03 Mayıs 2014 11:13

Gazetecilerden Davutoğlu'na yanıt: Raporu değil sizi reddediyoruz

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde düzenlediği yürüyüşle basın üzerindeki baskılara dikkat çekti.

Gazetecilerden Davutoğlu\'na yanıt: Raporu değil sizi reddediyoruz
Paylaş

Gazetecilere Özgürlük Platformu (GÖP), Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde düzenlediği yürüyüşle basın üzerindeki baskılara dikkat çekti. Gazeteciler ağızlarını siyah bantla kapatırken, GÖP Dönem Sözcüsü Pınar Türenç, Freedom House tarafından açıklanan Dünya Basın Özgürlüğü Raporu'nda, Türkiye'nin basın özgürlüğü sıralamasında, 120'den 134'üncü sıraya gerilediğini hatırlatarak, "Endişe duyuyoruz" dedi.

GÖP Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla Cağaloğlu'ndan İstanbul Valiliği'ne yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe çok sayıda gazetecinin yanı sıra TGS Genel Başkanı Uğur Güç, GÖP Dönem Sözcüsü Pınar Türenç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş ve Karşı Gazetesi'nde direnişte olan gazeteciler de katıldı.

SESİMİZİ DUYUN

Yürüyüş öncesi basın açıklamasını GÖP Dönem Sözcüsü Pınar Türenç yaptı. Özgürlükler alanında en büyük düşüşün yaşandığı Türkiye'nin geldiği dramatik durumdan endişe duyduklarını söyleyen Türenç, "Basın özgürlüğü demokrasilerin olmazsa olmazlarıdır. Kamuoyunu temsilen 4'üncü güçtür. Kendimizi aldatmayalım ifade özgürlüğünün olmadığı bir ülkede basın özgürlüğünden söz edilemez. Temel hak ve özgürlüklerden ödün verdiğimiz sürece dünya liginde daha aşağı düşeceğimiz kesindir. Eleştiriye tahammülsüz, baskı, yıldırma, korkutma, tutuklama baskıyla gazete sattırma ve el değiştirme politikalarının, telefon talimatlarıyla özgür haberciliği yönetme çabalarının, Türkiye'yi dünyanın en alt ligine ittiğini görmekteyiz Bugün geldiğimiz noktayı özetlersek, yüzlerce gazeteci yargılanırken, onlarca gazeteci hala tutukluyken, yüzlerce gazeteci baskı sonucu işsiz kalırken, MİT yasası ile habercinin eli kolu bağlanırken, herkese sesleniyoruz. Kendimizi aldatmayalım. Sesimizi duyun. Özgür basın demokrasi için vardır. Yaşasın basın özgürlüğü" diye konuştu.

'MÜCADELE BÜYÜYECEK'

Karşı Gazetesi çalışanları adına konuşan Gülşah Karadağ da Tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için sokaklarda eylemler yaparken şimdi de kapatılan gazeteleri için direndiklerini ve işverenden haklarını almak istediklerini belirtti.


ANKARA’ DA DA YÜRÜYÜŞ YAPILDI



Ankara'da 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle eylem yapan G 9 Gazeteciler Platformu, basın üzerindeki iktidar ve patron bakısını protesto etti. Geçtiğimiz günlerde açıklanan, Freedoom House'un Basın Özgürlüğü Raporu'nun red edilmesini isteyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na gazeteci örgütlerinden yanıt geldi. Bakan'a “Raporu değil, sizi reddediyoruz mesajı veren gazeteciler, basının özgürlüğü için meslektaşlarına örgütlenme çağrısı yaptılar.

Ankara Yüksel Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya gelen basın emekçileri, “Özgür basın susturulamaz”, “5 N, 1K, bir de sendika” dövizleri taşıdı. “Özgür basın varsa, özgür toplum vardır” pankartı açan gazeteciler, Karşı Gazetesi çalışanları için çıkarılan KarşıDireniş gazetesini de ellerinde taşıyarak,  işten atılan meslektaşlarına destek oldular.

'PATRON ve İKTİDAR BASKISI BİRLEŞTİ'

Burada konuşan ve Freedoom House'un 2 Mayıs'ta açıklanan Basın Özgürlüğü Raporu'na değinen Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı Ahmet Abakay, Bakan Davutoğlu'nun bu raporun dikkate alınmaması gerektiği yönündeki sözlerine tepki gösterdi. Abakay, “Raporun red edilmesi isteniyor, biz raporu değil iktidarı red ediyoruz” dedi.
Basın çalışanları üzerindeki patron baskısının, iktidar baskısıyla birleştiğini  ifade eden  G 9 Gazeteciler Platformu Dönem Sözcüsü Doğan Tılıç, “Bir taraftan havuz medyası oluşturulup, gazeteciler boğulurken, bir taraftan da iktidar basın özgürlüğünü kısıtlıyor” diye konuştu. 

İŞ GÜVENCESİ İÇİN ÖRGÜTLENMELİ

Gazetecilerin sorunlarına değinen ve örgütlenmek gerektiğini vurgulayan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Esra Koçak ise Türkiye'de gazeteciliğin en tehlikeli meslekler arasına girdiğini, Gezi protestolarından sonra her olayda savaş muhabiri haline geldiklerini söyledi. Mesleki tehlikelerin bununla da kalmadığını ifade eden Koçak, yaptıkları haberlerden dolayı yargılanarak cezaevlerine konulduklarını belirtti. İş güvencelerinin de olmadığının altını çizen Koçak, “Küçülme, daralma gibi bahanelerler işten atılıyoruz. Buna son örnek olarak  Vatan Gazetesi'nin Ankara Şubesi 'daralma' bahanesiyle kapandı. Arkadaşlarımız işlerinde oldu” dedi.

BALBAY'DAN DESTEK

Gazeteci Milletvekili Balbay, partisi CHP'nin Ankara milletvekili Levent Gök ile birlikte eyleme destek verdi. Eylemde söz alarak medya çalışanlarının her eyleminin cezaevindeki gazetecilere moral olduğunu anlatan  Mustafa Balbay, Türkiye'de basının tek sesli hale getirilmeye çalışıldığını söyledi. Balbay, “Birçok gazete varmış gibi görünüyor, ancak onlardan tek seslilik isteniyor. Buna itiraz edenler cezaevine konuyor, işten atılıyor. Hatta ülkemizde 'İşten Attıran Yazılar” adlı bir kitap bile var” dedi. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Gözaltı süresi yine uzatıldı, avukatlar adliyeyi terk etmiyor!

SONRAKİ HABER

Kadınlara kalburla dağıtılan adaletin sonucu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa