01 Mayıs 2014 12:03

Bülent Habora’yı kaybettik

Habora Yayınlarının kurucusu, yazar ve gazeteci Bülent Habora’yı kaybettik. Habora Gazetemiz Evrensel’de Palmiyealtı isimli köşesini uzun yıllar yazdı

Bülent Habora’yı kaybettik
Paylaş

Habora Yayınlarının Kurucusu, Yazar ve Gazeteci Bülent Habora’yı kaybettik.

28 Şubat 1940 doğumlu olan Habora bir dönem Türkiye Yazarlar Sendikası İzmir Temsilciliği yaptı. Gazetemiz Evrensel’de Palmiyealtı isimli köşesini uzun yıllar yazan Habora’ya bir yıl önce kanser teşhisi konulmuştu. Habora 17 Nisan’dan bu yana Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi görüyordu. Bülent Habora bu sabah (1 Mayıs) saat 07.20’de kalbinin durması sonucu hayata gözlerini yumdu. Habora için bugün saat 18:00'de tedavi gördüğü Bozyaka Hastanesi'nin önünde tören düzenleecek. Habora İstanbul’da yarın Karacaahmet Mezarlığı Şakirin Camii'de saat 13:00'te öğle namazından sonra yapılacak törenin ardından Ümraniye'de bulunan Yenimahalle Mezarlığında bulunan eşi Nesrin Habora’nın yanına defnedilecek.

60’INCI SANAT YILINDA BÜLENT HABORA

Şiir, roman, anı, gazete yazıları, röportaj, güldürü ve deneme türündeki eserlerinin yanı sıra çeviriler yapan ve Habora Yayınları’nı kurup otuz yıl tek başına ayakta tutan Bülent Habora’nın bu yıl 60’ıncı sanat yılı kutlanmıştı. Habora’nın sanatı ve hayatı TÜYAP İzmir Fuarında çeşitli etkinliklerle konu edilmişti. Bu etkinliklerin bir parçası olarak, Bülent Habora’nın yaşam öyküsü, eserleri ve yayıncılığı hakkında çok sayıda kalemin görüşlerinden oluşan ve biyografisine ışık tutan “60’ıncı Sanat Yılında Bülent Habora” adlı bir kitap Osman Bozkurt, Kadir İncesu ve Çağlar Mirik tarafından hazırlandı. Kitapta, Bülent Habora’nın dostları Afşar Timuçin, Tarık Dursun K, Eray Canberk, Remzi İnanç, İhsan Çaralan, Masis Kürkçügil, Metin Erten, Nurer Uğurlu, Mazlum Sarısaltık, Mustafa Gökçek, Müşür Kaya Canpolat, Asım Gönen, Cengiz Gündoğdu, Sennur Sezer, Erkan Yılgör, Çağlar Mirik, Ferhat İşlek, Gülen Aktaş, H. Hüseyin Yalvaç, İsmail Çapar, Osman Y. Çobanoğlu, Kadir İncesu ve Osman Bozkurt’un değişik açılardan Habora’nın kültür dünyamıza yaptığı katkıları  hakkında değerlendirmeleri ve anıları yer alıyor. Kitapta ayrıca Bülent Habora’nın kendi kaleminden yaşam öyküsü ve kendisiyle yapılan bir söyleşiyle birlikte aile üyelerinin yazıları da bulunuyor.

ONLARCA KİTAP, SAYISIZ HİKAYE...

Başmusahip Sokağı Anıları ve Ben Dünyayım gibi kitapların yazarı Habora 1940 yılında, doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise eğitiminden sonra, üniversiteye devam etti. Askerliğini, Asteğmen olarak tamamladı. Evli ve iki çocuk babası olan yazar, yaşamını İzmir Çiğli’de sürdürüyordu. Oysa çok uzun yılları İstanbul’da geçer Habora’nın. Aksaray’dayken tüm hızıyla gazetelere ve dergilere yazı yetiştirmekle meşguldür. Yeditepe, Yeni ufuklar, Ataç, Ses, Pazar, Son Posta, Yelken bunlardan birkaçı.

Habora Yayınlarından çıkar bundan sonraki kitapları. İlk kitabı “Yasak Kitaplar”ı 1969 yılında çıkarır. 1975’te “Milliyetçi Cephe”, sonra sırasıyla “Sefaletten Rezalete İşgal Altında Türkiye”, Bulgaristan’daki araştırmalarını içeren “Merhaba Komşu”, “Güzel İşçiler”, “Türkiye’de İnsanlar, Bulgaristan’da Çocuklar” gibi üretimlerinin yanında; 1980 sonrası mizah ağırlıklı kitapları yayınlanır. Bunlardan ilki “12 Eylülcülere 1000 soru” dur. “Turgut Özal Dosyası”, “Elhamdulillah Müslüman”, “Politik Fıkralar”, “Lale Devrinden Papatya Devrine”, “Bodur Başkanın Anıları”, “Büyük Türk Büyükleri”, “Benim Başkentim Adana”, “Bir Yeşilköy Masalı”, “İzmir’de Bir İstanbullu”, “Dünden Sonra Yarından Önce”, “Recep Çelebi Seyahatnamesi”, “Ben Dünyayım” diğerleridir. Ayrıca, “Yeryüzü Masalları”nı da bunlara eklememiz gerekir. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul\'da 1 Mayıs yerel kutlamalarla başladı

SONRAKİ HABER

Polis saldırısında yaralandı, gözaltına alınıp otobüste bekletildi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...