02 Mayıs 2014 14:04

Levent Tüzel Çomak'ın durumunu Meclis'e taşıdı

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, 19 yıl 6 aydır PKK davasında tutuklu bulunan İlhan Sami Çomak'ın durumunu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sordu.

Levent Tüzel  Çomak\'ın durumunu Meclis\'e taşıdı
Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, 19 yıl 6 aydır PKK davasında tutuklu bulunan İlhan Sami Çomak'ın durumunu Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, 19 yıl 6 aydır PKK davasından tutuklu bulunan İlhan Sami Çomak'ın durumunu yazılı soru önergesi ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a sordu. Tüzel, verdiği önergenin gerekçesinde ise, "İzmir-Kırıklar 1 No'lu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu olan İlhan Çomak, 1994 yılında henüz İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü öğrencisiyken, 16 günlük ağır işkenceli bir gözaltı süresinden sonra tutuklanmıştır" diye belirtti.

Tüzel, polisin işkenceyle düzenlediği ifade tutanakları esas alınarak, Çomak'ın işkenceli polis tutanaklarına dayanılarak ve somut hiçbir delil olmadan 2000 yılında müebbet hapis cezasına çarptırıldığını hatırlattı. Tüzel önergesinde, "Yargıtay'ın cezasını onamasını müteakip AİHM'e başvurulmuş, AİHM, 2007 yılında aldığı kararla adil yargılanmadığına ve yargılanmasının yenilenmesine hükmetmiştir" dedi. 4. Yargı Paketi'nde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin önünde bulunan 220 dosya için yeniden yargılama yolunun açıldığını belirten Tüzel, önergede şunları kaydetti. "Avukatının yaptığı başvuru, yasaya rağmen mahkemece reddedilmiş ancak bir üst mahkeme başvuruyu kabul etmiş, 19 Aralık 2013'te ilk duruşmaya çıkmıştır. 11 Mart 2014 tarihine ertelenen duruşması ÖYM'lerin kaldırılması nedeniyle ertelenmiş, İlhan'ın serbest bırakılması için 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan dilekçenin sonucu beklenmektedir. Oysa ki, yeniden yargılama başladığında sanık artık tutuklu sanık olacağından 5 yıllı aşan tutukluluk yasağı nedeniyle serbest bırakılması gerekir."

Tüzel, Bakan Bozdağ'a şu soruları sordu:

* Gencecik bir üniversite öğrencisi iken 16 günlük işkence ile sorgulanan ve üzerinde hiçbir kanıt, delil bulunmayan İlhan Çomak'ın 20 yıldır tutuklu yargılanması mevcut hukukumuza uygun mudur?

* İlhan Çomak gibi, AİHM ya da AYM tarafından, haklarında yeniden yargılanma kararı verilen kaç hükümlü bulunmaktadır?

* Tutuklu yargılanma süresinin 5 yıl ile sınırlanmasına rağmen cezaevinde bulunan kaç tutuklu vardır?

*Demokratikleşme paketleri kapsamında yapılan yasal düzenlemelerle bir kısım tutuklu serbest bırakılırken, bir kısmına uygulanmamasının sebebi nedir?

* İlhan Çomak ve benzer durumda olanların, yeniden yargılanma kararı nedeniyle tutuksuz yargılanmaları yönünde Bakanlık olarak bir girişimde bulunmayı düşünüyorsunuz? (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ankara\'da 104 kişi serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Gül\'den Cumhurbaşkanlığı seçimi açıklaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...