04 Mayıs 2014 11:42

‘Kürt halkına yönelik soykırımlar devam ediyor’

Dersim Soykırımının başlangıcına karar verildiği tarihin yıl dönümünde İzmir’de bir araya yüzlerce kişi bir kez daha arşivlerin açılarak, sorumluların belirlenmesini istedi.

‘Kürt halkına yönelik soykırımlar devam ediyor’
Paylaş

Dersim Soykırımının başlangıcına karar verildiği tarihin yıl dönümünde İzmir’de bir araya yüzlerce kişi bir kez daha arşivlerin açılarak, sorumluların belirlenmesini istedi.

1937 ve 1938 yıllarında Dersime yönelik gerçekleştirilen operasyonların kararının alındığı tarih olan ve Dersim halkı tarafından da “Roza Şiyaye, Kara Gün’ olarak adlandırılan 4 Mayıs 1937 tarihinin yıldönümünde İzmir’de Dersim Kültür ve Dayanışma Derneklerinin çağrısıyla buluşan yüzlerce kişi bu katliamda yaşamını yitirenleri andı. Yürüyüş ve anma sonrası yapılan açıklamada arşivlerin açılarak, sorumluların belirlenmesi istenirken, yine yapılan açıklamada Kürt halkına yönelik katliamların günümüzde de devam ettiği belirtildi.

Konak PİER önünde toplanan kitle sloganlarla Eski Sümerbank önüne kadar yürüdü. Katliamlarda yaşamını kaybedenlerin fotoğraflarının taşındığı yürüyüş sonunda, yine operasyonlar sonucunda yaşamını kaybedenler için mumlar yakıldı.

DEVLETE TARİHLE YÜZLEŞME DAVETİ


Anma sonrası Zazaca ve Türkçe açıklamalar yapıldı. Dersimliler adına açıklamayı okuyan dernek yönetici Yüksel Bektaş, Dersim’e yönelik operasyonların tarihini hatırlatarak, soykırım programının ‘Tunceli’ ismiyle günümüze kadar devam ettirildiğini belirtti.

Fiziki kıyımların 37/38 süreciyle de sınırlı kalmadığını, günümüze kadar devam ettiğini dile getiren Bektaş, devleti tarihle yüzleşmeye davet etti. Kürt sorunun barışçıl yollar ve müzakere çözülmesinin çağrısında bulunan Bektaş “Özgürlükçü ve eşitlikçi bir toplum olabilmemiz, ortak bir gelecek yaratabilmemiz tarihle yüzleşmekten geçmektedir. İlk adım olarak Seyit Rıza ve diğer şehitlerimizin mezar yerleri açıklanmalı, cenazelerin Dersim’e nakline engel olunmalı, Dersim adı da iade edilmelidir. Gerçek bir yüzleşme ve adalet için dünyada ki diğer yüzleşme örnekleri esas alınmalı, halklarımın özgürlükçü ve eşitlikçi ortak geleceğinin önünde ki tüm engeller kaldırılmalıdır” dedi. (İzmir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

TEM Otoyolu, yarın ulaşıma kapanıyor

SONRAKİ HABER

CHP: Polis 1 Mayıs’ta delil üretme talimatı mı aldı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...