05 Mayıs 2014 13:26

Londra'da Denizler paneli; Gezi’de yeniden yeşerdiler

İngiltere'nin başkenti Londra’da, 6 Mayıs Denizler’in ölüm yıldönümü nedeniyle “68’den Gezi’ye Toplumsal Mücadele” konulu geniş katılımlı panel düzenlendi. Panele Sanatçı-Oyuncu Memet Ali Alabora, Denizlerin mücadele arkadaşı ve Gazetemiz Yazarı Mustafa Yalçıner ve EMO İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin katıldı.

Londra\'da Denizler paneli; Gezi’de yeniden yeşerdiler
Paylaş

İngiltere'nin başkenti Londra’da, 6 Mayıs Denizler’in ölüm yıl dönümü nedeniyle “68’den Gezi’ye Toplumsal Mücadele” konulu geniş katılımlı panel düzenlendi

Dün Londra’da Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER) tarafından organize edilen Denizleri anma etkinliklerine yoğun ilgi gösterildi. Bir gün önce 700 kişinin katıldığı anma gecesinden sonra pazar günü de yapılan panelde konuşan Mustafa Yalçıner, Beyza Metin ve Memet Ali Alabora, ‘68’den Gezi’ye gelinen süreci ele aldılar.

Yaklaşık 400 kişinin katıldığı panelde açılış konuşmasını Day-Mer’den Ahmet Sezgin yaptı. Halkın bağrına bastığı ‘üç fidan’ın aradan geçen 41 yılın ardından Gezi Parkı’nda başlayan isyanın tam ortasında yeniden yeşererek, barikatlardaki direnişçilere ilham olduğunu ifade etti.

Denizlerin mücadele arkadaşı Mustafa Yalçıner de, “Denizleri eğer tek kelime ile anlatmak istersek, o da ‘devrim’dir” dedi. Denizlerin köklü değişiklikler için yola çıktıklarını, ülkeyi emperyalist tahakkümden kurtarma, demokrasi ve özgürlük mücadelesi yürüttüklerini ve Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi için savaşarak Marksizm yolunda sosyalizmi hayal ettiklerini belirtti. Gezi direnişinde de özgürlük için bir ayağa kalkışın olduğunu ve örgütlü, devrimci bir hareket olduğunu belirten Yalçıner, “Bütün kesimlerin kurtuluşu davası sosyalizme bağlanmıştır” diye konuştu.

Taksim Dayanışması Üyesi ve Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin de, Denizlerle Gezi arasında ciddi bir bağın olduğunu, Gezi’de atılan “Denizleri astınız okyanus olduk” sloganını hatırlatarak anlattı. Metin, Başbakan Erdoğan’ın yasakçı ve dayatmacı anlayışının, kitlelerde bir öfkeye dönüştüğünü ve başta kadınlar olmak üzere gençlerin Gezi’nin gerçek kahramanları olduğunu ve örgütlü bir şekilde hareket ettiklerini belirtti.

‘HEPSİNİN AKRABALIĞI VAR’

Sanatçı Memet Ali Alabora da konuşmasına teknolojik gelişmelerin etkisiyle başladı. Bir çok şeyde olduğu gibi algıların da değiştiğini ve analogdan dijital dünyaya geçildiğini belirterek, bundan sonrasının ise, ikisinin doğru bütünleşmesiyle yeni ve özlem duyduğumuz dünyaya ulaşmanın mümkün olacağını söyledi. Alabora, bilgisayar komutlarından biri olan “yükleniyor”la belki de yeni birikimler ve hızlı gelişmeler söz konusu olabileceğini de sözlerine ekledi.

Bir soru üzerine Alabora, “Belki de 1789 Fransa Devrimi’nin devamını yaşıyoruz. Seatelle’la başlayan savaş karşıtlığı ile devam eden, Kuzey Afrika’dan, Londra isyanları ve daha sonra da Gezi ile giderek yükselen bir hareket. Yani diğerleri ile Gezi arasında bir bağlantı var. Birbirinden kopuk değil ve hepsinin akrabalığı var” dedi. Sanatçıların mücadeledeki yerine ilişkin sorulan bir soruya ise Alabora “Aşçılar, garsonlar, eczacılar, mühendisler nerdeyse sanatçılar da orada olmalı” şeklinde cevap verdi


DAY-MER’DEN DENİZLER GECESİ

DAY-MER panel dışında bir de Denizler Gecesi düzenledi. Denizlerin mücadelesi ve Gezi direnişi ile bağlantı kurularak, ‘68’de başlayan isyanın Gezi ile devam ettiğine vurgu yapıldı. Kervan Düğün Salonu’nda yapılan ve yaklaşık 700 kişinin katıldığı ve DAY-MER Başkanı Aslı Gül’ün de bir konuşma yaptığı gecede, Grup Awaz, Aygül Erce ve Anıl ile Şahin ikilisi sahne aldı. DAY-MER gençliğinin geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği bir haftalık gençlik kampında hazırlanan kamp korosunun da sahne aldığı gecede, gençler gece sonunda halaylarla coştu. 22 Mayıs’ta yapılacak yerel seçimlerde Haringey, Hackney, Enfield bölgelerinde, Sendikalar ve Sosyalistler Koalisyonu (TUSC) adaylarının da tanıtıldığı gecede, TUSC Seven Sister Adayı Oktay Şahbaz da kısa bir konuşma yaparak TUSC’a oyların kullanılmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

Kobanê\'de IŞİD saldırıları püskürtüldü

SONRAKİ HABER

Koçerlerin yolculuğu sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...