21 Haziran 2011 10:38

Billur Tuz’da ücretsiz izin dayatması

BİLLUR Tuz’da yeniden örgütlenme çalışması başlatan işçileri ve iş yeri temsilcisini işten atan Billur Tuz patronu, şimdi de işçileri bakım gerekçesiyle 15 gün ücretsiz izne gönderdi. Bu uygulama nedeniyle işçiler 310 lirayla evlerini geçindirmeye çalışıyor. İşçiler, kendilerine açlı

Billur Tuz’da ücretsiz izin dayatması
Paylaş

BİLLUR Tuz’da yeniden örgütlenme çalışması başlatan işçileri ve iş yeri temsilcisini işten atan Billur Tuz patronu, şimdi de işçileri bakım gerekçesiyle 15 gün ücretsiz izne gönderdi. Bu uygulama nedeniyle işçiler 310 lirayla evlerini geçindirmeye çalışıyor. İşçiler, kendilerine açlığı dayatan patronun, diğer yandan yeni binalar ve fabrikalar satın aldığını duyduklarını söylediler.

Billur Tuz işçileri bu gelişmeler üzerine, ücretsiz izin uygulamasına  ve sendikalaşma hakkının engellenmesine karşı neler yapabileceklerini tartıştıkları bir toplantı düzenledi. Eğitim Sen 4 No’lu Şube binasında yapılan toplantıya 50 işçi katıldı.

ERZAKLARINA DA GÖZ DİKİLDİ

Toplantıda söz alan işçiler, işverenin 2 aydır bakım gerekçesi ile fabrikada yapılan duruşlardan dolayı kendilerini ücretsiz izne çıkardığını, sigorta primlerini yatırmadığını dile getirdi. Billur Tuz işçileri, 15 gün çalışıp 15 gün ücretsiz izne çıkartıldıkları için 310 lira ile ev geçindirmeye çalıştıklarını belirttiler. Patronun 20 liralık erzak yardımlarına bile göz diktiğini anlatan işçiler, “Ama duyuyoruz ki Çiğli Organize’de eski Klimasan ve Roteks fabrikalarının binalarını satın almış. Gaziemir Serbest Bölgede 110 milyara yeni bir fabrika almış. Bu fabrikalar bizlerin çalışması ile alınıyor ama alın terimizin hakkını isteyince, yasalardaki hakkımızı kullanıp sendikalaşmak isteyince hain ilan edilip işten atılıyoruz. Bu adaletsizlik ve kanunsuzluğa dur diyecek bir yetkili makam yok mu?​” diye sordular.

KOMİTE KURULDU

Toplantıya katılan EMEP İl Yöneticisi Gürsoy Turan da en başından bu yana olduğu gibi, mücadelelerinin her aşamasında Billur Tuz işçileri ile birlikte olacaklarını ifade ederek, Çiğli Organize Sanayi Bölgesinde geçmiş sendikal mücadele deneyimlerinden örnekler verdi. Organizedeki örgütlü işçiler, sendikalar ve işçi kurultay komitesinin bütün dikkatiyle şimdi Schneider ve Billur Tuz’daki sendikalaşma mücadelesini takip edip desteklemesi gerektiğini ifade eden Turan, “Billur Tuz ve Schneider işçileri el ele sendikal hakkın kullanılmasında organizede ön safta yer alabilirse hem kendileri kazanacak hem organize sanayi işçileri kazanacaktır” dedi. Toplantı sonunda iş yerinde oluşturulan komite yeni katılımlarla önüne görevler koydu.

KAZANIM BİRLİKTEN GEÇER

Toplantıya katılan Avukat Hasan Hüseyin Evin, ise işçilerin hukuki olarak haklarının ne olduğu ve yasal olarak izlenebilecek yola ilişkin açıklamalarda bulundu. İşçiler yoğunluklu olarak, işverenin sendikaya üye oldukları için kendilerini işten atıp atamayacağı, ücretsiz izine gönderilmelerinin yasal olup olmadığını sordu. İşçilerin sorularını yanıtlayan Evin, yasal bakımdan yapılması gerekenlerle ilgili olarak üyesi oldukları Tek Gıda-İş Sendikasının avukatıyla ilişki içerisinde olunması gerektiğini söyledi. Kendisinin de ne zaman ihtiyaç duyulursa işçilerin yanında olacağını ifade eden Evin, işçilerin kazanım elde etmesinin en önemli dayanağının işçiler arasındaki birliktelik ve mücadeleden geçtiğini kaydetti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Katliam Ankara’da da lanetlenecek

SONRAKİ HABER

Birleşik Metal-İş’ten mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa