalanan protokolle açılan Edebiyat Müze Belgeliğinin neden boşaltılmak istenildiği soruldu

Belgeleri korumayacak mısınız?
Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili A. Levent Tüzel, Türkiye Yazarlar Sendikası tarafından 2002’de açılan ve 8 Mayıs’ta boşaltılması istenen Edebiyat Müze Belgeliği ile ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, Bakanlık ve TYS arasında imzalanan protokolle açılan Edebiyat Müze Belgeliğinin neden boşaltılmak istenildiği soruldu.

Daha önce de Müze Belgeliğin korumaya alınmasıyla ilgili Bakan Ömer Çelik ile görüşmeler yapan Tüzel, soru önergesinde de konunun çözümsüz kalmasının kaygı verici olduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Büyük emeklerle derlenmiş, ülkemizin biricik Edebiyat Müze Belgeliğinin korunması Yazarlar Sendikamız kadar, Kültür ve Turizm Bakanlığının görev ve sorumluluğundadır. Müze Belgeliğin, siyasi mülahazalardan uzak ele alınması ve korunması gerekir.”

BAKANLIK ÇÖZÜM SUNMALI

Müze belgeliğin 8 Mayıs’ta  boşaltılması halinde buradaki eserlerin akıbetini de soran Tüzel, ‘Yazarlar Sendikası on yılda, Nâzım Hikmet, Şükran Kurdakul, Enver Gökçe, Aziz Nesin, Arif Damar, Melih Cevdet Anday, Cemal Süreya, Asım Bezirci gibi yazarlarımızın yazı gereçlerini, ilk baskı kitaplarını, özgün el yazısı şiir ve düzyazı taslaklarını, fotoğraflarını, yazı gereçlerini belgeliğe kazandırmıştır. çok sayıda yazarımıza ait değerli obje ve yapıtlar ile belgelerin sergilendiği Müze Belgeliğin korunması gerektiğini düşünüyor musunuz?​’ dedi.  

TYS’nin açtığı iptal davasının henüz temyiz aşamasında olduğunu hatırlatan Tüzel, TYS’nin eski ve mevcut Kültür ve Turizm Bakanlarına sorunu aktardığını ancak yanıt alamadığını da vurguladı. Tüzel, söz konusu belgelerin nerede ve nasıl korunacağına dair bakanlığın öngörüsünün ne olduğunu ve bakanlığın TYS’ye önerisini ne olacağı sorularının yanıtsız bırakılmaması gerektiğine dikkat çekti. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Rubailer ‘bilinmeyen bir dil’de

SONRAKİ HABER

Kadınlar Basketbol Liginde Galatasaray şampiyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...