21 Haziran 2011 18:45

YSK, Dicle'nin vekilliğini düşürdü

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan açıklamada, KCK davasından tutuklu bulunan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin oybirliğiyle düşürüldüğü belirtildi.Yüksek Seçim Kurulu, KCK tutuklusu Diyarbakır bağımsız milletvekili Hatip D

YSK, Dicle'nin vekilliğini düşürdü
Paylaş

Yüksek Seçim Kurulu, KCK tutuklusu Diyarbakır bağımsız milletvekili Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürdü. YSK'nın daha önceki açıklaması, Dicle hakkındaki kararın savunma yaptıktan sonra verileceği yönündeydi. Tutuklu olan Dicle de, bugün Diyarbakır İl Seçim Kurulu'na savunma için gitmiş ve ek süre istemişti. YSK'nın Dicle ile ilgili kararını gece saatlerinde YSK Başkanvekili Turan Karakaya açıkladı. YSK Başkanvekili Karakaya, hakkında ''terör örgütü propagandası'' yapmaktan hapis cezası kesinleşen, Diyarbakır'dan bağımsız milletvekili seçilen KCK davası tutuklusu Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin oy birliğiyle düşürülmesine karar verildiğini açıkladı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Dicle'nin söz konusu hapis cezasıyla ilgili kararını geçen hafta vermişti. Mahkeme, Dicle' nin KCK Davası kapsamında tutuklu kaldığı 453 günlük sürenin, 1 yıl 8 aylık cezasından mahsup edilmesine karar vermişti.

'MECLİSE GİTMEYİZ'

BDP'den KCK davasından tutuklu bulunan 6 milletvekilinin hepsinin serbest bırakılması yönünde bir açıklama gelmiş ve aksi bir durumda Meclis'e girilmeyeceği belirtilmişti. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nun Diyarbakır'dan aday gösterdiği Hatip Dicle, 12 Haziran seçimlerinde Diyarbakır bağımsızlar arasında en yüksek oy oranı ile (85 bin 945) seçilmişti. (Ankara/DİHA)


KOÇALİ: KARAR ADİL VE HUKUKİ OLMADIĞI GİBİ PROVOKATİF DE

YSK'nın Hatip Dicle'nin milletvekilliğini düşürmesini sert bir dille eleştiren BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali, "Bizim kararımız çok nettir. Biz ya 36 milletvekilimiz ile o Meclis'e gideceğiz ya da gitmeyeceğiz. YSK'nın kararını ne Diyarbakır halkı ne bölge halkı ne de vicdanı olan kabul edebilir. Biz haklı tepkimizi ortaya koyacağız. Artık çözüm bulmak YSK ve Başbakan Erdoğan'ın işidir" dedi.

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesine BDP Eş Genel Başkanı Koçali, sert tepki gösterdi. Dicle hakkında verilen kararın başta hukuki olmadığını belirten Koçali, "Hukuk dışı bir karar. Dicle'nin adaylığı kesinleşti. Yargıtay'ın daha önce aldığı karar Yüksek Seçim Kurulu'na sunulmuştu ve YSK Dicle'nin milletvekili adaylığı YSK tarafından iptal edilmemişti. Bu 12 gün içerisinde hukuki olarak değişen bir durum yok" dedi.

Kararın siyasi yanına ilişkin değerlendirme yapan Koçali, şunları söyledi: "Dicle Diyarbakır'da en yüksek oyla seçilmiş bir vekildir. Halkın iradesi yok sayıldığı için bu karar kabul edilebilir değildir. Bu karar adil ve hukuki olmadığı gibi provakatif bir karardır. Söz konusu karara ilişkin gerekli başvurular yapılacaktır ama bizim net bir kararımız var. Biz Meclis'e ya 36 milletvekilimiz ile gideceğiz ya da gitmeyeceğiz. Demokratik siyasetten yana olduğumuzu defalarca açıkladık. Her kesimin buna uygun davranması gerekiyor. Bu olmazsa, biz o Meclis'e gitmeyeceğiz. Bunu ne Diyarbakır halkı, ne bölge halkı ne de vicdanı olan bir kişi kabul eder. Bizim yapacak bir şeyimiz yok, bu çözümü bulmak onların işidir. Çözüm bulmak artık YSK ve Başbakan'ın görevidir. Biz karar karşısında haklı tepkimizi göstereceğiz."


TÜZEL: AKP DENETİMİNDE POLİTİK BİR MÜDAHALE

Roj TV'ye konuşan İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, kararın AKP denetiminde yapılmış politik bir müdahale olduğunu belirtti ve halkın iradesinin hiçe sayılarak ülkenin karıştırılmak istendiğini dile getirdi. Ülkedeki demokrasi güçlerinin halkın temsilcisi Hatip Dicle'ye sahip çıkacağını, çıkması gerektiğini belirten Tüzel, YSK'nın kararının Blok'un ve Kürt halkının ortak barış yürüyüşüne yönelik de bir müdahale olduğunu açıkladı ve buna karşı ortak bir tutum sergileneceğini vurguladı.


HASİP KAPLAN: PLANLI, PROGRAMLI BİR KARAR

Roj TV'ye konuşan Şırnak Bağımsız Milletvekili Hasip Kaplan, YSK'nın böylesi skandal kararları alabileceklerini tahmin ettiklerini belirterek, yine de mazbatalar alındıktan sonra alınan bu kararın zorlama, tartışmalı ve kamu vicdanını yaralayan bir karar olduğunu belirtti. Kararın "yok hükmünde" olduğunu belirten Kaplan, YSK'nın daha önce onay verdiği bir adayı şimdi veto etmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Planlı, programlı bir kararla karşı karşıya olunduğunu vurgulayan Kaplan, sürecin sağlıklı ve soğukkanlı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi ve bu müdahalenin kamu vicdanında mahkum edilerek boşa çıkartılması gerektiğini belirtti.


DİCLE'NİN AVUKATI: SİYASİ VE KEYFİ BİR KARAR

Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin YSK tarafından düşürülmesini değerlendiren avukatı Fethi Gümüş, kararın geri alınması amacıyla YSK'ya şikayet dilekçesi vereceklerini belirterek, "Hatip Dicle hukuken vekilliği kazanmıştır. YSK'nın aldığı karar, tamamen siyasi ve keyfi bir karardır. Buna karşı itiraz etme hakkı usulen olmamak ile birlikte, söz konusu kararın geri alınması amacıyla yarın YSK'ya bir dilekçe sunacağız. YSK'nın da düzeltme ve kararını geri alma yolu mevcuttur. Seçimlerden öncede aynı şekilde karar verilmişti ve yaptığımız şikayet üzerine YSK kararını geri aldı. Aynı yöntem ve usül bu kez de söz konusu olabilir" dedi.

Blokun Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin YSK tarafından 'kesinleşmiş cezası bulunduğu' gerekçesiyle düşürülmesine ilişkin Dicle'nin avukatı Fethi Gümüş, ajansımıza değerlendirmede bulundu. Kararın geri alınması amacıyla yarın YSK'ya şikayet dilekçesi vereceklerini belirten Gümüş, "YSK'nın verdiği karar hukuka aykırıdır ve tamamen yanlış bir karardır. Hatip Dicle hukuken vekilliği kazanmıştır. YSK'nın aldığı karar, tamamen siyasi ve keyfi bir karardır. Buna karşı itiraz, etme hakkı usulen olmamak ile birlikte, söz konusu kararı geri alma amacıyla yarın YSK'ya bir dilekçe sunacağız. Bunun düzeltilmemesi halinde AİHS'e (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) aykırı bir karar olması nedeniyle konuyu AİHM'e taşıyacağız" dedi.

'DİCLE YERİNE BAŞKASININ GEÇMESİ MÜMKÜN DEĞİL'

Bazı televizyon kanallarında Dicle yerine başka bir milletvekili geçeceği yönünde yorumlar yapıldığına dikkat çeken Gümüş, "Bu durum tamamen yasaya aykırı bir durumdur. Dicle 12 Haziran 2011 tarihinde halkın iradesiyle milletvekili seçilmiştir ve seçildiğine dair İl Seçim Kurulu'nca verilmiş mazbatasını da almış bulunmaktayız. Süreç itibariyle Dicle yerine başkasının geçmesi mümkün değildir. Bu durum Milletvekili Yasası ve Anayasa'ya tamamen aykırıdır" diye konuştu. YSK kararına ilişkin itiraz hakkı olmamak ile birlikte kararın geri alınması ve düzeltilmesi yönünde talep haklarının olduğunu belirten Gümüş, "YSK'nın da düzeltme ve kararını geri alma yolu mevcuttur. Seçimlerden öncede aynı şekilde karar verilmişti ve yaptığımız şikayet üzerine YSK kararını geri aldı. Aynı yöntem ve usül bu kez de söz konusu olabilir. 5237 sayılı yasanın 53. maddesine göre verilmiş olan ceza infaz edildikten sonra kişi kamu haklarından yararlanabilir. Bu bakımdan söz konusu ceza Hatip Dicle'nin milletvekili olmasına engel değildir" değerlendirmesini yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Van’da gözaltılara tepki

SONRAKİ HABER

AKP'den YSK kararına ilk yorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa