05 Mayıs 2014 15:24

'Soykırım belgelerini açıklayın'

Dersim Katliamı kararının alındığı 4 Mayıs 1937 tarihli Bakanlar Kurulu kararı 77. yılında Meclise yapılan yürüyüşle lanetlendi. Meclis önünde açıklama yapan Dersimliler, katliama ilişkin gizli belgelerin açıklanmasını istedi.

\'Soykırım belgelerini açıklayın\'
Paylaş

Dersim Katliamı kararının alındığı 4 Mayıs 1937 tarihli Bakanlar Kurulu kararı 77. yılında Meclise yapılan yürüyüşle lanetlendi. Meclis önünde açıklama yapan Dersimliler, katliama ilişkin gizli belgelerin açıklanmasını istedi.

Ankara Dersimliler Derneği, Dersim Mağdurları Platformu, Dersim 37/38 Ortak Bellek Platformunun çağrısıyla Güvenpark’ta buluşan çok sayıda kişi, sloganlar ve temsili kefenlerle Meclise yürüdü.

Genelkurmay Başkanlığı önüne gelindiğinde, ‘Dersim’e uzanan eller kırılsın’ sloganları atan kitleye Meclis önünde CHP Dersim Milletvekili Hüseyin Aygün ve HDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan da destek verdi. Burada platform adına konuşan Yaşar Kılavuz, Almanya’da Hitler’in yaptığı katliam yerlerine daha sonra anıtlar dikildiğini, insanlık müzeleri kurulduğunu, Yahudi Soykırımı ortaokul, lise ve fakültelerde ders kitaplarına konulduğunu hatırlatarak, “Ancak Türkiye’de hâlâ katliam tanınmadı” dedi. Atılacak adımların acıların tekrarlanmaması için önemli olduğuna vurgu yapan Kılavuz, “Dersim’i yok sayanların tavırları hak ve insaniyetle bağdaşmaz” dedi. Tunceli Kanunu ile yapılan tüm yanlışların yeni bir Dersim kanunu çıkarılarak giderilmesi gerektiğini söyleyen Kılavuz, Dersimlilerin taleplerini şöyle sıraladı;
* Dersim’de bir insanlık müzesi kurulsun.
* Katliam yapılan yerlere anıtlar dikilsin.
* Zorla alınıp hizmetçi yapılan kadınların listesi açıklansın.
* Dersim dramı ortaokuldan, fakültelere kadar tarih kitaplarında yerini alsın.
* Dersim ismi geri verilsin.
* TBMM Dilekçe Komisyonundaki yaklaşık iki yüz bin belge hemen açıklansın.
* Seyit Rıza ve birlikte idam edilen Dersim pirlerinin mezar yerleri açıklansın.
* 4 Mayıs ‘kara gün’ olarak anılsın.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Denizlere borcumuzu ödemek için birleşmeliyiz’

SONRAKİ HABER

Çocuğa cinsel istismarın cezası en fazla 8 yıl

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...