05 Mayıs 2014 06:00

Gardiyanlar vahşeti anlattı

Gazetemizin gündeme taşıdığı Ceyhan Cezaevindeki tecavüz vakasına ilişkin bilgi veren gardiyanlar yaşananlara idarenin kayıtsız kaldığını belirtti.

Gardiyanlar vahşeti anlattı
Paylaş

Bahçegül ERCAN
Adana


Adana’nın Ceyhan ilçesindeki M Tipi Kapalı Cezaevinde 15 yaşındaki F.O.’ ya tecavüz edilmesiyle ilgili cezaevi yönetiminin gerekli önlemleri almadığını görgü tanıkları da doğruladı. Evrensel’e konuşan bir infaz koruma memuru, “Koğuş değiştirme talebi kabul edilmedi” dedi.

Cezaevinden, yaklaşık 1 ay önce tahliye olan F.O., koğuş içerisinde günlerce taciz ve tecavüze uğradığını anlatmıştı. F.O, tüm taleplerine rağmen cezaevi yönetiminin koğuş değiştirme talebini dikkate almadığını, kendisini korumaya yönelik adım atmadığını söylemişti.

İDARE KAYITSIZ KALDI


İsmini vermek istemeyen bir infaz koruma memuru da F.O’nun bu ifadelerini doğrularken şunları söyledi: “Çocuklar ıslah edilebilir ya da topluma yeniden kazandırılabilir gözüyle bakılmıyor, azılı suçlu olarak görülüyorlar. İletişime geçilmiyor ve baskı kurulmaya çalışılıyor. Çocuklara her an bir suç işleyecekmiş gibi bakıldığı için toplu olarak tutulmaya çalışılıyor. Koğuş değiştirme gerekçesi de üst makamlarca sorulacağı ve bundan korkulduğu için pek değiştirilmek istenmiyor”

PSİKOLOJİK DESTEK SAĞLANMADI


Tecavüz olayından sonra F.O. tek kişilik koğuşa alınmış, ancak herhangi bir sosyal-psikolojik destek sağlanmamıştı. İnfaz koruma memuru, cezaevi yönetiminin olayın açığa çıkmasından sonra F.O’ya karşı ‘daha ılımlı’ olduğunu söyledi. Zanlı M.A’nın olaydan sonra mahkemeye sevk edildiğini ancak idarenin M.A’ya karşı tutumunun olumlu ya da olumsuz değişmediğini ifade eden görgü tanığı, M.A’nın ise hareketlerinin daha fevri olduğunu ve görevli memurlara tehditler savurduğunu söyledi.

‘VÜCUDUNDA İZLER OLDUĞUNU GÖRDÜK’

Tecavüz olayından sonra F.O’nun bağırması üzerine koğuşa giden infaz koruma memurlarının ortak ifadesi; F.O.’nun ağladığı ve halsiz olduğu yönünde. İnfaz koruma memurlarından birinin kayıtlara geçen ifadesinde; “Koğuşun kapısından ses gelmesi üzerine koğuşa gittik. F.O’nun ağladığını ve halsiz olduğunu gördük. Zanlı tutuklu M.A. da yanındaydı. F.O’yu alarak baş memurluğa götürdük. Burada kendisine tecavüz edildiğini söyledi. Ayrıca vücudunda izler olduğunu, bu izleri kendisine tecavüz eden M.A’nın yaptığını dile getirdi. Daha sonra F.O’nun vücudunu kontrol edince bir takım izler olduğunu gördük ve tutanağa geçirdik. Ardından bu durumu ceza infaz kurumu müdürüne bildirdik” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ceyhan’da işkenceye uğradı

SONRAKİ HABER

Tuncel: Özerkliği talep eden değil, inşa eden olacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...