05 Mayıs 2014 06:00

Utanç verici tutanaklar

Gazeteci Türey Köse, kitabında, başta Nazım Hikmet, Sabahattin Ali olmak üzere, Türkiye’nin gurur kaynağı edebiyatçılara yönelik utanç verici Meclis tutanaklarını gözler önüne serdi. Köse, dün Nazım Hikmet’e ağır hakaret ve küfürler, tehditler yönelten siyasilerin, sonradan onun dizelerini nasıl kullandıklarına ilişkin ikiyüzlülükleri de dile getirdi.

Utanç verici tutanaklar
Paylaş

Gazeteci Türey Köse, kitabında, başta Nazım Hikmet, Sabahattin Ali olmak üzere, Türkiye’nin gurur kaynağı edebiyatçılara yönelik  utanç verici Meclis tutanaklarını gözler önüne serdi. Köse, dün Nazım Hikmet’e ağır hakaret ve küfürler, tehditler yönelten siyasilerin, sonradan onun dizelerini nasıl kullandıklarına ilişkin ikiyüzlülükleri de dile getirdi.

Cumhuriyet Gazetesi Sergi Salonu’nda Ankara Cumok tarafından düzenlenen söyleşi ve imza gününde konuşan Köse, gazeteciliğinin yanında edebiyatı sevdiğini, “Edebiyat Parçalayan Nutuklar” adlı kitabın da okurluğu ile gazeteciliğinin birleştiği bir kitap olduğunu söyledi.

Meclis’in gizli oturum tutanakları yayınlandıktan sonra bir göz attığını ve dehşete düştüğünü belirten Köse, “Edebiyattan bu kadar mı korkulur, Edebiyatçılara bu kadar mı hakaret, küfür, tehdit yöneltilir. İnsan yıllar sonra bunları okuyunca utanç duyuyor” dedi.

Türey Köse bugün de aynı anlayışın sürdüğüne dikkat çekerek, “O gün Nazım Hikmet’ten, Sabahattin Ali’den korkuyorlardı bugün de 140 karakterden, twitterdan korkuyor, yasaklıyorlar” diye konuştu.

DENİZLERİN, ERDAL EREN’İN İDAMLARI


Basın özgürlüğü konusunda Türkiye’nin “özgür olmayan ülkeler” konumunda olduğuna vurgu yapan Köse, Nazım ve diğer edebiyatçıların hayatını, yaşadıklarını okudukça insanın hüzünlendiğini, sürgün, ölüm yetmezmiş gibi hala arkasından küfür, hakaret ettiklerini söyledi.

Ama zamanın, o hüzün dolu yaşamların tarihe galip geldiğini kaydeden Köse, yine Meclis tutanaklarından yararlanarak yazdığı “Yargılı infazlar” adlı kitabında Deniz Geçmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Erdal Eren ve diğer idamlara da atıf yaptı. O gün idamlara el kaldıran birçok milletvekilinin yıllar sonra “o gün yanlış yapmışız” dediğini aktaran Türey Köse, “Ancak insan yaşamı söz konusu. Gencecik insanların ölümlerine parmak kaldırmak, sonra ‘yanlış yapmışız’ demek öyle kolay olmamalı” dedi.

İdama el kaldıranlarla yıllar sonra yeniden görüştüğünü, “asmayalım da besleyelim mi?​” diyen darbeci Kenan Evren’in, “AB istemiyorsa idam olmayabilir” diyebildiğini dile getiren Köse, birçok milletvekilinin de “bizim isimlerimize yer vermesin” diye araya birilerini soktuklarını söyledi. Tutarlı, o dönem bile idama karşı kürsüye çıkan, söz alan, hakaret edilen edebiyatçıları savunan milletvekillerinin, siyasetçilerin de olduğunu dile getiren Köse, “bir siyasetçi yıllar sonra da geçmişinden utanç duymadan aynaya bakabilmeli, yıllar önce söylediklerini çocuklarına, torunlarına rahatça anlatabilmeli” diye konuştu.

Köse daha sonra okurlarına kitaplarını imzaladı. Türey Köse’nin “Edebiyat Parçalayan Nutuklar” ve “Yargılı İnfazlar” kitaplarını tüm kitapçılarda bulmak mümkün. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

42 yıllık ölümsüzlük

SONRAKİ HABER

Hükümet çocukları koruyamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...