21 Haziran 2011 09:27

Türkiye ve İsrail ‘gizlice’ görüşüyor

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesi, İsrailli ve Türkiyeli yetkililerin, iki ülke arasında gerilen ilişkileri yeniden rayına sokmak için görüşmeler yaptığını yazdı. Habere göre, müzakerelere ABD destek veriyor.Görüşmeleri Türkiye Dışişleri Bakanlığından bir kaynağın ve  bir Amerikalı yetkilinin doğrulad

Paylaş

Görüşmeleri Türkiye Dışişleri Bakanlığından bir kaynağın ve  bir Amerikalı yetkilinin doğruladığı belirtildi. Haaretz gazetesine göre müzakereler; İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu adına bir yetkili ile Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu arasında yapılıyor. Gazete, Sinirlioğlu’nu İsrail’le ilişkilerin tamir edilmesinin güçlü destekçilerinden biri olarak tanımladı. İsrail ile Türkiye’nin ayrıca konferanslar aracılığıyla Mavi Marmara buzlarının erimesi amacıyla konferans organize ettiği belirtildi. Gazete, bu çabalara ek olarak ABD yönetiminin de üst düzey Türkiyeli yetkililerle Gazze filosuna engel olunması için görüştüğünü, ayrıca İsrail’le ilişkilerin iyileştirilmesinin de gerekliliğinin tartışıldığını belirtti. Aralık ayında İsrail’deki orman yangınlarının söndürülmesine yardımcı olmak için Türkiye’den uçak gönderilmesi ilişkileri yumuşatmıştı. Mavi Marmara ile ilgili BM raporunun temmuz ayı başında yayınlanmasına her iki ülkenin de onay vermesi ilişkilerdeki  bazı pürüzlerin giderildiği şeklinde yorumlanıyor. Gazete; İsrailli yetkililerin, seçimler geride kaldığı için Erdoğan’ın daha pragmatik bir duruş sergileyeceğini söylediklerini ileri sürdü. Gazeteye açıklama yapan yetkililer, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un, Türkiyeli Mevkidaşı Ahmet Davutoğlu’nu cumartesi günü aradığını ve İHH’nın, Mavi Marmara gemisinin önümüzdeki haftalarda Gazze’ye gitmesi beklenen filoya katılmayacağını açıklamasından duyduğu memnuniyeti belirttiğini aktardı.

SURİYE’YE KARŞI ORTAK TUTUM

Suriye’de meydana gelen olaylar gerekçesiyle Suriye’nin İran’a yanaşmasının Tel Aviv ile Ankara’nın yakınlaşmasına sebep verdiği düşünülüyor. Haaretz gazetesi, yaptıkları görüşmede Türkiyeli yetkililerin kendilerine Suriye’deki durumun hem Türkiye hem de İsrail için büyük problem oluşturduğunu ve İsrail ile Türkiye arasındaki sorunların çözülmesinin her iki ülkenin ortak çıkarına olacağını belirttiklerini aktardı.

DAHA ÖNCE DE DENENMİŞ

Haaretz’e göre ilişkileri normalleştirmek için daha önce de iki girişim oldu. Aralık ayında İsrail’deki orman yangınların söndürülmesine yardımcı olmak için Türkiye’nin uçak gönderdiği süreçte, Gazze filosuyla ilgili kurulan Birleşmiş Milletler (BM) soruşturma komitesindeki İsrail ve Türkiye Temsilcileri Yosef Ciechanover ve Özdem Sanberk arasındaki müzakerelerde kısmen mutabakat sağlandı. Fakat İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman Türkiye’den özür dilenmesine karşı çıktı ve görüşmeler tıkandı. İkici girişim ise iki ay önce sonuçsuz kaldı. Türkiye’deki seçimlerin ardından Erdoğan’ın, Türkiye’nin talepleri konusunda daha esnek davranabileceği beklentisi ise İsrail’i umutlandırıyor. İsrailli yetkililere göre, seçimler geride kaldığına göre Erdoğan daha pragmatik bir duruş sergileyebilir. (DIŞ HABERLER)


YENİ AF ÇIKTI

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, yeni bir genel af yasasını onayladı. Sana haber ajansı, affın Pazartesiden önce işlenen tüm suçları kapsadığını duyurdu. Haberde konuya ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi. Esad, 31 Mayısta ‘Müslüman Kardeşler’ de dahil birçok örgütün üyesi için af ilan etmişti. İnsan hakları örgütlerine göre, 31 Mayıstan sonra yüzlerce tutuklu serbest kaldı.

Karikatür: Latuff

ÖNCEKİ HABER

Irak’ta bombalı saldırı

SONRAKİ HABER

Obama: İsrail en yakın dostumuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa