02 Mayıs 2014 06:00

1 Mayıs’ın üçüncü hali: Emeğin Newroz’u!

Bölünme tartışmalarının en çok yaşandığı 2014 1 Mayısı’nda Amed’de de iki 1 Mayıs vardı ama bölünme yoktu. Amed’li işçi-emekçiler, gençler ve kadınlar Türk-İş, KESK, DİSK ve TMMOB’nin düzenlediği 1 Mayıs kutlamasında buluştular. Bir emek örgütü olma işlevini çoktan kaybedip AKP’nin ‘sendika kolları’ olarak çalışan Memur-Sen de bu yıl merkezi1 Mayıs ‘kutlaması’nı Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirdi.

1 Mayıs’ın üçüncü hali: Emeğin Newroz’u!
Paylaş

Yusuf KARATAŞ

Bölünme tartışmalarının en çok yaşandığı 2014 1 Mayısı’nda Amed’de de iki 1 Mayıs vardı ama bölünme yoktu. Amed’li işçi-emekçiler, gençler ve kadınlar Türk-İş, KESK, DİSK ve TMMOB’nin düzenlediği 1 Mayıs kutlamasında buluştular. Bir emek örgütü olma işlevini çoktan kaybedip AKP’nin ‘sendika kolları’ olarak çalışan Memur-Sen de bu yıl merkezi
1 Mayıs ‘kutlaması’nı Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda gerçekleştirdi. Memur-Sen, Diyarbakır’da ‘kutlama’ yapma gerekçesini “Gezi olayları, 17 ve 25 Aralık operasyonlarına karşı çözüm sürecine destek olmak” biçiminde açıklıyor. O yüzden Memur-Sen’in etkinliğinin ‘1 Mayıs kutlaması’ndan çok AKP’ye destek mitingi olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan bırakın sürece destek olmayı, İstasyon Meydanı için bir ay öncesinden gizli başvuru yaparak Amed’li işçi-emekçilerin miting alanını da ellerinden aldı. Burada daha önce TOKİ vaadi ile yüzlerce memuru sendika üyesi yapan Memur-Sen’in kutlamalar öncesinde TOKİ mağdurları tarafından protesto edildiğini de not edip geçelim.
Miting alanları ellerinden alınan ve kutlamalar için valilik tarafından şehir dışındaki ‘Newroz Alanı’na gönderilmek istenen binlerce işçi ve emekçi sabahın erken saatlerinde kendi sendikaları önünde toplanarak Dağkapı Meydanı’na aktı. Mitingler için yasaklı olan Dağkapı Meydanı, fiili ve en kitlesel 1 Mayıs kutlamasına sahne olurken her yıl olduğu gibi bu yıl da Eğitim Sen ve Genel İş kortejleri kitleselliği ile dikkat çekti. İşçi ve memur sendikaları dışında ESP, ÖSP, Partizan, Keskesor gibi parti ve grupların da yer aldığı kutlamada gençler, kadınlar ve çocuklarla dikkat çeken kitlesel bir katılım sağlayan EMEP, Denizlerin fotoğrafı ve “Kar, Aştî, Azadî-Bijî Yek Gulan” pankartıyla alandaki yerini aldı. Mitingde KESK Dönem Sözcüsü Uğur Yaman, AKP’nin 1 Mayıs Taksim yasağını ve Rojava’daki saldırıları eleştirerek görüşme sürecinin yasal dayanağa kavuşturulması talebini dile getirdi. Türk İş adına konuşan Ali Öncü ise, AKP’nin kamuyu tasfiyesi ve emeğe yönelik saldırılarına dikkat çekerek taşeronlaşmaya karşı bütün emek örgütlerinin birliğinin önemine vurgu yaptı. Mitingde söz alan HDP Muş Milletvekili Demir Çelik de HDP’nin, AKP’nin emek ve demokrasi düşmanı politikalarına karşı halkın gerçek seçeneği olduğunu belirterek çözümün ve özerkliğin bu seçenek üzerinden inşa edileceğini söyledi.
Buraya kadar kutlamalardaki görüntünün her yıl aşağı yukarı birbirine benzediğini söylemek mümkün. Amed’de yeni olan ise, on tuğla fabrikasının ve iki bine yakın tuğla işçisinin bulunduğu Kabî’deki (Bağıvar)1 Mayıs kutlamasıydı. Kabî’de ilki geçen yıl yapılan 1 Mayıs kutlaması, bu yıl da Cam Keramik İş, EMEP ve BDP’nin öncülüğünde gerçekleştirildi. Kabî’deki tuğla işçileri ve halk, sigortalı çalışmadan insanca yaşam talebine, Rojava devrimini boğma girişimlerinden AKP’nin çözüm sürecini çıkmaza sürükleyen politikalarının protestosuna kadar talepleri ve halaylarıyla mahalle düğünü yapar gibi kutladılar bayramlarını. Erken yapılan (30 Nisan) bu 1 Mayıs kutlamasından sonra dikkat çeken bir diğer gelişme de işçilerin geçen yıl olduğu gibi 1 Mayıs’ta greve gitmesinden korkan patronların 1 Mayıs’ı tatil ilan etmesi oldu. Sadece bu gelişme bile, patronların 1 Mayıs’ın iki yıldır Kabî’de kutlanmasından ve işçilerin birliğinden ne kadar çok korktuğunu anlatmaya yeter. Kabi’deki bu mütevazı kutlama, aynı zamanda Kürdistan’da çokça söz edilen 1 Mayıs’ın/emeğin bayramının Newroz’laşmasının yolunun nereden geçtiğini de gösteren bir küçük kıvılcım aslında. Çünkü Kürdistan’da işçi-emekçiler ve yoksul halk, tıpkı Newroz gibi 1 Mayıs’ı da günler öncesinden fabrikalarında, işyerlerinde, mahallelerinde talepleriyle kutlayıp 1 Mayıs alanlarına akmaya başladıklarında, işte o zaman ulusal ve sınıfsal köleliğe karşı Demirci Kawa’nın balyozu da ellerinde yükselecek.

ÖNCEKİ HABER

Havada karada polis olsan yıldıramazsın!

SONRAKİ HABER

Böyle saldırılar ancak otoriter rejimlerde olur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...