22 Haziran 2011 02:05

Van’da gözaltılara tepki

Eğitim-Sen Van Şubesi ve Kurdi-der Van Şubesi’ne  yönelik yapılan operasyonlar  KESK Şubeler Platformu tarafından protesto edildi.KESK adına açıklamayı yapan KESK  MYK  üyesi Kasım Birtek, “Bugün Türkiye’de üç  aktif hareket vardır. Bunlar Kürt hareketi, emekçi hareketi ve sosyalist har

Van’da gözaltılara tepki
Paylaş

KESK adına açıklamayı yapan KESK  MYK  üyesi Kasım Birtek, “Bugün Türkiye’de üç  aktif hareket vardır. Bunlar Kürt hareketi, emekçi hareketi ve sosyalist harekettir. Kürt halkı alanlara sığmayarak daha fazla demokrasi ve özgürlük, barış için mücadele ediyor. Emek hareketi emeği için  mücadele ediyor. Sosyalistler daha fazla itiraz ediyor. 29 mart 2009 yerel seçimlerinden sonra AKP Kürt halkı ve emekçiler üzerindeki baskıları artırarak gözaltı ve tutuklamalar yapmıştır. Yine bir seçim sonra aynı politikayı uygulamaktadır.”dedi. Gözaltına  alınan arkadaşlarının seçim döneminde AKP’nin Van’daki seçim usulsüzlüklerine değinen Birtek  “arkadaşlarımız serbest bırakılana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dedi.  

Birtek'ten sonra konuşan Kurdi-der  Van Şubesi Yönetim Kurulu üyesi  Levent Ürün  “Daha önce birçok kez derneğimize yönelik baskı ve yıldırma politikaları uygulanmıştır. Bugün yine sabah 05.00 sıralarında derneğimizin kapısı bizden izinsiz olarak açılmış,bilgisayar kasamıza el konulmuş,dernek yöneticimiz Garip Yaviç gözaltına alınmıştır. Tekrar vurgulamak isteriz ki derneğimiz sistematik  bir baskı ve sindirme politikası ile karşı karşıyadır. Bu baskılar 12 haziran seçimlerinden sonra Kürt sorunun çözümü yönünde oluşan olumlu havaya olumsuza  çevirmektedir. Hükümetin bu baskı politikalarından  da anlaşıldığı üzere Kürt dili konusunda atılan adımlar samimiyetten uzaktır. Biz Kurdi-der olarak  bu baskı,şiddet ve sindirme politikalarını  şiddetle kınıyor ve arkadaşlarımızın biran önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz” dedi. 

Son olarak Emek,Demokrasi ve Özgürlük Bloku Van Milletvekili  Özdal Uçer söz aldı. Uçer konuşmasına Van’da ki emek mücadelesini selamlayarak başladı. Yaptığı açıklamada  bugünkü göz altıların AKP’nin seçim sonuçlarını içine sindiremediğinin göstergesi olduğunu dile getiren Uçer , “Eğitim-Senli yöneticilerimiz seçim görevlisi olarak  AKP’nin yandaş sendikalarının üyelerinin görevlendirilmesine sessiz kalmayarak buna  karşı çıktıkları için gözaltına alındı. Vali Eğitim-Sen’den rahatsızdır. Çünkü Eğitim-sen onların usulsüzlüklerine ve hilerine göz yummuyor. Anadilde eğitimi savunuyor. Onların yandaş sendikaları gibi ihaleleri yandaşlarına vermiyor” dedi. 

Açıklamalardan sonra gözaltılara karşı 5 dakikalık oturma eylemi yapıldı. Eylemden sonra gazetemize konuşan KESK MYK üyesi Kasım Birtek “Arkadaşlarımız  sendikal faaliyetlerden dolayı gözaltına alınmıştır. Ama AKP hükümeti buna başka suçlar eklemek isteyecektir. Umarım arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılır” dedi. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Rojev Gazetesi Yazı İşleri Müdürü serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

YSK, Dicle'nin vekilliğini düşürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...