03 Mayıs 2014 10:49

Gözaltı süresi yine uzatıldı, avukatlar adliyeyi terk etmiyor!

1 Mayıs eylemleri sırasında gözaltına alınan toplam 171 kişi, gözaltı süreleri dolduğu halde adliyeye sevk edilmedi. Daha sonra gözaltı süresinin 24 saat daha uzatıldığı açıklandı.

Gözaltı süresi yine uzatıldı, avukatlar adliyeyi terk etmiyor!
Paylaş

1 Mayıs eylemleri sırasında gözaltına alınan toplam 171 kişi, gözaltı süreleri dolduğu halde adliyeye sevk edilmedi. Daha sonra gözaltı süresinin 24 saat daha uzatıldığı açıklandı.

Gayrettepe ve Vatan Emniyet’te gözaltında tutulan toplam 171 kişinin, bu sabah saat 09:00’da sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edilmesi gerekiyordu. Ancak, haklarında ek gözaltı süresi kararı olmadığı halde hâlâ sevk işlemi gerçekleşmedi. Avukatlar ise, konuyla ilgili tutanak tuttu. Gözaltında tutulanların aileleri ve yakınları, şikayet dilekçesi vermek üzere Çağlayan Adliyesine geçti.

Öğlen saatlerinde gözaltındakiler için 24 saat ek gözaltı süresi alındığı duyuruldu. 171 kişi, ifadeleri alınmak için yarın Çağlayan Adliyesi'ne getirilecek.

Gültepe'de gözaltına alınan 10 kişi ise, dün çıkartıldıkları savcılık tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

AVUKATLARDAN EYLEM

Öte yandan 1 Mayıs gözaltılarını takip eden avukatlar, ikinci kez ek gözaltı kararı alınmasına tepki olarak İstanbul Adliyesi'nde bekleme eylemi başlattıklarını duyurdu.

Yapılan açıklamada şöyle denildi:

"1 Mayıs 2014 günü gözaltına alınan 171 kişi hakkında bugün ikinci kez “ek gözaltı kararı” alındı. Matbu ifadelere dayandırılan ve adeta bir şablonun üzerinde “kes-yapıştır” yöntemi ile hazırlanan ilgili ek gözaltı kararı hukuki dayanaktan yoksundur. 2 gündür İstanbul Adliye binası içerisinde bu ve benzeri kararlara karşı gereken tüm itirazları yapmış olmamıza rağmen, olağan hukuk yollarının kasti olarak tıkandığı, en basit usul kurallarının dahi ayaklar altına alındığı açıkça ortadadır. Karşımızda en ufak bir sorumluluktan dahi kaçınan bir Adliye bürokrasisi, ancak daha da önemlisi bu bürokrasiyi yaratan bir siyasi algı söz konusudur.
1 Mayıs’ta gözaltına alınan kişilerin İstanbul Emniyeti’ndeki tüm yasal işlemleri bitirilmiş olmasına, daha fazla gözaltında tutulmalarını gerektiren tek bir hukuksal gerekçe bulunmamasına rağmen bu şekilde alıkonulmalarına, hukukçu kimliğimiz gereğince artık sessiz kalmamız beklenemez. 1 Mayıs gözaltıları ile ilgili yürütülen tüm işlemler hukuksuz olup, 171 insanın özgürlüğünü keyfi olarak kısıtlayan bu uygulamanın bir an önce terk edilmesi gerekmektedir.
Bizler 1 Mayıs’ta gözaltına alınan kişilerin soruşturma sürecini takip eden avukatlar olarak, bu hukuksuzluk sona erdirilip, gözaltılar Savcılığa getirilene kadar İstanbul Adliyesi’nde beklemeye devam edeceğiz. Tüm meslektaşlarımızdan yanımıza gelmelerini bekliyor, duyarlı kamuoyunu bizlerle ve gözaltındakilerle dayanışmaya çağırıyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tarım işçilerini taşıyan minibüs kaza yaptı: 2 ölü

SONRAKİ HABER

Gazetecilerden Davutoğlu\'na yanıt: Raporu değil sizi reddediyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...