21 Haziran 2011 09:42

İngiliz basınından Suriye yorumu

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, protesto eylemlerinin başlamasından bu yana yaptığı üçüncü ‘ulusa sesleniş’ konuşması İngiliz basınında geniş yer aldı.Times gazetesi yazarlarından Ben Beeston, Beşar Esad’ın konuşmasının bölgede, özellikle Türkiye’de giderek artan tedirginliğe bir tür yanıt olduğu g

İngiliz basınından Suriye yorumu
Paylaş

Times gazetesi yazarlarından Ben Beeston, Beşar Esad’ın konuşmasının bölgede, özellikle Türkiye’de giderek artan tedirginliğe bir tür yanıt olduğu görüşünde. Ankara’nın bir zamanlar Suriye’nin tek müttefikiyken şimdi en sert eleştiride bulunan ülkelerden biri olduğunu belirten yazar, Suriye’de tank ve helikopterlerin şiddetinden kaçanların Türkiye’ye sığınmasıyla olayın uluslararası bir krize dönüştüğüne dikkat çekti.

‘TÜRKİYE TAMPON BÖLGEYİ DÜŞÜNÜYOR’

Beeston, Ankara’nın mülteci sorunuyla baş edebilmek için sınır hattında ‘tampon bölge’ oluşturulması üzerinde düşündüğünü ve en son 1991’de Saddam Hüseyin rejiminden kaçan Peşmergeler için böyle bir önlem alındığını yazdı. Beeston, kimilerinin bu olayı Saddam Hüseyin rejimi için sonun başlangıcı olarak yorumladıklarını aktardı.  Guardian’ın Ortadoğu editörü Ian Black de, Beşar Esad’ın dünkü konuşmasının, içinde bulunduğu zor durumu yansıttığı, ancak Suriye için belirleyici bir an olduğu hissi vermediğini yazdı.

‘TÜRKİYE’NİN ÖFKESİ ARTIYOR’

ABD’nin bir süredir dilini sertleştirdiğini, komşusu hakkında beklenmedik sessizliğini bozan İsrail’in, Savunma Bakanı yoluyla Esad’ın günlerinin sayılı olduğunu söylediğini yazan Black, Türkiye’nin artan öfkesinin daha da işitilir bir hal aldığı yorumunu yaptı.

Türkiye’nin Şam’dan değişim talep ederken mülteci krizini kullandığını yazarken, Türkiye’nin sınır boyunca kendi ifadesiyle bir “güvenlik bölgesi” oluşturma tehdidinde bulunduğuna dikkat çekti.

‘TÜRKİYE’NİN MAHİR ISRARI HATA’

Black, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Beşar Esad’ı adeta güç ve refah denince nefret simgesi haline gelen kuzeni ve ülkenin en zengin işadamı Rami Mahluf’a desteği çekmeye ikna ettiğini yazdı ve Ankara’nın baskıcı eylemlere liderlik eden kardeşi Mahir’i de aynı şekilde saf dışı bırakması yolunda Esad’a baskı yapmış olabileceğine dikkat çekti.

Ancak Black’e göre bu, iktidar dengesini yanlış yorumlamak gibi görünüyor. “Esad kararlarını klanındaki adamlarıyla alıyor yoksa onları hiçe saydığı yok. Ordu ve güvenlik güçlerinin üslerine dönmesini istediği yolundaki hazırlıksız gözlemi de şahinleri dizginlediği anlamına gelmiyor.”

‘HAMA KATLİAMINA BENZEMEZ’

Times yazarlarından Ben McIntyre ise Suriye’deki ayaklanmanın üstünün, geçmişte Hama kasabasında olduğu gibi kapatılamayacağını yazdı.

1982’de Beşar Esad’ın babası Hafız Esad’ın isyanı bastırmak için kentin üstünden geçtiğini belirten yazar video paylaşım sitesi YouTube çağında, oğlunun böyle bir eylemi saklama seçeneği kalmadığını belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Obama: İsrail en yakın dostumuz

SONRAKİ HABER

Demokratik özerkliği yeniden tartışmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...