04 Mayıs 2014 22:44

Tuncel: Özerkliği talep eden değil, inşa eden olacağız

Roboski katliamından dolayı iki yıldır gerçekleştirilemeyen Avaspi Kültür ve Sanat Festivali'nde katılan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, "Bu dönem demokratik özerk Kürdistanı inşa etme zamanıdır, talep eden değil, inşa eden olacağız" dedi.

Tuncel: Özerkliği talep eden değil, inşa eden olacağız
Paylaş

Roboski katliamından dolayı iki yıldır gerçekleştirilemeyen Avaspi Kültür ve Sanat Festivali'nde katılan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, "Bu dönem demokratik özerk Kürdistanı inşa etme zamanıdır, talep eden değil, inşa eden olacağız" dedi.

Şırnak'ın Uludere ilçesinde belediye bünyesinde geleneksel olarak gerçekleştirilen Avaspi Kültür ve Sanat Festivali'nin 3'üncüsü binlerce kişinin katılımıyla coşkuyla sona erdi. Siwara Hune dağının Avaspî bölgesinde gerçekleştirilen festivale Roboskili ailelerin de aralarında bulunduğu binlerce yurttaşın yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Şırnak milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, BDP İl Eş Başkanı Baki Katar ile BDP'li il, ilçe ve bazı belde belediye eş başkanları da katıldı.

'BUNDAN SONRA KİMSE BİZİ İNKAR EDEMEZ'


Festivale katılan yurttaşlara seslenen HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, Kürtlerin hep yas ve anmalarda bir araya geldiğini ancak bugün bunu değiştirdiklerini ve dağların zirvesine evlerine geldiklerini belirterek, gelenek ve göreneklerini kutlayarak yaşattıklarını ifade etti. Irmak, Kürtlerin iki bin yıldan fazladır doğa ile iç içe yaşadığını ve doğanın Kürtlerin evi ve kültürü olduğunu söyleyerek, devletin bütün imha ve inkarlarına rağmen mücadele ederek tekrar kültürlerine ve geleneklerine sahip çıktıklarını belirtti. Irmak, kültürlerini yaşatmaya devam edeceklerini belirterek, Koçerlerin 2 bin yıllık olan bu geleneklerine sahip çıkacaklarını söyledi. Artık bundan sonra kimsenin Kürtleri inkar edemeyeceğinin de altını çizen Irmak, "Artık kimseye muhtaç olmayacağız. Hiç kimse bizim varlığımızı, kültürümüzü, dillimizi ve kimliğimizi inkar edemeyecek. Kürtler artık bunu dünyaya ispatlamıştır" diye konuştu.

'KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ'


Irmak'ın ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel da Robiski katliamını hatırlatarak, "34 canımızın katliam emrini verenler halen yargılanmadılar. Roboskili aileler, halen adalet arayışında, aynı zamanda bütün Şırnak halkı, Türkiye halkı ve bütün Kürdistan adalet arayışında. Acılarımıza rağmen yeni bir başlangıç yapmak istedik. Roboski katliamının hesabını mutlaka soracağız. Bu katliamının hesabı sorulmadan yeni bir yaşamın başlaması mümkün değildir" dedi

Bir yandan acılarını yaşarken, bir yandan da festivallerle bir araya gelerek gelenek ve kültürlerini yaşatmak durumunda olduklarını dile getiren Tuncel, "Koçerlerin sahip olduğu bu iki bin yıllık geleneği yaşatmak bizim görevimizdir. Aynı zamanda acılarımızla birlikte savaş olmayan barış dolu yeni bir yaşamı kurmak bizim görevimizdir. Bunun için üzerimize ne görev düşüyorsa yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

 'DEMOKRATİK ÖZERK KÜRDİSTANI İNŞA ETME ZAMANIDIR'

Tuncel, konuşmasında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın diyalog sürecine ilişkin değerlendirmelerine de değindi. Tuncel, bu konuda "Bu dönem Demokratik Özerk Kürdistanı inşa etme zamanıdır. Yine aynı zamanda Türkiye'yi demokratikleştirme dönemidir. Biz Kürdistan'da kendi dilimizle, kültürümüzle ve kendi kimliğimizle kendi kendimizi yöneteceğiz. Artık bunu talep eden değil, inşa eden olacağız, bir yandan da birlikte yaşadığımız halkları da, Ankara'yı da değiştireceğiz" değerlendirmelerde bulundu.

Tuncel, PKK Liderinin BDP-HDP heyeti ile yaptığı son görüşmesinde 'Artık dönem daha derinlikli bir süreci yada bir savaşı, çatışmayı getirir' sözlerine de dikkat çekerek, yeni bir savaşın yaşanmaması için artık görev ve sorumluluğun gençler ve kadınlar başta olmak üzere halkta olduğunu söyledi. Tuncel konuşmasını "Öcalan Amara mesajında halka 'artık sıra sizde, Özerk Kürdistanı birlikte inşa edeceğiz, Türkiye'yi birlikte demokratikleştireceğiz, Ortadoğu halklarıyla güzel demokratik özgür bir geleceği birlikte kuracağız' dedi. Demokratik, özgür, eşit bir geleceği birlikte kuracağız. Sadece Türkiye'de değil, işte Rojava'da da halkımız devrim yapıyor ve diğer halklarla bir gelecek kurmaya çalışıyor. Güney Kürdistan'da da benzer bir durum var, İran'daki halkımız mücadele ediyor. Ortadoğu'da Kürt halkının özgürlük sorunu sadece Kürtleri özgürleştirmeyecek birlikte yaşadığı diğer halkları da özgürleştirecektir" sözleriyle noktaladı.

Tuncel'in konuşmasının ardından geleneksel halk oyunları sergilenip, yarışmalar düzenlendi. Yerel sanatçıların sahne almasıyla birlikte saatler süren çekilen halaylar ile festival son buldu. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gardiyanlar vahşeti anlattı

SONRAKİ HABER

\'Özerklik için Anayasa değişikliği şart\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa